Ο Ευβοιώτης γιατρός διευθυντής του Λαϊκού Νοσοκομείου μιλά στο evima  για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Ευβοιώτης γιατρός διευθυντής του Λαϊκού Νοσοκομείου μιλά στο evima για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού

Για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία μίλησε αποκλειστικά στο evima.gr ο Ευβοιώτης γιατρός, διευθυντής στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, Γιώργος Μαρίνος.

Διαβάστε τι δήλωσε στη Ματίνα Ρέτσα και για το lockdown

Ματίνα Ρέτσα:κ. Μαρίνο είμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή με τα κρούσματα του κορονοϊού να παρουσιάζουν αυξητική τάση. Ποια η κατάσταση στα νοσοκομεία και ποια η εκτίμηση σας για τα αποτελέσματα του lockdown;

Γιώργος Μαρίνος:Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιστρέψει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και άλλων αυστηρών μέτρων που θυμίζουν το lockdown της Άνοιξης, πριν επέλθει σε αυτό η Ελλάδα.

Η αμείλικτη πραγματικότητα της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα αποτυπώνεται σε αριθμούς 18 άνθρωποι που χάθηκαν χθες μόνο σε μια μέρα από τον κορονοϊό και οι ακόμη 179 που χαροπαλεύουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε απαθείς.

Γνωρίζουμε πλέον ότι σχεδόν 4000 κλίνες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν δεσμευτεί για νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό με τις 1.500 να έχουν ήδη καλυφθεί. Συνολικά στη χώρα διαθέτουμε 1.013 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες 348 είναι κλίνες για Covid-19 και ήδη είναι καλυμμένες πάνω από 220, δηλαδή το 63%. Επιπροσθέτως, τα 2.646 νέα κρούσματα που σημειώθηκαν σε ένα μόλις 24ωρο σε λίγες ημέρες αναμένεται να “δώσουν” επιπλέον βαριά περιστατικά, νοσηλείες στα νοσοκομεία και δυστυχώς νέους θανάτους.

Κι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού η ιλιγγιώδης εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού συνοδεύεται από την ταυτόχρονη εξασθένιση των δυνάμεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στις 23 Μαρτίου είχαμε διαθέσιμες 217 ΜΕΘ για Covid-19 σε σύνολο 797. Από τις συγκεκριμένες ΜΕΘ ήταν καλυμμένο το 34%. Η κορύφωση σε κάλυψη ΜΕΘ συνέβη την 3η εβδομάδα της καραντίνας με τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ να φτάνουν τους 105. Όταν δε, λήφθηκε η απόφαση για να χαλαρώσουν σταδιακά τα μέτρα μετά από 6 εβδομάδες καραντίνας, υπήρχαν διαθέσιμες 1015 συνολικά ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 353 ήταν για Covid με 88 μόνο νοσηλευόμενους σε αυτές και φυσικά ραγδαία μείωση των νέων κρουσμάτων.

Ακόμη και σήμερα να προχωρούσαμε σε lockdown, τα αποτελέσματα θα άρχιζαν να φαίνονται μετά από 5 με 7 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο οι διασωληνωμένοι ασθενείς, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα συνέχιζαν να αυξάνονται δραματικά ξεπερνώντας τα όρια των νοσοκομείων.

Ο προβληματισμός αν θα καταφέρουν τα νοσοκομεία με τις μόλις 315 κενές ΜΕΘ εκ των οποίων οι 128 είναι για ασθενείς με κορονοϊό, να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, ανησυχεί την Κυβέρνηση. Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού αποδείχθηκε τόσο ραγδαία και το ΕΣΥ τόσο πιεσμένο, ώστε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου δράσης που υποτίθεται ότι θα είχε διάρκεια ενός μήνα


Εισερχόμαστε δηλαδή σε ένα νέο lockdown έχοντας ήδη “καταναλώσει” σημαντικές εφεδρείες όσον αφορά στις δυνατότητες νοσηλείας. Επίσης από πλευράς στελέχωσης ακόμη τα πράγματα δεν είναι σε καλή κατάσταση, αν και ίσως είναι σε καλύτερη από το Μάρτιο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο βέβαια ότι πριν δυο μέρες ανεστάλησαν και οι άδειες των υγειονομικών.

Η σημερινή εικόνα δεν έχει καμία σχέση με το πρώτο κύμα, το οποίο κράτησε 4 μήνες με την απόφαση για lockdown στον πρώτο κιόλας μήνα. Ήδη στην Ελλάδα βρισκόμαστε στον 4ο μήνα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιδημιολογικής κοινότητας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ΕΣΥ θα βρεθεί σε οριακό σημείο σε λίγες μέρες.

Μια άλλη παράμετρος η οποία τελικά επιδημιολογικά φαίνεται να απαξιώθηκε, είναι και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt.Γνωρίζαμε ότι με το σχετικό δείκτη κοντά στη μονάδα δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανησυχία. Όμως τελικά αποδείχτηκε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. τα απόλυτα νούμερα, κρουσμάτων διασωληνώσεων και περιορισμένης ευελιξίας συστήματος περίθαλψης, είναι οι πλέον σημαντικοί παράγοντες.

Κάτι ακόμη που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι σύμμαχος της εκθετικής πορείας της πανδημίας είναι ο χειμωνιάτικος καιρός, κάτι που δεν ίσχυε την περίοδο του πρώτου κύματος το οποίο ήρθε όταν είχε τελειώσει ο χειμώνας και η περίοδος έξαρσης της γρίπης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΜΑΡΙΝΟΣ M.D, MSc, PhD

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑΜΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr