Ζωή Λιβανίου: Για την Σοφία Μπεκατώρου και την κάθε Σοφία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωή Λιβανίου: Για την Σοφία Μπεκατώρου και την κάθε Σοφία

Ζωή Λιβανίου: Στεκόμαστε στο πλευρό της Σοφίας και της κάθε Σοφίας που βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια για την σεξουαλική κακοποίηση που έχει βιώσει σε νεαρή ηλικία από αθλητικό παράγοντα, επιλέγοντας η ίδια τη χρονική στιγμή που αισθάνθηκε έτοιμη να το κάνει.

Στεκόμαστε στο πλευρό της Σοφίας και της κάθε Σοφίας που βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια για την σεξουαλική κακοποίηση που έχει βιώσει σε νεαρή ηλικία από αθλητικό παράγοντα, επιλέγοντας η ίδια τη χρονική στιγμή που αισθάνθηκε έτοιμη να το κάνει.

Η καταγγελία της Ελληνίδας αθλήτριας φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν και άλλες αθλήτριες για ανάλογες κακοποιητικές συμπεριφορές από παράγοντες του αθλητισμού.

Αποδεικνύεται, για ακόμα μία φορά, ότι τα επίπεδα έμφυλης βίας σε όλες της τις μορφές παραμένουν ανησυχητικά υψηλά στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και η κακοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους εργασιακούς χώρους, στο οικογενειακό περιβάλλον, έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στις ζωές των γυναικών.

Η χώρα μας θα πρέπει άμεσα να επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (ΔΣΕ) σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, όπως έκανε πρόσφατα η Ιταλία.

Καταδικάζουμε όλους αυτούς που αναρωτιούνται «γιατί τώρα;». Γιατί ένα κορίτσι μπορεί να φοβήθηκε να τα  βάλει  με ένα μεγαλοπαράγοντα του αθλητισμού εκείνη τη χρονική στιγμή, μπορεί να  πάγωσε, μπορεί να δέχθηκε εκβιασμό έμμεσα ή άμεσα για να μη μιλήσει ή να μην μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες ενοχοποίησης του.

Η όποια μορφή βίας είναι καταδικαστέα. Γιατί στη βία δεν μπαίνει κανένας αστερίσκος, δεν υπάρχει ελαφρυντικό.

Η  ανδροκρατούμενη Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδίααντί να ενθαρρύνει παρόμοιες καταγγελίες και να δεσμευθεί για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, θέτει ερωτηματικά για τη δήλωση της κορυφαίας αθλήτριας. Το γυναικείο κίνημα θα πρέπει να σταθεί, για άλλη μια φορά, στο πλευρό αυτών των γυναικών που βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν.

Γιατί οι γονείς πρέπει να νοιώθουν πως τα παιδιά τους προστατεύονται όταν τα εντάσσουν σε κάποιο αθλητικό σωματείο, αγόρια και κορίτσια. Γιατί τα παιδιά πρέπει να γυρίζουν στο σπίτι τους ασφαλή και με περισσότερα εφόδια. Γιατί ο αθλητισμός και τα άτομα που τον υπηρετούν  θα πρέπει να είναι υγιή ψυχή τε και σώματι.

Χρειάζεται να σπάσουμε  τη σιωπή.

Να στηρίξουμε  τις γυναίκες που τολμούν να μιλήσουν.

Για την κάθε Σοφία αλλά και με την Σοφία Μπεκατώρου

Ζωή Λιβανίου π. βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ

Μέλος του τμήματος Φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr