Πανεπιστήμια: Έρχεται πρακτική άσκηση με αμοιβή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστήμια: Έρχεται πρακτική άσκηση με αμοιβή

Νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει πρακτική άσκηση φοιτητών με αμοιβή ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, με τη διάρκεια των προγραμμάτων να ορίζεται από 3 έως 6 μήνες. 

Νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει πρακτική άσκηση φοιτητών με αμοιβή ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, με τη διάρκεια των προγραμμάτων να ορίζεται από 3 έως 6 μήνες.

Νομοθετικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε συνεργασίες με φορείς του Δημοσίου και επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό προωθεί το υπουργείο Παιδείας με στόχο την πρακτική άσκηση για περίπου 400.000 φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ.

Το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές να συνδέσουν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή της και να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία.

«Στα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών η πρακτική άσκηση θα μπορεί να προβλεφθεί ως διακριτή εκπαιδευτική δραστηριότητα. Θα μπορεί να διεξαχθεί σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε ΟΤΑ, σε επιχειρήσεις, αλλά και σε αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό, υπό προϋποθέσεις», είπε η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» και πρόσθεσε:

«Ως μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, η πρακτική άσκηση εντάσσεται κανονικά μέσα στον χρόνο διάρκειας του προγράμματος σπουδών, ενώ η ακριβής χρονική της διάρκεια (συνήθως από 3 έως 6 μήνες) θα καθορίζεται από τα ιδρύματα, καθώς σε κάθε πρόγραμμα σπουδών η σημασία της πρακτικής άσκησης διαφέρει. Ανάλογα με τη διάρκειά της κατανέμεται και ο αντίστοιχος αριθμός των πιστωτικών μονάδων.

Σε ό,τι αφορά στην οργάνωση και για το αν θα υπάρχει συνεργασία των ΑΕΙ με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, η υπουργός Παιδείας, είπε: «Για την αποτελεσματική διασύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις στο πεδίο της πρακτικής, λειτουργεί η διαδικτυακή υπηρεσία ΑΤΛΑΣ, η οποία αποτελεί μία ενιαία βάση καταγραφής της προσφοράς και της ζήτησης των φοιτητών για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης». Και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παράδειγμα που η εταιρεία βρίσκεται στο εξωτερικό. «Θα είναι εφικτή η πρακτική άσκηση σε μια διεθνή φαρμακοβιομηχανία, ακόμη κι αν τα κεντρικά της βρίσκονται στο εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση όμως ότι είναι δυνατή η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης πρακτικής άσκησης του φοιτητή καθ’ όλη τη διάρκειά της, καθώς και η επιτυχής πιστοποίησή της από τον επόπτη πρακτικής άσκησης. Αυτό επειδή η πρακτική άσκηση δεν είναι εργασία για να ελέγχεται μόνο από τον φορέα υποδοχής, αλλά είναι μια ακόμη εκπαιδευτική δραστηριότητα, που στοχεύει στην καλύτερη εμπέδωση της γνώσης του φοιτητή».

Πόσα χρήματα θα είναι η πρακτική άσκηση

Ενώ, τέλος, σε ό,τι αφορά στην αμοιβή των φοιτητών, τόνισε:

«Το ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης προβλέπεται να είναι τουλάχιστον το 80% του νομοθετημένου κατώτατου βασικού μισθού. Καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης οι φοιτητές θα ασφαλίζονται από τους φορείς υποδοχής για τον κλάδο του ατυχήματος μέσω του e-ΕΦΚΑ. Η αποζημίωση βαρύνει κυρίως τους φορείς υποδοχής, αλλά προβλέπονται πρόσθετες δυνατότητες, έτσι ώστε το κόστος αυτής να μπορεί να βαρύνει και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τα πανεπιστήμια».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr