Εύβοια: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2023 στον δήμο Χαλκιδέων- Αναλυτικά τι περιλαμβάνει
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2023 στον δήμο Χαλκιδέων- Αναλυτικά τι περιλαμβάνει

Σημαντική είδηση για την Εύβοια- Στον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023 για τον Δήμο της Χαλκίδας, στον οποίο έχουν ενταχθεί όλα τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2023 με τις αντίστοιχες πιστώσεις τους

Όσον αφορα τις σημαντικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών στην Εύβοι, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός για το έτος 2023 του Δήμου Χαλκιδέων, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022.

Οπως τόνισε στην εισήγησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα ο προϋπολογισμός, μέσα από τα αναλυτικά οικονομικά δεδομένα που περιέχει, αποτυπώνει το γενικό και ειδικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει η Δημοτική Αρχή, για το έργο που θέλει να υλοποιήσει στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Στον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023 για τον Δήμο της Χαλκίδας, στον οποίο έχουν ενταχθεί όλα τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2023 με τις αντίστοιχες πιστώσεις τους, όπως αυτό ψηφίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφορά τα διαθέσιμα της 31/7/2022, και το οποίο θα διαμορφωθεί οριστικά μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2022.

Το ψηφισθέν ήδη Τεχνικό Πρόγραμμα και ο υπό ψήφιση Προϋπολογισμός είναι σχεδόν τυπικά, εργαλεία για τη λειτουργία του Δήμου. Σαφή εικόνα για το τι μπορούμε να εντάξουμε ως συγκεκριμένη στόχευση για το 2023 θα έχουμε με το κλείσιμο της χρονιάς και θα αποτυπωθεί η στόχευση αυτή και σε επίπεδο έργων και υπηρεσιών κατά τις πρώτες τροποποιήσεις που θα γίνουν τους πρώτους μήνες του 2023.

“Ενδεικτικά να πω για παράδειγμα ότι εγγραφές που έχουν ήδη γίνει στον τρέχοντα Προϋπολογισμό με τις εντάξεις σημαντικών έργων, όπως η δημιουργία του Πρότυπου Περιβαλλοντικού Πάρκου Ελευθερίας το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ποσό των 2.000.000 ευρώ, της κατασκευής της πλατείας των Αγίων Αναργύρων, η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο σε ποσό 234.000 ευρώ, οι Γωνιές Ανακύκλωσης, χρηματοδοτούμενες από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ποσού 5.912.948 ευρώ, ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ του Δήμου μας με ηλεκτρονικό εξοπλισμό και εργασίες ανακαίνισης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσού 209.342 ευρώ, και βέβαια η χρηματοδότηση των 2.970.000 ευρώ για τις έξυπνες πόλεις, η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που την πετύχαμε, από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την οποία επιτυγχάνουμε την αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, την διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος για την εγκατάσταση νέων ανθρώπων, τη δημιουργία εξωστρεφούς επιχειρηματικού οικοσυστήματος με ευκαιρίες απασχόλησης, τη διαμόρφωση έξυπνου και βιώσιμου τουριστικού μοντέλου 12 μηνών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και δημιουργίας προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Σε αυτό στοχεύουν όλες οι προτάσεις του Δήμου Χαλκιδέων, τις οποίες θα σας παρουσιάσουμε σύντομα, αναλυτικά”, είπε η κα Βάκα εξηγώντας περαιτέρω πως ενδεικτικά 11.335.291 ευρώ έχουν δαπανηθεί σε ενταγμένα έργα που σήμερα δεν φαίνονται στον Προϋπολογισμό, καθώς οι χρηματοδοτήσεις τους προέκυψαν μετά τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Αυτά θα ενταχθούν με την δεύτερη τροποποίηση που θα ακολουθήσει την πρώτη που είναι τυπική.

Ο Προϋπολογισμός δηλαδή θα αυξηθεί από την αρχή του έτους με περίπου 12.000.000 ευρώ.

“Είμαστε επιπλέον περήφανοι γιατί στον Προϋπολογισμό αυτό υπάρχουν όλα εκείνα τα έργα που αλλάζουν την εικόνα του Δήμου μας, όπως το έργο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, με την ενταγμένη πλέον χρηματοδότηση από το Αντώνης Τρίτσης, η κατασκευή του 26ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας που ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές, η ανάπλαση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου από την παραλία μέχρι τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, η οποία θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2023, το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου με την αναβάθμιση όλων των εμπορικών δρόμων γύρω από την πλατεία Αγοράς, για το οποίο θα είχαμε υπογράψει σύμβαση και θα είχε ξεκινήσει αν δεν είχε υποβάλλει προσφυγή ένας Χαλκιδέος εργολάβος, την οποία έχασε αλλά συνεχίζει με αίτηση ακύρωσης για την οποία ένσταση περιμένουμε την έκδοση απόφασης από το Διοικητικό Εφετείο, οι πλατείες και οι κοινόχρηστοι χώροι στην περιοχή Πέτρου και Παύλου, στο Οντάθι, στο Βαθύ, στο Καλοχώρι, στη Νέα Αρτάκη, στη Δροσιά, στο Βασιλικό, στον Αη Γιώργη τον Αρμά, το έργο της ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων στη Χαλκίδα, που μαζί με την πλατεία της περιοχής Αγίων Αναργύρων, αποτελούν ένα σημαντικό κύκλο έργων που αλλάζουν την εικόνα σε όλο τον Δήμο. Ειδικά για το έργο των κοινοχρήστων χώρων θα ξεκινήσουμε από τον χώρο δίπλα στο Δάριγκ, αμέσως μετά τις γιορτές, καθώς περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το φυσικό αέριο. Η ασφαλτόστρωση κεντρικών οδών της Χαλκίδας όπως η οδοί Νεοφύτου, Κώτσου και Βύρωνος, που μαζί με την ασφαλτόστρωση της οδού Ληλαντίων και ένα μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε Αυλίδα, Ανθηδώνα, Νέα Αρτάκη και Ληλάντιο, που αποτελούν έργα των μεγαλύτερων επεμβάσεων στην οδοποιία που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια προχωράμε καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο της έγκρισης των τευχών δημοπράτησης την προμήθεια 200 ηλεκτρικών ποδηλάτων και την εγκατάστασή τους σε 8 σημεία του Δήμου μας, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, μαζί με το σύστημα φόρτισης και το λογισμικό παρακολούθησης. Επιπλέον ένα μεγάλο πρόβλημα λύνεται μετά από πολλά χρόνια, καθώς δημοπρατήθηκε ήδη η μελέτη για τη συνοικία Η΄ στην Έξω Παναγίτσα. Όλα αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό που καλείστε να ψηφίσετε σήμερα”, τόνισε η κα Βάκα.

Στόχος, όπως εξήγησε, από την πρώτη στιγμή επίσης είναι, να βελτιωθούν και να φτιαχτούν περαιτέρω παιδικές χαρές, μέσα από τη σύνθετη και δύσκολη διαδικασία των πιστοποιήσεων.

“Και αυτό που είναι επίσης σημαντικό για εμάς είναι η βελτίωση των παιδικών χαρών που βρίσκονται μέσα στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Αφού ολοκληρώσαμε πάνω από 40 παιδικές χαρές, συνεχίζουμε και για το σκοπό αυτό υπάρχει ειδικευμένο κονδύλι στον Προϋπολογισμό και για συντηρήσεις και για αγορά” είπε.

“Προτεραιότητά μας αποτελεί επίσης από την πρώτη στιγμή και η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Με επεμβάσεις σε περισσότερους από 30 αθλητικούς χώρους, σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα, με στόχευση για την επόμενη χρονιά να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και συγκεκριμένα αφού ολοκληρώσαμε τον τάπητα και την βελτίωση των εγκαταστάσεων στο γήπεδο Ιωάννης Καλαμακίδης, στην Κάνηθο, το νέο γήπεδο και το κλειστό Γυμναστήριο στο Βασιλικό, δημοπρατούμε τον τάπητα για το γήπεδο της Δροσιάς, ολοκληρώνουμε την διαγωνιστική διαδικασία για τα 25 ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και 3 τέννις, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και προχωράμε τη μελέτη για το Δημοτικό Στάδιο της Χαλκίδας” πρόσθεσε.

“Από τον Προϋπολογισμό προκύπτει σαφώς η ξεκάθαρη προτεραιότητά μας για να φτιάξουμε καλύτερες σχολικές μονάδες. Δεν είναι μόνο η κατασκευή του 26ου Δημοτικού και η κατασκευή χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες, ποσού 304.575 ευρώ. Έχουμε προβλέψει στο Προϋπολογισμό του 2023 έργα συνολικού ποσού 1.373.504,80 για τα σχολεία μας. Επιπλέον πραγματοποιούμε μελέτη πυροπροστασίας στα σχολεία, ποσού 130.337,49 ευρώ. Τέλος δεν αποτυπώνεται στο Προϋπολογισμό, αλλά θα μπει με την δεύτερη τροποποίηση, το ποσό των 72.200 ευρώ για τη στατική μελέτη των κτιρίων του ΕΠΑΛ” τόνισε.

Στο Δήμο Χαλκιδέων σήμερα υπάρχουν σε προγράμματα χρηματοδότησης συνεχιζόμενα ενταγμένα έργα συνολικού Προϋπολογισμού 19.268.959,21 ευρώ, νέα ενταγμένα έργα συνολικού Προϋπολογισμού 41.112.059,36 ευρώ.

Σύμφωνα με την Δήμαρχο, για όλα υπήρξε σκληρή δουλειά προκειμένου να παραδωθούν πλήρεις φάκελοι.

Όπως δήλωσε, κατά την περίοδο 2019-2022 η Χαλκίδα σημείωσε αύξηση του Προϋπολογισμού των νέων Επενδύσεων κατά 113,35%, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο.

Επιπρόσθετα καταγράφηκε αύξηση του Προϋπολογισμού των νέων πόρων χρηματοδότησης κατά 93,26%, δηλαδή σχεδόν στο διπλάσιο.

Στην πόλη έχουν ήδη δημοπρατηθεί 77 έργα και έχουν υπογραφεί συμβάσεις για τα 66.

Όπως ξεκαθάρισε, έχει αναβαθμιστεί επίσης ο στόλος του εργοταξίου.

Έχουν ήδη παρθεί, όλα καινούργια 4 απορριμματοφόρα, 2 σκούπες και 6 επιβατικά ημιφορτηγά και περιμένουμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 5 απορριμματοφόρα, 1 φορτηγό τετραξονικό, 3 φορτηγά 3,5 τόνων, 2 φορτηγά αρπάγη, 1 αυτοκινούμενο σάρωθρο, 1 καλαθοφόρο φορτηγό και 2 επιβατικά.

“Και βέβαια όταν υλοποιείς ένα τόσο μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα και έναν τόσο μεγάλο Προϋπολογισμό, να είστε βέβαιοι ότι θα βρεθούν και τα χρήματα για τις υπηρεσίες μεταφοράς των απορριμμάτων, από τις εκπτώσεις που θα πάρουμε στους διαγωνισμούς και από την οικονομία από την χρηστή διαχείριση των πόρων του Δήμου, όπως τα καταφέραμε και μέχρι σήμερα” σχολίασε.

Κ”λείνοντας θέλω σήμερα με την ευκαιρία της συζήτησης του Προϋπολογισμού να σας ανακοινώσω, ότι όπως είχαμε σχεδιάσει και δεσμευτεί πέρυσι κατά τη συζήτηση του περσινού Προϋπολογισμού, ετοιμάσαμε πλήρη μελέτη και καταθέσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για έγκριση, στις 20 Οκτωβρίου 2020, το Κλειστό Κολυμβητήριο της Χαλκίδας, Ολυμπιακών Προδιαγραφών, το οποίο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Βούρκου, φτάνοντας ένα βήμα πριν από την υλοποίηση και την χρηματοδότησή του. Ένα κλειστό Κολυμβητήριο 10 διαδρομών, 50 μέτρων η κάθε μία, με πισίνα εκμάθησης, με χώρο εκγύμνασης, με 1.000 θέσεις και ειδικές θέσεις ΑμεΑ, με δημοσιογραφική αίθουσα, αναψυκτήριο, αποδυτήρια και για αθλητές και για διαιτητές, και για παιδιά και για ΑμεΑ, όλα διακριτά, ιατρείο, αίθουσα φυσιοθεραπείας και σάουνα, αίθουσα ντόπιγκ κοντρόλ, γραφεία και χώρους αποθήκευσης. Το κολυμβητήριο αυτό θα καταλάβει χώρο 4.000 τ.μ. και θα υπάρχει εξωτερικός χώρος συνολικής έκτασης 14.000 τ.μ. στο χώρο του Βούρκου, όπου εκτός από το υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου, θα υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής 100 θέσεων στάθμευσης και ανοικτών γηπέδων τέννις και μπάσκετ. Ένα έργο συνολικού Προϋπολογισμού 14.756.000 ευρώ Η πόλη μας, ο Δήμος μας, μετά από δεκαετίες, ο 11ος μεγαλύτερος Δήμος στη χώρα, δικαιούται να έχει ένα σύγχρονο Κλειστό Κολυμβητήριο, ικανό να φιλοξενήσει τις μεγαλύτερες διοργανώσεις, ένα κολυμβητήριο κόσμημα στην είσοδο της πόλης, αντάξιο της αθλητικής της ιστορίας. Και θα φροντίσουμε να το αποκτήσει” είπε.

“Για όλα αυτά τα έργα λοιπόν, χρειάζεται εκτός από τον ακριβή σχεδιασμό και η σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών και οι εργασίες στην αυτεπιστασία. Και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στις Τεχνικές Υπηρεσίες, στον Προγραμματισμό και στο Εργοτάξιο που έχουν υπερβάλει εαυτόν, σε πολύ δύσκολες εποχές, με υγειονομική και οικονομική κρίση και με υποστελέχωση.”, υπογράμμισε αντιπαραβάλοντας πως η συνεχής μείωση του προσωπικού που ενισχύεται από τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις και από την κινητικότητα.

“Στο Δήμο μας το τελευταίο έτος έχουμε έφυγαν 33 υπάλληλοι, πέρυσι ήταν άλλοι 30” πρόσθεσε επισημαίνοντας πως όλα αυτά υφίστανται σε περιόδους βαθύτατης κρίσης και οικονομικής, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, που μεσοσταθμικά η αύξηση ξεπερνά το 25%.

Μία κρίση που δημιούργησε αυξήσεις, όχι μόνο στο πετρέλαιο και στα καύσιμα, αλλά σε υλικά και εργασίες, καθυστερήσεις σε παραδόσεις, αλλά κυρίως δημιουργεί συνεχώς μία βαθύτατη οικονομική κρίση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τον τομέα των εσόδων, έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια, η οποία και θα ενταθεί, για την διασφάλιση των ίδιων εσόδων του Δήμου και παράλληλα της δημιουργίας των προϋποθέσεων, ώστε τα επόμενα χρόνια να ελαφρύνουμε τους Δημότες που ταλανίζονται από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα υπενθύμισε πως “δίνουμε μία συνεχή μάχη για να μην προβούμε σε αύξηση δημοτικών τελών, κάτι το οποίο αποτελεί ρητή δέσμευσή μας”.

Ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2023, είναι ισοσκελισμένος όπως ο νόμος ορίζει, και εμφανίζει:

Ως προς τα έσοδα

Τακτικά έσοδα : 27.321.656,10 €
Έκτακτα Έσοδα : 32.564.313,09 €
Έσοδα Προηγ. Οικον. Ετών (ΠΟΕ) που θα βεβαιωθούν για πρώτη φορά : 452.186,75 €
Εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις ΠΟΕ (εισπρακτέα υπόλοιπα) : 33.693.248,13 €
Εισπράξεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων και επιστροφές χρημάτων : 12.386.715,00 €
Χρηματικό υπόλοιπο : 18.886.236,66 €
Σύνολο Εσόδων : 125.304.355,73 €

Ως προς τις δαπάνες

Έξοδα χρήσης : 33.528.997,88 €
Επενδύσεις : 55.883.825,93 €
Πληρωμές ΠΟΕ και λοιπές αποδόσεις και προβλέψεις : 35.818.486,38 €
Αποθεματικό : 73.045,54 €
Σύνολο Δαπανών : 125.304.355,73 €

“Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Πιστεύουμε ότι, παρά τις δυσκολίες της εποχής, οι στόχοι που θέτουμε είναι ρεαλιστικοί και επομένως επιτεύξιμοι και τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και ο Προϋπολογισμός που έχετε μπροστά σας. Ελπίζουμε ότι με την ολοκλήρωση του παρόντος οικονομικού έτους θα εξασφαλιστούν περισσότερα χρήματα που θα προκύψουν, από την χρηστή διαχείριση και την οικονομία που ως Δημοτική Αρχή μας διακατέχει, ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο συγκεκριμένοι κωδικοί που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των υπηρεσιών που ως Δήμος παρέχουμε.

Σας ζητώ, λοιπόν, να συνταχθείτε όλοι πίσω από το σχέδιό μας, να ψηφίσετε τον ρεαλιστικό, πραγματικό και πραγματοποιήσιμο Προϋπολογισμό του Δήμου Χαλκιδέων για το 2023 και κατόπιν να λειτουργήσουμε με πνεύμα συνεργασίας για την πρόοδο και την εξέλιξη του Δήμου μας”, συνόψισε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr