Κορονοϊός: Μετά την «Κράκεν» στην Ελλάδα και η μετάλλαξη «Όρθρος» – Η έκθεση του ΕΟΔΥ
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Μετά την «Κράκεν» στην Ελλάδα και η μετάλλαξη «Όρθρος» – Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις

Πτώση κατέγραψαν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στη χώρα μας από τις 9 έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό μειώθηκε η θετικότητα, ωστόσο αυξήθηκε ο αριθμός εισαγωγών και διασωληνώσεων.

Συγκεκριμένα διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 147 ασθενείς, ενώ 186 είναι οι καταγεγραμμένοι θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 44-102).

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον και το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75, ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB. Η υπο-παραλλαγή Κράκεν (XBB.1.5) έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα ενώ την εμφάνισή της έκανε και  η υπο-παραλλαγή Όρθρος  (CH.1.1 της) ΒΑ.2.75 που έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα.

Ως προς τη γρίπη, η θετικότητα παρουσίασε μείωση. Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι.

Σε ο,τι αφορά τις νοσηλείες σε ΜΕΘ συνολικά αυτές ανέρχονται σε 46, ενώ καταγράφηκαν 12 θάνατοι ασθενών με επιβεβαιωμένη εργαστηριακά γρίπη.

Τέλος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αύξηση παρουσίασε η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιός – RSV.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr