
Kαλαμαράκια τηγανητά, σαν της ταβέρνας: Έτσι θα τα φτιάξεις
tα τηγανητά καλαμαράκια που όμως συνήθως έχουν μια παραπάνω νοστιμιά, στην ταβέρνα.Αγαπημένο θαλασσινό έδεσμα των περισσοτέρων από εμάς, προτιμάται κατά κόρον την περίοδο της Σαρακοστής και του καλοκαιριού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αποτελεί σταθερά αγαπημένη επιλογή και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.
Φυσικά μιλάμε για τα τηγανητά καλαμαράκια που όμως συνήθως έχουν μια παραπάνω νοστιμιά, στην ταβέρνα.
Πού οφείλεται αυτό και πώς μπορούμε να φτιάξουμε τον ξεχωριστό αυτό μεζέ, εξίσου νόστιμο και στο σπίτι;
Tην λύση έδωσε ο σεφ Ανδρέας Λαγός, αποκαλύπτοντάς μας μερικά χρήσιμα κόλπα μαγειρικής.
TIP 1ο Το τηγανητό καλαμάρι πρέπει να μαγειρεύεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, καλυμμένο εξ’ ολοκλήρου από λάδι, για ελάχιστο χρόνο -ίσα να πάρει χρυσαφί χρώμα. Το τοποθετούμε στο τηγάνι αραιά για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και τα καλαμάρια μας γίνουν «λάστιχα».
TIP 2ο Αν το καλαμάρι είναι φρέσκο, ένα κόλπο για να μαλακώσει είναι να το μαρινάρουμε με αριάνι. Το αριάνι, όπως το ξινόγαλο και το γιαούρτι, έχει την ιδιότητα να σπάει τις ίνες του καλαμαριού και να το κάνει πιο αφράτο και μαλακό. Το ίδιο κόλπο χρησιμοποιούν οι σεφ παγκοσμίως για να σπάσουν τις σκληρές ίνες σε διάφορες παρασκευές από μοσχάρι, κοτόπουλο κ.λπ.
TIP 3ο Το ψιλό σιμιγδάλι μαζί με το καλαμποκάλευρο δίνουν πιο τραγανή και νόστιμη κρούστα σε σχέση με το αλεύρι.
Υλικά για 4 μερίδες:
500 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
100 γρ. αριάνι (δεν χρειάζεται αν τα καλαμαράκια έχουν περάσει από την κατάψυξη)
1 κ.γ. ανθός αλατιού
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300 γρ. καλαμποκάλευρο
1 λεμόνι
100 γρ. κονσερβολιά Άρτας, χωρίς κουκούτσια
φρέσκος μαϊντανός
Υλικά για το τζατζίκι ελιάς:
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.σ. λευκό ξίδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
άνηθος
δυόσμος
80 γρ. κονσερβολιά Άρτας χωρίς κουκούτσια
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr