Βάσεις 2025: Πού θα φτάσουν Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνείο, Στρατιωτικές Σχολές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάσεις 2025: Πού θα φτάσουν Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνείο, Στρατιωτικές Σχολές

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών έφερε μαζί της και τη μεγάλη αγωνία των υποψηφίων για τη φετινή πορεία των Βάσεων 2025.
Το απρόβλεπτο παιχνίδι επιδόσεων και προτιμήσεων που παίζει ρόλο στη διαμόρφωση των Βάσεων 2025, τα τμήματα φαβορί, οι εκπλήξεις και οι σχολές που ήρθαν για να μείνουν.

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών έφερε μαζί της και τη μεγάλη αγωνία των υποψηφίων για τη φετινή πορεία των Βάσεων 2025. Οι φετινές Πανελλήνιες εξελίσσονται σε έναν ιδιαίτερα ρευστό «χάρτη» εισαγωγής, με τρεις καταλυτικούς παράγοντες να διαμορφώνουν το τοπίο: οι πτώσεις και οι αυξομειώσεις στις επιδόσεις των μαθητών, η άνοδος των νεοσύστατων Πολυτεχνικών Σχολών – ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – και η ενίσχυση της δυναμικής «αθόρυβων» τμημάτων που προσφέρουν σύγχρονα αντικείμενα και προοπτικές.

Οι μαθητές καλούνται, εν μέσω αβεβαιότητας, να κάνουν «έξυπνες» επιλογές και να διαμορφώσουν το μηχανογραφικό τους χωρίς να παρασυρθούν από αριθμούς, αλλά με γνώμονα τις επιθυμίες, τις προοπτικές σπουδών και την καθοδήγηση ειδικών. Γιατί κάθε χρόνο, εκεί που κάποιοι βλέπουν χαμηλόβαθμα τμήματα, άλλοι αναγνωρίζουν τις εκπλήξεις του αύριο.

Το τρίπτυχο «ρυθμιστής» του γρίφου των Βάσεων 2025

Ο Δρ. Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και επιστημονικός διευθυντής της EMPLOY EDU, αναλύει στο Dnews τα δεδομένα και τους παράγοντες που συνθέτουν την εξίσωση των Βάσεων 2025, ενώ προειδοποιεί για τις «παρανοήσεις» και τα λάθη που μπορεί να κοστίσουν ακόμη και μια θέση στο Πανεπιστήμιο. Αρχικά τονίζει ότι υποψήφιοι και γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι Βάσεις Εισαγωγής δεν είναι σταθερές – είναι ένα δυναμικό μέγεθος, που κάθε χρόνο επηρεάζεται από τρεις βασικούς παράγοντες.

Θέσεις Εισακτέων – Η (σχετικά) σταθερή παράμετρος

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το 2025–2026 είναι 68.788, σχεδόν ίδιος με πέρυσι (68.851). Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οι μεταβολές στις βάσεις δε θα οφείλονται σε αλλαγή των θέσεων, αφού σε επίπεδο τμημάτων οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες.

Προτιμήσεις Υποψηφίων – Ο αστάθμητος παράγοντας

Εδώ βρίσκεται ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας. Ποιο τμήμα θα προτιμηθεί, τι εικόνα έχουν οι υποψήφιοι για τα επαγγέλματα, πόσο επηρεάζονται από τις εξελίξεις; Αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν πριν την υποβολή των μηχανογραφικών. Φέτος, οι νέες Πολυτεχνικές Σχολές (ΠΑ.Δ.Α., ΔΙ.ΠΑ.Ε., ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Παν. Πελοποννήσου) φαίνεται πως συγκεντρώνουν ενδιαφέρον λόγω γεωγραφικής θέσης και αντιστοίχισης με τα παραδοσιακά Πολυτεχνεία.

Επιδόσεις Υποψηφίων – Το ασανσέρ των βαθμών

Οι επιδόσεις –σε σχέση με πέρυσι– παρουσιάζουν μια γενικά πιο αρνητική εικόνα, με ορισμένες εξαιρέσεις. Αυτό δημιουργεί ένα περίπλοκο τοπίο, με πιέσεις για πτώση σε πολλά τμήματα, αλλά και πιθανές εστίες ανόδου εκεί όπου οι συντελεστές ευνοούν τα μαθήματα με καλύτερες φετινές επιδόσεις. Προχωρώντας σε μια πρώτου επιπέδου αποτίμηση των βαθμολογιών και των στατιστικών στοιχείων των φετινών Πανελληνίων ο κ. Ταουσάνης σκιαγραφεί για το Dnews τις εκτιμήσεις του για το πώς θα κινηθούν οι σχολές φαβορί, πού θα δούμε θεαματικές μεταβολές, οι αναδυόμενες Σχολές που κάνουν τη διαφορά όπως και τις «παγίδες» που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι.

Η διακύμανση των Βάσεων 2025 και οι εκτιμήσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, όσον αφορά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους υποψήφιους του 1ου ΕΠ σε σχέση με πέρυσι έχουμε χειρότερες επιδόσεις στην κλίμακα 14 και άνω. Χειρότερες είναι οι επιδόσεις και στο μάθημα των Αρχαίων όπως και των Λατινικών. Ελαφρώς καλύτερες οι επιδόσεις των υποψηφίων στην Ιστορία αλλά λιγότεροι αριστούχοι στα Λατινικά ίσως «σπρώξουν» ελαφρώς τις βάσεις προς τα κάτω, κυρίως σε Νομικές και Ψυχολογίες. Διαφαίνεται μια πίεση για πτωτική πορεία των βάσεων ειδικά στις μεσαίες βαθμολογικά σχολές αλλά και σε ορισμένες υψηλόβαθμες. Εκείνο που ενδιαφέρει τα παιδιά αυτή τη στιγμή, είναι ο μέσος όρος του πρώτου παιδιού ο οποίος είναι 11,22 έναντι πέρυσι 11,37.

Στο 2ο πεδίο, ενδεχομένως να έχουμε από τη μια σε σχολές μεσαίας ζήτησης ή παραδοσιακές σχολές (Μαθηματικό, Φυσικό, Γεωπονία) μια μικρή πτώση, αλλά να δούμε σταθερότητα (ή και άνοδο) σε τμήματα μηχανικών που εντάσσονται στις νέες Πολυτεχνικές Σχολές που προέκυψαν στο ΠΑ.Δ.Α., στο ΔΙ.ΠΑ.Ε., στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καθώς πλέον αποτελούν (ειδικά σε Αττική – Θεσσαλονίκη) θέλγητρο για τους μαθητές των περιοχών αυτών για να μην φύγουν και εκτός της μόνιμης κατοικίας. Όσον αφορά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους υποψήφιους του 2ου ΕΠ, σε σχέση με πέρυσι, έχουμε χειρότερες επιδόσεις στην κλίμακα 14 και άνω. Καλύτερες οι επιδόσεις στο μάθημα των Μαθηματικών από το 16 και άνω όπως και της Φυσικής αισθητά από τη βάση και πάνω. Αυτό μεταφράζεται σε μικρή άνοδο, ενδεχομένως, στα τμήματα με υψηλό συντελεστή στα Μαθηματικά και τη Φυσική και ενδεχόμενη πτώση σε τμήματα με υψηλό συντελεστή στη Χημεία αφού η εικόνα είναι χειρότερη από πέρυσι. Ανάλογα και το ίδρυμα, ίσως δούμε και μια ήπια πτώση στις μεσαίες Πολυτεχνικές σχολές κατά 100–200 μόρια, ενώ οι νέες πολυτεχνικές σχολές ενδεχομένως να έχουν άνοδο.

Στο 3ο πεδίο, αναφορικά με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους υποψήφιους του 3ου ΕΠ σε σχέση με πέρυσι έχουμε χειρότερες επιδόσεις στην κλίμακα 14 και άνω. Ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις στη Βιολογία στα «ρετιρέ» της βαθμολογίας (18 και άνω) και αρκετά καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα της Φυσικής σε σχέση με πέρυσι. Όμως οι αισθητά χειρότερες επιδόσεις στο μάθημα της Χημείας θα διαμορφώσουν μια πίεση για πτώση των βάσεων σε τμήματα με αυξημένο συντελεστή στη Χημεία. Στα υπόλοιπα τμήματα ενδεχομένως να έχουμε μικρές αποκλίσεις από τις περσινές βάσεις με μια μικρή μείωση ειδικά των τμημάτων που βρίσκονται μεταξύ 13.000-16.000 μορίων.

Τέλος, στο 4ο πεδίο, αναμένεται μια τρομερά πολύπλοκη και σύνθετη εικόνα λόγω των ανάμεικτων επιδόσεων των υποψηφίων. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως σε αυτό το πεδίο παραδοσιακά έχουν καθιερωθεί, στα ρετιρέ της βαθμολογίας, τμήματα όπως το ΔΕΤ του ΟΠΑ, η Πληροφορική του ΑΠΘ κ.λπ. τα οποία δεκάδες αριστούχοι μαθητές τα δηλώνουν δίχως διασπορά των προτιμήσεων τους! Όσον αφορά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους υποψήφιους του 4ου ΕΠ, σε σχέση με πέρυσι, έχουμε χειρότερες επιδόσεις στην κλίμακα 12 και άνω. Ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά στην κλίμακα 15 και άνω. Καλύτερες επιδόσεις στην Οικονομία σε σχέση με πέρυσι και ειδικά στο ρετιρέ της βαθμολογίας δηλαδή 19 και άνω Ωστόσο, έχουμε χειρότερες επιδόσεις στο μάθημα της Πληροφορικής (18 και άνω). Ως αποτέλεσμα πίεση για άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές ενώ πολύ διφορούμενη εικόνα σε τμήματα μεσαίων ή/και χαμηλών βαθμολογιών.

Οι «αθόρυβες» σχολές που ανεβαίνουν και κάνουν τη διαφορά στις Βάσεις

Κάποια τμήματα –αν και δεν βρίσκονται στο προσκήνιο– φαίνεται πως δημιουργούν δυναμική λόγω ποιότητας, προγραμμάτων ή υποδομών:

  • Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας – Παν. Αιγαίου
  • Μηχανικών Επιστήμης Υλικών – Παν. Ιωαννίνων
  • Εργοθεραπεία – ΔΠΘ (Κομοτηνή)
  • Τεχνών Ήχου & Εικόνας – Ιόνιο

Αυτά τα τμήματα μπορεί να εκπλήξουν στις Βάσεις, καθώς σταδιακά κερδίζουν προτιμήσεις. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ταουσάνης «Αυτές οι περιπτώσεις τμημάτων, όπως και άλλων, είναι που προσελκύουν «αργά και αθόρυβα» προτιμήσεις μαθητών και μπορεί να είναι και απρόσμενες εκπλήξεις των βάσεων.».

Παράλληλα ιδιαίτερη μνεία κάνει και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αναλογικά και φέτος, αναμένεται να αφήσει αρκετούς υποψηφίους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό αυτοί οι υποψήφιοι να δουν τις εναλλακτικές τους, όπως το παράλληλο μηχανογραφικό, καθώς και γενικότερα τα επόμενα τους βήματα προκειμένου να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Αναφερόμενος σε αυτή την παράμετρο τονίζει ότι η εκτίμηση για τη φετινή ΕΒΕ διαμορφώνεται κατά προσέγγιση:

1ο πεδίο 8.97

2ο πεδίο 9.79

3ο πεδίο 9.58

4ο πεδίο 8.43

Το ερώτημα δεν είναι «πού θα πέσουν οι βάσεις 2025», αλλά «πώς θα χτίσεις σωστά το μηχανογραφικό»

Κλείνοντας ο κ. Ταουσάνης εφιστά την προσοχή των υποψηφίων στη σημασία της στρατηγικής για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού. Όπως εξηγεί «αυτό που προέχει είναι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Δυστυχώς ως σύμβουλοι σταδιοδρομίας βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια πολλοί μαθητές, με αξιόλογες βαθμολογίες, να χαραμίζουν τις επιλογές τους λόγω επιφανειακής ενημέρωσής ή λόγω -εσφαλμένων- προτροπών τρίτων. Το μηχανογραφικό είναι μια σημαντική διαδικασία την οποία θα πρέπει ο κάθε υποψήφιος και η οικογένειά του να την κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων για να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.»

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr