Αυτό είναι το έργο «ανάσα» που λύνει το πρόβλημα με το νερό στην Εύβοια
Ειδησεις ευβοια

Αυτό είναι το έργο «ανάσα» που λύνει το πρόβλημα με το νερό στην Εύβοια

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στοχεύει σε στρατηγικά έργα αρδευτικών υποδομών με μεγάλη χρηματοδότηση.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά στην υποβολή πρότασης για την ένταξη τριών σημαντικών έργων υποδομής στον τομέα των εγγείων βελτιώσεων, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Αναλυτικά τα έργα

Τα έργα, τα οποία αναμένεται να αναβαθμίσουν τις υποδομές άρδευσης και διαχείρισης υδάτων στην περιοχή, είναι τα εξής:

  1. Κατασκευή Υπογείου Αρδευτικού Δικτύου στο Λιανοκλάδι (Δήμος Λαμιέων, Φθιώτιδα)
    Με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 7 αντλιοστασίων και ενός εκτεταμένου υπόγειου δικτύου αρδευτικών αγωγών μήκους 66.670 μέτρων. Στόχος είναι η βελτίωση της αρδευτικής ικανότητας για τους αγρότες της περιοχής, μέσω σύγχρονων συστημάτων ελέγχου και ασφάλειας.

  2. Εκσυγχρονισμός Αρδευτικών Δικτύων στην Κωπαΐδα – Α’ Φάση (Δήμοι Ορχομενού και Αλιάρτου Θεσπιέων)
    Με προϋπολογισμό 35,7 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση των υφιστάμενων αρδευτικών μεθόδων στην Κωπαΐδα, μία από τις πιο παραγωγικές αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή νέων έργων υδροληψίας, αντλιοστασίων, δεξαμενών και αγωγών μεταφοράς νερού μήκους 7.820 μέτρων.

  3. Κατασκευή Φράγματος Ψαχνών Εύβοιας
    Με συνολικό προϋπολογισμό 55,8 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο θα δημιουργήσει έναν ταμιευτήρα επιφανειακών υδάτων 4,28 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και θα περιλαμβάνει αγωγούς μεταφοράς νερού και αρδευτικά δίκτυα για την κάλυψη 12.550 στρεμμάτων στις περιοχές Ψαχνών και Τριάδας στην Εύβοια.

Αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προετοιμάστηκε με πλήρη μελέτες και έρευνες για την υποβολή αυτών των προτάσεων, που αναμένεται να ενισχύσουν την τοπική οικονομία, κυρίως τον αγροτικό τομέα, και να συμβάλουν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός: «Η λειψυδρία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Η σωστή διαχείριση των υδάτων μέσω σύγχρονων υποδομών είναι ο μόνος τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε».

Αναγκαία επένδυση για το μέλλον της Περιφέρειας

Η αναβάθμιση των αρδευτικών υποδομών αποτελεί κρίσιμη ανάγκη για την εξασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή. Τα συγκεκριμένα έργα θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη Στερεά Ελλάδα, με στόχο όχι μόνο την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, αλλά και την ενσωμάτωσή τους στο νέο στρατηγικό σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027.

Η χρηματοδότηση για τα έργα αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας τα βασικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και τη διασφάλιση των υδάτινων πόρων στην περιοχή.

Αυτές οι πρωτοβουλίες, αν υλοποιηθούν, ενδέχεται να αναδείξουν τη Στερεά Ελλάδα σε πρότυπο για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων και την ανάπτυξη της αγροτικής υποδομής στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr