Γιατί πρέπει να τρώμε ακτινίδιο: Τι δείχνει μεγάλη έρευνα από Ελληνίδα επιστήμονα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί πρέπει να τρώμε ακτινίδιο: Τι δείχνει μεγάλη έρευνα από Ελληνίδα επιστήμονα

Η μεγάλη έρευνα με όλα τα οφέλη του πεντανόστιμου φρούτου.

Το ακτινίδιο – με τη χαρακτηριστική του οξύτητα και τη φρέσκια γεύση – δεν είναι μόνο ένα δροσιστικό σνακ, αλλά και μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά η Ελλάδα είναι στο τοπ 10 των παραγωγών ακτινιδίων στον κόσμο. Αρκετοί, όμως, είναι αυτοί που δεν το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους είτε λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του είτε επειδή θεωρούν ότι είναι πιο εξεζητημένο φρούτο.

Ωστόστο, το ακτινίδιο μπορεί να ενισχύσει με πολλούς τρόπος τόσο το ανοσοποιητικό σύστημα μας όσο και το πεπτικό.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερους τρόπους με τους οποίους το ακτινίδιο μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας, από το ανοσοποιητικό έως το πεπτικό σύστημα.

H έρευνα από Ελληνίδα επιστήμονα
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε από κοινού στα επιστημονικά περιοδικά Journal of Human Nutrition and Dietetics και Neurogastroenterology & Motility, η κατανάλωση περίπου δύο ακτινίδιων την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Το πρωτότυπο της μελέτης αυτής – επικεφαλής συγγραφέας της οποίας είναι η Ελληνίδα διατροφολόγος δρ. Ειρήνη Δημίδη – είναι ότι για πρώτη φορά δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες για τρόφιμα που κάνουν καλό στη δυσκοιλιότητα, πέρα από γενικές διαπιστώσεις όπως ότι «κάνουν καλό οι φυτικές ίνες».

«Αυτό θα βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να παρέχουν σαφέστερες, πιο στοχευμένες και τεκμηριωμένες συμβουλές διατροφής και θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αυτοδιαχειρίζονται τα συμπτώματά τους πιο αποτελεσματικά», σημείωσε στο CNN η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο King’s College London.

Τα ακτινίδια μπορούν να αυξήσουν τον όγκο των κοπράνων και την περιεκτικότητα σε νερό, να ενισχύσουν την πέψη πρωτεϊνών και να εξομαλύνουν την κίνηση των τροφίμων, των υγρών και των αποβλήτων στο πεπτικό σύστημα. Βελτιώνουν επίσης τον χρόνο που χρειάζεται για να περάσουν τα απόβλητα από το έντερο και έχουν φυσικά πρεβιοτικά αποτελέσματα, όπως βελτιωμένη πέψη και μειωμένη φλεγμονή του εντέρου.

Πέρα από τα ακτινίδια, άλλα τρόφιμα που ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα είναι τα δαμάσκηνα, το ψωμί σίκαλης και το νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα.

Άλλα οφέλη των ακτινιδίων στην υγεία
Τα ακτινίδια έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C – μάλιστα, περιέχουν περισσότερη από ένα πορτοκάλι ίδιου βάρους – συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην προστασία από ιώσεις.

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή, βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, το οποίο σχετίζεται με τη γήρανση και διάφορες χρόνιες παθήσεις.

ΦΩΤΟ – el.wiktionary.org

Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του ακτινιδίου υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

Τέλος, το ακτινίδιο συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην ενυδάτωση χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό.

Πηγή:ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr