Έργα εκατομμυρίων σε κέντρο υγείας της Εύβοιας
Πρώτη μονάδα τεχνητού νεφρού σε κέντρο Υγείας Πανελλαδικά.
Μετά από πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας, το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας εισέρχεται σε μια νέα εποχή εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης και σημαντικής ενίσχυσης των υπηρεσιών του προς τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας.
Μια ιστορική αναβάθμιση
Με συνολικό προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ, πραγματοποιούνται έργα ανακαίνισης, ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων. Στόχος είναι η δημιουργία υπηρεσιών που δεν συναντώνται σε άλλα Κέντρα Υγείας της χώρας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία στελέχωσης με προσλήψεις προσωπικού. Από το 2019 έως τις αρχές του 2026 έχουν προσληφθεί συνολικά 34 άτομα (ιατρικό και λοιπό προσωπικό).
Επιπλέον, μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, το ΚΥ εξοπλίζεται με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά και ξενοδοχειακά μέσα αξίας 338.000 €, ενισχύοντας την ποιότητα των υπηρεσιών για τους πολίτες.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: Πρωτοπορία πανελλαδικά
Η νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) στο ΚΥ Ιστιαίας αποτελεί την πρώτη τέτοια μονάδα σε Κέντρο Υγείας στην Ελλάδα που λειτουργεί με υπερσύγχρονα μηχανήματα.
Η ΜΤΝ θα διαθέτει:
- 7 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, συμπεριλαμβανομένου ενός για ασθενείς με μεταδοτικά νοσήματα
- Επιστημονική διασύνδεση με τη ΜΤΝ του ΓΝ Λαμίας για υψηλή ποιότητα φροντίδας
Η λειτουργία της αναμένεται τον Ιούνιο – Ιούλιο 2026, καλύπτοντας τις ανάγκες των νεφροπαθών της περιοχής και των επισκεπτών της Αιδηψού και των λουτρών της.
Σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμός
Το ΚΥ Ιστιαίας ενισχύεται με:
- Κινητές μονάδες αιμοληψίας και γυναικολογικές-ακτινοδιαγνωστικές
- Ασθενοφόρα και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως αξονικό τομογράφο, ψηφιακό μαστογράφο και μηχανήματα αιμοκάθαρσης
- Ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, θερμομόνωση, νέο σύστημα BMS και ανακατασκευή χώρων για μεγαλύτερη άνεση των πολιτών
Προσωπικό και συνεργασίες
Το ΚΥ Ιστιαίας διαθέτει πλέον 38 ιατρικές θέσεις και συνολικά 40 θέσεις προσωπικού, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του.
Σημαντική είναι και η συνεργασία με ιδιώτες ιατρούς, κυρίως σε Καρδιολογία και Ορθοπαιδική, για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών, ενώ νέες προσλήψεις συνεχίζονται για την πλήρη στελέχωση της ΜΤΝ.
Συνολικά, το ΚΥ διαθέτει 5 ασθενοφόρα με πλήρωμα 18 ατόμων, ενώ αναμένεται ένα ακόμη μέσω του ΕΣΠΑ.
Η τοπική κοινωνία κερδίζει
Με αυτή την αναβάθμιση, το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Εύβοιας αλλά γίνεται σημείο αναφοράς για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα. Η δημιουργία της ΜΤΝ, η ενίσχυση των υποδομών και η πρόσληψη προσωπικού αποτελούν ουσιαστική απάντηση στις ανάγκες των πολιτών και δείχνουν τη στρατηγική προτεραιότητα της πολιτείας στην υγεία.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr