Ειδησεις ευβοια

Συναγερμός για ισχυρό μεσογειακό κυκλώνα στην Εύβοια

Συναγερμός για ισχυρό μεσογειακό κυκλώνα στην Εύβοια

Μαρουσάκης: Προειδοποίηση για ισχυρή κακοκαιρία το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του evima.gr στην Google

Ένα ακραίο καιρικό σενάριο για το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου εξετάζει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, καθώς τα προγνωστικά μοντέλα εμφάνισαν το ενδεχόμενο εκδήλωσης ισχυρής κακοκαιρίας στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε μεσογειακό τροπικό κυκλώνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάρτησή του, το συγκεκριμένο σενάριο εμφανίστηκε στα προγνωστικά συστήματα το πρωί και βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Εφόσον επιβεβαιωθεί, η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα δύσκολο καιρικό φαινόμενο, με συνθήκες που θα θυμίζουν περισσότερο χειμώνα παρά φθινόπωρο.

Η πιθανή κάθοδος πολικού αέρα

Όπως εξηγεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η αντικυκλωνική κυκλοφορία που διαμορφώνεται εδώ και εβδομάδες πάνω από την Ευρώπη φαίνεται, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα, να ενισχύεται σημαντικά κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Μια τέτοια εξέλιξη, εάν επαληθευτεί, θα μπορούσε να προκαλέσει έντονη μεταφορά πολικού αέρα προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ισχυρά καιρικά φαινόμενα.

Πώς επηρεάζουν οι θερμές θάλασσες

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το καλοκαίρι σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης, καθώς είχαν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση σημαντικών ποσοτήτων θερμότητας στις θαλάσσιες εκτάσεις.

Η συνάντηση ψυχρών αέριων μαζών πολικής προέλευσης με τις ιδιαίτερα θερμές θάλασσες μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη έντονων και επικίνδυνων κακοκαιριών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα συστήματα αυτά μπορούν να αποκτήσουν χαρακτηριστικά που εντάσσονται στην κλίμακα των τροπικών κυκλώνων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, εμφανίστηκε στα προγνωστικά μοντέλα για την ευρύτερη περιοχή μας.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια εξέλιξη;»

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει ότι είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί με αξιοπιστία η πιθανότητα επαλήθευσης του συγκεκριμένου σεναρίου, καθώς μεσολαβούν αρκετές ημέρες μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

Ωστόσο, θέτει το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας εξέλιξης. Όπως αναφέρει, η κλιματική αλλαγή έχει μεταβάλει τα δεδομένα, με αποτέλεσμα τα όρια ανάμεσα στις εποχές να μην είναι πλέον τόσο ξεκάθαρα όσο στο παρελθόν.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται, ο Νοέμβριος αποτελεί τον μήνα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο από πλευράς βροχοπτώσεων. Όπως προσθέτει, τα τελευταία χρόνια τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται όλο και νωρίτερα, παραπέμποντας στον «Ντάνιελ», στον «Ιανό» και στην πρόσφατη κακοκαιρία στην Κρήτη.

Οι χάρτες δεν αποτελούν πρόγνωση

Ο μετεωρολόγος διευκρινίζει ότι οι χάρτες που συνοδεύουν την ανάρτησή του έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βάση για πρόγνωση του καιρού.

Όπως εξηγεί, η χρονική απόσταση είναι μεγάλη και, στην παρούσα φάση, οι πιθανότητες επαλήθευσης του συγκεκριμένου σεναρίου είναι πολύ μικρές.

Κλείνοντας, τονίζει ότι η επιστημονική κοινότητα οφείλει να επισημαίνει εγκαίρως πιθανούς κινδύνους, ώστε να γίνεται καλύτερα κατανοητή η επίδραση της κλιματικής αλλαγής και οι συνέπειές της.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr