Ειδησεις ευβοια

Δήμαρχος Καρύστου από την ΚΕΔΕ: «Οι Δήμοι απαιτούν λόγο και ρόλο στην ενέργεια!»

Δήμαρχος Καρύστου από την ΚΕΔΕ: «Οι Δήμοι απαιτούν λόγο και ρόλο στην ενέργεια!»

Λευτέρης Ραβιόλος από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ: «Οι Δήμοι πρέπει να είναι συνδιαμορφωτές των αποφάσεων για την ενέργεια και το περιβάλλον»

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του evima.gr στην Google

Επτά βασικές προτεραιότητες για την ενέργεια, το περιβάλλον και την κλιματική ανθεκτικότητα έθεσε ο Δήμαρχος Καρύστου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Λευτέρης Ραβιόλος, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία πλήθους αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΕΔΕ, με επίκεντρο ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους Δήμους: την ενέργεια και τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Ο Δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, από το βήμα του συνεδρίου, ανέδειξε την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του ρόλου των Δήμων, επισημαίνοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να περιορίζεται στον ρόλο του απλού αποδέκτη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες.

Οι επτά προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Ραβιόλος παρουσίασε επτά βασικές προτεραιότητες:

  1. Πόροι ανάλογοι με τις ευθύνες και δίκαιο ενεργειακό κόστος, ώστε οι Δήμοι να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους.
  2. Αποφασιστικός ρόλος των Δήμων στον χωροταξικό σχεδιασμό, με ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τις περιοχές τους.
  3. Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με ισόρροπη ανάπτυξη και επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος.
  4. Θεσμοθέτηση σταθερού πόρου για την κλιματική ανθεκτικότητα, προκειμένου οι Δήμοι να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα προστασίας.
  5. Ουσιαστική υποστήριξη των μικρών Δήμων, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω περιορισμένων οικονομικών και διοικητικών δυνατοτήτων.
  6. Σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου στις περιοχές Natura, με ξεκάθαρους κανόνες που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  7. Αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Δήμων, ώστε να αποτελούν συνδιαμορφωτές των αποφάσεων και όχι απλούς αποδέκτες τους.

«Ζητάμε ισορροπία ανάμεσα στις ευθύνες και τους πόρους»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Δήμαρχος Καρύστου στην ανάγκη να υπάρξει πραγματική ισορροπία ανάμεσα στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι Δήμοι και στους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη οι Δήμοι να αποκτήσουν αποφασιστικό και εκτελεστικό ρόλο στα ζητήματα της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της χωροταξίας, καθώς είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες κάθε περιοχής.

Το ισχυρό μήνυμα του Δημάρχου Καρύστου

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Λευτέρης Ραβιόλος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στις τοπικές κοινωνίες:

«Γιατί αν δεν προστατεύσουμε εμείς τους τόπους μας, εμείς που ζούμε σε αυτούς και λογοδοτούμε σε αυτούς, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εμάς».

Μια τοποθέτηση που αναδεικνύει την ανάγκη για ισχυρούς Δήμους, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους και ενεργό συμμετοχή στις αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.

Το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης ήταν σαφές: Η ενεργειακή μετάβαση και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να σχεδιάζονται χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι πρέπει να έχουν λόγο, ρόλο και πραγματική δυνατότητα παρέμβασης στις αποφάσεις που αφορούν τον τόπο τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr