ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιστολή Δ. Σιδεράκη για το μνημείο του Αφανούς Ναύτη στην Κύμη

Επιστολή Δ. Σιδεράκη για το μνημείο του Αφανούς Ναύτη στην Κύμη
Επιστολή Δ. Σιδεράκη για το μνημείο του Αφανούς Ναύτη στην Κύμη

Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση της Τριήρους στην βάσηπου είχε κατασκευαστεί από τον Δήμο στην παραλία Κύμης για να τοποθετηθεί το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη και μετά τις δηλώσειςτου Προέδρου του Συλλόγου ΛΙΑΝΑΜΜΟΣ σε Μέσα Ενημέρωσης της Εύβοιας, θα ήθελα και εγώ, σαν δημότης Κύμης που έλαβε ενεργά μέρος στην αναζήτηση πόρων για την κατασκευή του αγάλματος και που αισθάνεται αυτήν την στιγμή εκτεθειμένος απέναντι σε όσους συνείσφεραν σε αυτήν την προσπάθεια, να τοποθετηθώ δημοσίως επί του θέματος.

Αρχικά θα ήθελα να ζητήσω από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να μην χρησιμοποιείται το όνομα του αείμνηστου πατέρα μου Γεωργίου Σιδεράκη, που κατά κοινή ομολογία έζησε έντιμο βίο, στην προσπάθεια να αιτιολογηθεί η τοποθέτηση της Τριήρους, η οποία είχε περισσότερο την μορφή «κατάληψης» και αν μη τι άλλοφαίνεται να έχει γίνει με αδιαφανείς και «άρον άρον» διαδικασίες.

Η αναζήτηση οικονομικών πόρων για το άγαλμα του ΑφανούςΝαύτη, παρά την όποια καθυστέρηση, είναι εν εξελίξει. Επομένως με αιφνίδιες ενέργειες όπως αυτή του Συλλόγου ΛΙΑΝΑΜΜΟΣπερισσότερο κάποιοι δημιουργούν αναχώματα σε αυτήν την προσπάθεια, σαμποτάροντάς την εντέλει, παρά στέκονται αρωγοίόπως δηλώνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου διέθεσε ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης, το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής είναι περίπου 11.500 Ευρώ εκ των οποίων τα 250 Ευρω προέρχονται από τον σύλλογο ΛΙΑΝΑΜΜΟΣ μέσω της πώλησης κουπονιών. Ενδεικτικά και σαν αντιδιαστολή αναφέρω ότι η Εταιρία που εργαζόμουν την χρονική περίοδο της απώλειας του πατέρα μου και οι τότε συνάδελφοι μου (άνθρωποι χωρίς κανέναν δεσμό με την περιοχή) έχουν καταθέσει τα ποσά των 500 και 345 Ευρώ αντίστοιχα. Η αναφορά στα παραπάνω ποσά δεν γίνεται για να αμφισβητήσω τις αγαθές προθέσεις του συλλόγου ΛΙΑΝΑΜΜΟΣ, άλλα μόνο και μόνο για να αποφύγουμε τυχόν λανθασμένες εντυπώσεις όσον αφορά την προέλευση των οικονομικών πόρων. Επιπλέον, θα επιβεβαιώσω, καθώς το γνωρίζω πολύ καλά αφού τότε ήμουν σε καθημερινή επαφή με το γραφείο του, ότι ο βουλευτής κ. Σίμος Κεδίκογλουμεσολάβησε για την εξασφάλιση της χορηγίας των 5.000 Ευρώ από τα ΕΛΠΕ.

Προσωπικά, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρώ τον εαυτό μου υπόλογο, όχι μόνο ηθικά αλλά και νομικά, απέναντι σε όλους αυτούς που έχουν συνεισφέρει έστω και ένα ευρώ σε αυτή την προσπάθεια, η οποία πάει να ακυρωθεί με «Ελγίνεια» επιχειρήματα όπως το «να μην είναι άδειος ο χώρος».

Κλείνοντας θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους αρμόδιους φορείς που αναφέρονται στην δήλωση του προέδρου του συλλόγου ΛΙΑΝΑΜΜΟΣ, να πάρουν επίσημη θέση και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, έτσι ώστε να διασαφηνιστεί άμεσα το αντελικά η τοποθέτηση της Τριήρους στην συγκεκριμένη θέση έχει γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες ή όχι, και να πράξουν κατόπιν αναλόγως.

ΥΓ. Ένα από τα σπουδαιότερα «αγαθά» που μετέφεραν οι Ελληνικές Τριήρεις στον τότε γνωστό κόσμο ήταν η αρχή τηςδικαιοσύνης, γι’ αυτό περιμένω από τους εμπνευστές της Τριήρουςτης παραλίας να είναι οι πρώτοι που θα σεβαστούν αυτή την αρχήκαι θα πράξουν τα δέοντα ώστε να μην στιγματιστεί αυτό το γλυπτό σαν «καταληψίας».

Μετά τιμής

Δημήτριος Γεωργίου Σιδεράκης

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ