Έρευνα δείχνει το πώς το κοινό κρυολόγημα μας…προστατεύει από τον Covid-19
ΑΠΟΨΕΙΣ

Έρευνα δείχνει το πώς το κοινό κρυολόγημα μας…προστατεύει από τον Covid-19

Ερευνητές υποστηρίζουν πως ο ιός του «κοινού κρυολογήματος» μπορεί να παρεμποδίσει την εισχώρηση του κορονοϊού στα κύτταρά μας.

Ερευνητές υποστηρίζουν πως ο ιός του «κοινού κρυολογήματος» μπορεί να παρεμποδίσει την εισχώρηση του κορονοϊού στα κύτταρά μας.

Κάποιοι ιοί είναι γνωστό ότι ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για το ποιος θα προκαλέσει μόλυνση σ’ έναν οργανισμό και, απ’ ό,τι φαίνεται, ο ιός που προκαλεί το κρυολόγημα, ο ρινοϊός, τείνει να κυριαρχεί επί του κορονοϊού σε μια μεταξύ τους «μάχη».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που ασχολήθηκαν με το ζήτημα, λένε ότι τα οφέλη από αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο είναι διαδεδομένος  ο ρινοϊός δεν παύει να τον καθιστά σημαντικό ανταγωνιστή του Covid-19.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες: «Σκεφτείτε ότι τα κύτταρα στην μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονές σας είναι σειρές από σπίτια. Εάν κάποιος ιός περάσει την πόρτα ενός σπιτιού, μπορεί να αφήσει την ανοιχτή και για άλλους ιούς, ή να την καρφώσει και να κρατήσει το νέο του σπίτι για τον εαυτό του».

«Η γρίπη λοιπόν οφείλεται σ’ έναν από τους πλέον εγωιστές ιούς και σχεδόν πάντα θα μολύνει μόνη της».

Όσον αφορά το πώς συνυπάρχει και αλληλεπιδρά  ο Covid-19 με άλλους ιούς στον οργανισμό μας, οι εικασίες των επιστημόνων οργίαζαν εδώ και καιρό.

Ωστόσο, η νέα πραγματικότητα των λοκντάουν και των αποστάσεων ασφαλείας καθιστούσε δυσκολότερη την σχετική μελέτη, καθώς περιόρισε την διάδοση κάθε λογής ιών.

Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να προβούν σε προσομοίωση των μολύνσεων σε εργαστηριακό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας μια ρέπλικα των αναπνευστικών μας οδών που έφερε τους ίδιους τύπους κυττάρων με τις αυθεντικές.

Στην συνέχεια, απελευθέρωσαν τους ιούς με διαφορετικούς τρόπους και παρατήρησαν τη συμπεριφορά τους.

Στην περίπτωση που ο ρινοϊός και ο κορονοϊός απελευθερώνονταν ταυτόχρονα πάνω στη ρέπλικα, μόνο ο ρινοϊός κατάφερνε να μολύνει τα κύτταρα με επιτυχία.

Όταν ο ρινοϊός απελευθερωνόταν με προβάδισμα 24 ωρών, ο κορονοϊός δεν είχε καμιά πιθανότητα να εισβάλλει στα κύτταρα, ούτε για λίγο.

Τέλος, ακόμα και όταν το προβάδισμα των 24 ωρών δινόταν στον κορονοϊό, εν τέλει «κέρδιζε» και πάλι ο ρινοϊός.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν πως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ανοσιολογική αντίδραση που προκαλεί ο ρινοϊός στον οργανισμό μας, εμποδίζει τον κορονοϊό από το να φτιάχνει «αντίγραφα» του εαυτού του.

Όπως όλα δείχνουν, όσο πιο διαδεδομένος παραμένει ο ρινοϊός (όσο δυσάρεστος και αν είναι), τόσο πιο περιορισμένος θα είναι ο κορονοϊός.

Παρόμοια φαίνεται πως υπήρξε η επίδραση του ρινοϊού και σε άλλες μεταδοτικές ασθένειες , π.χ. το έτος 2009, όταν μια μεγάλη έξαρση του ρινοϊού θεωρείται πως καθυστέρησε τη διάδοση της γρίπης των χοίρων στην Ευρώπη.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε στα σοβαρά ο ρινοϊός να θεωρηθεί «μέτρο» κατά του κορωνοϊού αφού, πάνω απ’ όλα, με το που παρέλθει ο οργανισμός μας είναι ξανά ευάλωτος, τόσο στον Covid-19 όσο και σε άλλες ιώσεις.

Μόνο κατά τις περιόδους του φθινοπώρου και του χειμώνα, οπότε η γρίπη γνωρίζει μεγάλη διάδοση, ενδέχεται να έχει μεγάλη επιρροή στην μετάδοση του κορονοϊού.

Το πώς όμως θα εξελιχθούν όλα αυτά στην πραγματικότητα και στους χειμώνες που θα έρθουν δεν είναι απόλυτα βέβαιο.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική εικόνα καθώς, παρά τους εμβολιασμούς, ο Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει και η ετοιμότητα του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει άλλες ασθένειες ενδέχεται να έχει φθίνει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει μια εκ των ερευνητών που συμμετείχαν στο πείραμα, «Ο εμβολιασμός, μαζί με τα μέτρα προστασίας και την διάδραση μεταξύ των ιών θα επηρεάσουν και θα περιορίσουν την διάδοση του κορονοϊού, με τον εμβολιασμό να αποτελεί σίγουρα τον ισχυρότερο αντίπαλο κατά της ασθένειας».

ΠΗΓΗ: BBC 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr