Για να μην πνίγονται παιδιά και ηλικιωμένοι
ΑΠΟΨΕΙΣ

Για να μην πνίγονται παιδιά και ηλικιωμένοι

Τι λέει ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (Ε.Ν.ΑΚ), για το τι πρέπει να προσέχουμε στη θάλασσα και στην πισίνα.

Σε  μια χώρα σαν την Ελλάδα, με ατέλειωτα χιλιόμετρα ακτών και με ναυτική παράδοση χιλιάδων χρόνων κάθε χρόνο, είναι τραγικό να πνίγονται κάθε χρόνο περίπου 350 άνθρωποι συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής.

Το ertnews.gr απευθύνθηκε σ’ έναν από τους εμπειρότερους στη ναυαγοσωτική, τον Νίκο Γιοβανίδη, διευθυντή της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας(Ε.Ν.ΑΚ), για το τι πρέπει να προσέχουμε στη θάλασσα και στην πισίνα.

Στην ερώτηση ποια είναι η κυριότερη αιτία που πνίγονται τα παιδιά στην πισίνα, χωρίς δισταγμό μας απάντησε: η αμέλεια των γονιών.

«Και αυτό συμβαίνει γιατί η πισίνα «ξεγελάει αφού πρόκειται για τεχνητό περιβάλλον και αυτό μας καθησυχάζει». «Χρειάζεται μεγάληεπαγρύπνηση», μας είπε, γιατί ο παιδικός πνιγμός είναι πάντασιωπηλός. «Το μικρό παιδί δεν γνωρίζει τα στάδια του πνιγμού και παρακολουθεί με περιέργεια το συμβάν ( χωρίς φόβο), λιποθυμάει χωρίς να γίνει αντιληπτό στον περίγυρό του και πνίγεται».

Για να μην πνίγονται παιδιά και ηλικιωμένοι
Ο διευθυντής της Ε.Ν.ΑΚ, Νίκος Γιοβανίδης

Γιατί πνίγονται τα παιδιά στις πισίνες

  • Αμέλεια των γονιών- Οι γονείς δεν πρέπει να χάνουν τα παιδιά από τα μάτια τους,
  • Πέφτουν στην πισίνα φαγωμένα,
  • Κάνουν βουτιές ή μακροβούτια χωρίς έλεγχο του χώρου (χτυπήματα στο κεφάλι),
  • Τρέχουν γύρω -γύρω από την πισίνα και μπορεί να γλιστρήσουν.

Και ενώ η ναυτοσύνη μας χαρακτηρίζει σαν λαό εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι Έλληνες δεν γνωρίζουν κολύμπι, μας λέει ο Νίκος Γιοβανίδης, ο οποίος θεωρεί ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να φροντίζει μεθοδικά και συστηματικά για την εκμάθηση κολύμβησης σε μικρούς και μεγάλους.

Τι ισχύει για τις πισίνες

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τα τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν περισσότερα από 50 δωμάτια και η πισίνα έχει βάθος μεγαλύτερο από 1,5 μέτρο, πρέπει στο σημείο να υπάρχει μόνιμος – σταθερός ναυαγοσώστης κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής και να βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του να φοράει ρούχα κολύμβησης καθήμενος επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός στον χώρο ευθύνης του και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.

Για τα τουριστικά καταλύματα που έχουν λιγότερα από 50 δωμάτια ή το βάθος της πισίνας είναι μικρότερο από 1,5 μέτρο, ο ιδιοκτήτης του καταλύματος οφείλει να διαθέτει ναυαγοσώστη κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής. Ο ναυαγοσώστης πρέπει βρίσκεται σε ετοιμότητα εντός τουτουριστικού καταλύματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Εάν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να υπάρχει επόπτης, δηλαδή ξενοδοχοϋπάλληλος με πτυχίο ναυαγοσώστη.

Όσο για τη θάλασσα, όπου η πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στις θάλασσες μας είναι άτομα άνω των 60 ετών (80%) ο Νίκος Γιοβανίδης μας είπε:

  • Οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να κολυμπούν ποτέ χωρίς συντροφιά.
  • Στη θάλασσα, οι γονείς θα πρέπει να έχουν πάντοτε στραμμένη την προσοχή τους στα μικρά παιδιά γιατί τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται εκεί που χτυπάει το κύμα, δηλαδή 7 με 8 μέτρα από τη παραλία.

Στην ερώτηση που συναντά μεγαλύτερη δυσκολία ο ναυαγοσώστης, στη θάλασσα ή στην πισίνα, ο Νίκος Γιαβανίδης μας ξεκαθάρισε ότι και ο ναυαγοσώστης ακτής και ο ναυαγοσώστης πισίνας αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους και πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση.

Ωστόσο η πισίνα είναι πιο επικίνδυνη  γιατί όλοι μας τη θεωρούμε ασφαλή και η θάλασσα πιο δύσκολη λόγω των ρευμάτων που μπορεί να αλλάζουν σε συγκεκριμένες μέρες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr