Γιώργος Μαρίνος: Το τρίτο κύμα της πανδημίας έρχεται
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Μαρίνος: Το τρίτο κύμα της πανδημίας έρχεται

Γράφει στο evima ο Γεώργιος B. Μαρίνος Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής -Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γράφει ο Γεώργιος B. Μαρίνος  Επίκουρος Καθηγητής  Γενικής Ιατρικής -Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας έρχεται και η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να απομειώσει όσο χρειάζεται την ένταση του δευτέρου κύματος.

   Είμαστε μπροστά και πάλι σε ένα σταυροδρόμι με  περίπου 1000 ενεργά κρούσματα ημερησίως σύμφωνα με τον κυλιόμενο 7ημερο μέσο όρο, ενώ η θετικότητα αυξήθηκε στο 2,3%. Στην Επικράτεια έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 8500 ενεργά κρούσματα.           

    Στα επίπεδα που καταγράφονταν προς το τέλος Οκτωβρίου έχει πλέον επιστρέψει η επιδημία κορονοϊού, φλερτάροντας με μία νέα έξαρση που αυτή τη φορά κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει η χώρα μας να αντέξει. Κατά μέσο όρο πλέον καταγράφονται περίπου 1.000 κρούσματα την ημέρα, γεγονός που οδηγεί σε ιδιαίτερη αύξηση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η μετάβαση από το δεύτερο κύμα που ακόμη βρισκόμαστε προς ένα τρίτο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε σχέση με την μετάβαση από το πρώτο προς το δεύτερο όπου υπήρξε σημαντικό περιθώριο χρόνου.

   Eάν η χώρα εισέλθει σε τρίτο κύμα, η κατάσταση θα είναι πολύ άσχημη, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά και των νέων παραλλαγών του ιού με τις πολλές μεταλλάξεις. Έχουμε ήδη εντοπίσεις 232 κρούσματα με τη βρετανική μεταλλαγή και 4 με την νοτιοαφρικανική.

     Σημειώνεται ότι τις 6 πρώτες ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκαν συνολικά 6.256 νέα κρούσματα, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 4.977 κρούσματα. Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως την ηλικιακή ομάδα 25 44 ετών, ενώ μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νεοδιαγνωσθέντων στα 43 έτη.

   Το πρόβλημα βρίσκεται στην σημαντική άνοδο των νέων εισαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 5/2 σημειώθηκαν 232 νέες εισαγωγές ασθενών, όταν είχαμε μόνο 126 εξιτήρια λόγω ίασης. Η δε κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid-19 στην Επικράτεια βρίσκεται στο 42,60%, ενώ η συνολική κάλυψη κλινών covid-19 είναι 27,02%. Συνολικά πλέον οι κατειλημμένες κλίνες έχουν ξεπεράσει τις 1700. Σημειώνεται δε ότι στο 52% έχει φτάσει η πληρότητα σε απλές κλίνες covid στην Αττική και στο 62% σε ΜΕΘ.

    Tο ΕΣΥ είναι σε σημαντικό βαθμό όπως αναφέραμε “φορτωμένο” με περιστατικά covid, όταν κατά την είσοδο στο δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, υπήρξε χαμηλό φορτίο. Παράλληλα να αναφέρουμε ότι στις αρχές καλοκαιριού είχαμε καταφέρει σχεδόν να απαλλαγούμε από τον ιό, όπως φαινόταν και από τις αναλύσεις των λυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πλέον η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την θερινή περίοδο.

    Κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού τον Μάιο, κοντά στις ημέρες του Πάσχα, είναι σημαντικό το γεγονός ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα θα αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα. Επίσης είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%. και  αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Εαν  εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα.  Δεν θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά.                                                          

    Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται  στη Χαλκίδα και σε όλο το νομό κανει επιτακτική την ανάγκη τήρησης των μέτρων. Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και αποτελεί βασικό μέτρο περιορισμού της διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος στόχος της χρήσης της μάσκας είναι να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας  εάν έχετε μολυνθεί καθώς και να προστατευτείτε από συνανθρώπους μας που μπορεί να έχουν μολυνθεί. Παράλληλα θα πρέπει να τηρείται η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών, ο σωστός τρόπος χρήσης της μάσκας και η αποφυγή του συγχρωτισμού.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr