Γήπεδα: Γιατί πεθαίνουν ποδοσφαιριστές; – Τα μέτρα που είναι απαραίτητα
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γήπεδα: Γιατί πεθαίνουν ποδοσφαιριστές; – Τα μέτρα που είναι απαραίτητα

Οι αιτίες που πεθαίνουν ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο

Γιατί πεθαίνουν οι ποδοσφαιριστές; Κάποιοι απαντούν «γιατί δεν υπάρχουν γιατροί στα γήπεδα», «λόγω έλλειψης απινιδωτών», «γιατί οι αθλητές δεν υποβάλλονται σε λεπτομερείς εξετάσεις».

Ισχύουν όλα. Προσθέτουμε και ως παράδειγμα την περίπτωση του Κρίστιαν Ερικσεν που σώθηκε λόγω της έγκαιρης επέμβασης όλων όσων απουσιάζουν από τη μεγάλη λίστα των ελληνικών γηπέδων.

Αυτή είναι η προφανής πλευρά. Γιατί στον διάλογο θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί «γιατί ο Ερικσεν υπέστη ανακοπή; Οι γιατροί δεν τον υπέβαλλαν σε λεπτομερείς εξετάσεις;».

Οι Ιταλοί δεν επέτρεψαν στον δανό άσο να επιστρέψει στην Ιντερ γιατί του είχε τοποθετηθεί απινιδωτής, αποδεικτικό -κατ’ αυτούς – πως δεν έχει ξεπεράσει το παθολογικό αίτιο της κατάρρευσής του.

Το ιταλικό ποδόσφαιρο φημίζεται για το αυστηρό πρωτόκολλο που ακολουθεί στην ανίχνευση προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας αθλητής με την καρδιά του. Η αυστηριοποίηση του πρωτοκόλλου ξεκίνησε το 1996 όταν η Ιντερ απέκτησε από τον Αγιαξ τον Νουάνκο Κανού που όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την αορτική βαλβίδα της καρδιάς του.

Παρά τα πολύ αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν οι Ιταλοί δεν έχουν καταφέρει να αποτρέψουν θανάτους παικτών. Από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι του αρχηγού της Φιορεντίνα Ντάβιντε Αστόρι, ο οποίος τον Μάρτιο του 2018 βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, πριν από αγώνα λόγω ανακοπής καρδιάς. Από το ίδιο αίτιο είχε φύγει από τη ζωή έξι χρόνια νωρίτερα ο επίσης ιταλός ποδοσφαιριστής Πιερμάριο Μοροζίνι της Λιβόρνο, καταρρέοντας στον αγωνιστικό χώρο. Η λίστα είναι μακρά και τα περιστατικά διάχυτα ακόμα και σε χώρες που φροντίζουν να διαθέτουν όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε να αποφεύγονται οι τραγωδίες. Δυστυχώς αποδεικνύεται πως δεν εξαρτώνται όλα από την πρόληψη. Πάντα θα υπάρχει ο αστάθμητος παράγων που θα κλέβει νεανικές ψυχές τη στιγμή που γεύονται τη χαρά του παιχνιδιού, αποκαλύπτοντάς μας πόσο αδύναμοι είμαστε τελικά.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τις πιθανότητες μιας τραγικής εξέλιξης. Ποτέ όμως δεν πρόκειται να τις μηδενίσουμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr