Μυοκαρδίτιδα: Συντριπτικά μεγαλύτερος ο κίνδυνος λόγω COVID σε σχέση με το εμβόλιο
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μυοκαρδίτιδα: Συντριπτικά μεγαλύτερος ο κίνδυνος λόγω COVID σε σχέση με το εμβόλιο

Τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα αλλά αυτά τα ποσοστά είναι πολύ μειωμένα

Τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα αλλά αυτά τα ποσοστά είναι πολύ μειωμένα.

 

Ένας στα 10.000 και για άλλους 1 στους 100.000 μπορεί να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό κατά της COVID-19, όπως γράφει και το News4Health.gr.

Στοιχεία για τον κίνδυνο εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας μετά από λοίμωξη με COVID-19 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κίνδυνο από το εμβόλιο, έδωσε ο Καθηγητής Παθολογίας, Τσιούφης Κωνσταντίνος, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημερωτικής εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πανδημία.

Τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα αλλά αυτά τα ποσοστά είναι πολύ μειωμένα. Ένας στα 10.000 και για άλλους 1 στους 100.000 μπορεί να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιούφη οι μυοκαρδίτιδες από τα εμβόλια COVID είναι ήπιες με εξαιρετικά καλό ποσοστό ίασης. Συγκεκριμένα, σε πάνω από το 99% έχουμε πλήρη ανάνηψη χωρις υπολειπόμενες βλάβες.

«Επομένως, στη ζυγαριά μυοκαρδίτιδα από εμβόλιο ή μυοκαρδίτιδα από COVID δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Οι μυοκαρδίτιδες από το εμβόλιο είναι σπάνιες και ιάσιμες» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του CDC που παρέθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από την COVID είναι 10 με 100 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο από το εμβόλιο.

Η COVID-19 αφήνει το σημάδι της στην καρδιά
Η COVID-19 είναι μία πολυσυστηματική νόσος και δεν αφήνει ανέπαφη την καρδιά. Το 20%-30% από τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 παρουσιάζουν μυοκαρδιακή βλάβη. «Αυτό δε σημαίνει κατά ανάγκη έμφραγμα ή μυοκραδίτιδα» ανέφερε ο κ. Τσιούφης.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ένα ποσοστό ασθενών με COVID-19, παθαίνει μυοκαρδίτιδα, που είναι επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο κ. Τσιούφης κατέληξε ότι οι ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων και κυρίως οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν αυξημένο κίνδυνο όταν νοσήσουν από οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού, πόσο μάλλον από την COVID-19.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr