Ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενωτικής Πρωτοβουλίας για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενωτικής Πρωτοβουλίας για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων

Τι αναφέρει ο Γιώργος Θεοδώρου

Ένα τεράστιο, και με ανυπολόγιστες συνέπειες, περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στην Εύβοια και ιδιαίτερα στο Δήμο μας, το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων (ανεμογεννητριών).

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, έδωσε και με τη βούλα την άδεια της Στρατηγικής Επένδυσης στην εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την εγκατάσταση στη Βόρεια-Κεντρική και Νότια Εύβοια ενός αιολικού πάρκου ισχύος 470 MW . Το εγκεκριμένο και ενταγμένο σε επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς του ν. 3894/2010- έργο, αφορά στη δημιουργία 8 αιολικών πάρκων στην Εύβοια τα οποία θα αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες ισχύος 4.2 MW έκαστη, στους Δήμους ΔιρφύωνΜεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, αλλά δυστυχώς πάλι τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Καμία αντίδραση όταν δόθηκε η άδεια εγκατάστασης. Τότε που θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερες και αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις. Τώρα δόθηκε και η άδεια λειτουργίας και είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπεί η εγκατάσταση. Αλλά και πάλι. Αναλώθηκαν, ως συνήθως, σε αντιπαραθέσεις, σε διαφωνίες, προσπάθησαν να «φανούν» αγωνιστές και υπερασπιστές των συμφερόντων του τόπου. Τα στελέχη της Διοίκησης σιωπούν, όπως κάθε φορά που εμφανίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα. Τι κρύβει άραγε η σιωπή τους; Πού ήταν όλοι αυτοί τόσα χρόνια που συντελείται το έγκλημα; Ποιες από τις προτάσεις που ακούστηκαν, μπορούν τώρα, να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα; Έχουν ξεκάθαρη θέση; Δεν την ακούσαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Γενικολογίες, «θα το δούμε», «χαμπάρι δεν πήραμε», «θα το συζητήσουμε» και αποτέλεσμα μηδέν. Αλλού ανακατεύονται και για άλλα καμαρώνουν. Μήπως τους αρκεί η αύξηση των ανταποδοτικών τελών;

Τέλος, πού ήταν, κάποιοι άλλοι, όταν η Enel Green PowerHellas S.A. εγκαθιστούσε στον κορεσμένο Καφηρέα αλλά και στον Δήμο μας ανεμογεννήτριες; Τι λένε για την «ΑΜΑΛΘΕΙΑ»;

Ένας είναι ο στόχος. Καμία ανεμογεννήτρια στην Εύβοια. Καμία ανεμογεννήτρια στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου. Να αποσυρθούν και όσες έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές Νατούρα. Προστατεύουμε, αγαπάμε και διαφυλάττουμε το Περιβάλλον. Αυτό το στόχο πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι μας με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, με κάθε κόστος. Παρότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, τίποτα δεν έχει χαθεί. Αρκεί ο Δήμος να οργανώσει και να κινητοποιήσει τους δημότες και να είναι μπροστάρης στον αγώνα, μαζί με τους μαζικούς φορείς, τις Τοπικές Κοινότητες, τους δημότες με ξεκάθαρη θέση. Όχι μισόλογα και πολιτικά τερτίπια. Να προχωρήσει άμεσα με αναπτυξιακά έργα στην αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου. Να υπάρξουν μελέτες που θα τεκμηριώνουν την βιοποικιλότητα και το φυσικό κάλλος αυτών των περιοχών. Να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα. Νομικά και αγωνιστικά. Να μην αφήσουμε κανέναν να αυθαιρετήσει σε βάρος μας. Να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη. Στο Δήμο μας, στο Νομό μας, σε Πανελλαδικό επίπεδο. Να στηριχτεί η προσπάθεια που γίνεται από περιβαλλοντικούς φορείς. Να γίνει προσφυγή και καταγγελία σε Περιβαλλοντικές Οργανώσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση όλοι οι βουλευτές του Νομού, απαιτώντας να αλλάξει το νομικό καθεστώς εγκατάστασης ανεμογεννητριών και το χωροταξικό των ΑΠΕ. Κι αν δεν μπορούν ή δεν θέλουν, καλά θα κάνουν να μην κωλυσιεργούν και να μην βάζουν προσκόμματα. Κάθε καθυστέρηση είναι καταστροφική. Είναι η ώρα με τον αγώνα και την αντίσταση, να αλλάξουν πολιτικές, πράξεις και αποφάσεις. Τίποτε δεν εννοείται αν δεν γίνει με πράξεις. Τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κερδίζονται με αγώνες. Και σε αυτό τον αγώνα είμαστε παρόντες.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr