ΑΠΟΨΕΙΣ

Παγώνης: Η κοινωνία αντιδρά από την ανυπαρξία έργων στον Δήμο Χαλκιδέων

Ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Παγώνης μιλά για την απλή αναλογική και την εφαρμογή της στον Δήμο Χαλκιδέων.
Παγώνης: Η κοινωνία αντιδρά από την ανυπαρξία έργων στον Δήμο Χαλκιδέων

Με άρθρο του ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Παγώνης μιλά για την απλή αναλογική και την εφαρμογή της στον Δήμο Χαλκιδέων.

Διαβάστε το άρθρο

Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2019 στη χώρα μας για πρώτη φορά διεξήχθησαν με το εκλογικό σύστημα της Απλής Αναλογικής.

Ενός συστήματος ανάδειξης των τοπικών αρχόντων που το χαρακτηρίζει η δίκαιη κατανομή των εδρών, δηλαδήτο ποσοστό που λαμβάνουν οι συνδυασμοί αντανακλάται επακριβώς στη κατανομή των εδρών του συλλογικού οργάνου (Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια).

 Οι πολέμιοι του συστήματος ισχυρίζονται ότι δεν δίνει ισχυρές πλειοψηφίες ώστε να εφαρμοστούν τα προγράμματα όπως έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά από τους Συνδυασμούς.

 Οι οπαδοί του συστήματος ισχυρίζονται ότι είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει με ακρίβεια τις επιλογές του εκλογικού σώματος.

Η επιτυχία του, όμως, έχει προαπαιτούμενα: να υπάρχει πολιτική κουλτούρα συνεννοήσεων, αμοιβαίων υποχωρήσεων, προγραμματικών συγκλίσεων.

Η τελευταία είναι και η πλέον κρίσιμη φράση: Προγραμματική σύγκλιση που προϋποθέτει ύπαρξη προγραμμάτων, εφαρμόσιμου σχεδίου.

 Η πρακτική που ακολουθήθηκε και στο Δήμο Χαλκιδέων κατέδειξε, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, την έλλειψη παρόμοιας κουλτούρας.

 Η υπεροψία που δημιούργησε το εκλογικό προβάδισμα στη σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Χαλκιδέων, η αδυναμία διενέργειας συζητήσεων για την εξεύρεση από κοινού προγραμμάτων με συγκεκριμένους στόχους και έργα, οδήγησε την Δήμαρχο και την πλειοψηφούσα παράταξη στην λογική των διασπάσεων και των αποστασιών.

Το αποτέλεσμα έδειξε πόσο πολιτικά ανώριμο είναι ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού προσωπικού.

     Χωρίς αρχές  με μόνη προϋπόθεση την αποκόμιση εσόδων από το πολιτικό αξίωμα που έδωσε σε κάποιους αιρετούς το εκλογικό σώμα, μετακινήθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι για να απολαύσουν για διάστημα 2,3 ετών την χρηματική αμοιβή. Το μεροκάματο δηλαδή.

    Είναι γνωστή αυτή η πρακτική στον τόπο μας από πολύ παλιά, τους σκοτεινούς χρόνους μιας πολιτικής αστάθειας που στοίχισε στον τόπο μας την Δημοκρατία για πολλά χρόνια.

Αυτή τη πρακτική έχει υποχρέωση η κοινωνία και το εκλογικό σώμα να καταδικάσει οδηγώντας στο περιθώριοόλους εκείνους που εξαργύρωσαν, δυστυχώς, την πολιτική αξιοπρέπεια για μερικά χιλιάδες ευρώ.

Είναι η ντροπή του πολιτικού συστήματος.

Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής;

 Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της έλλειψης προγραμματικών θέσεων;

Η ανυπαρξία του Δήμου Χαλκιδέων σχεδόν σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων.

Κανένα Νέο έργο δεν έχει ενταχθεί εδώ και δύο χρόνια στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Τα έργα που είχε σχεδιάσει, μελετήσει και δρομολογήσει  η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όπως Μουσικό Σχολείο, Κυζίκειο Πάρκο, Κλειστό Κανήθου, ΟΣΕ, Λεωφ. Βενιζέλου, σπίτι της οδού Παίδων,Γήπεδο Ν. Αρτάκης ή υλοποιούνται με σημαντική καθυστέρηση ή δεν έχουν ξεκινήσει  ακόμη. Το μόνο ενδιαφέρον της σημερινής Αρχής έχει μεταφερθεί στην επικοινωνία. Πως θα γίνει το μαύρο άσπρο. Και στην κατεύθυνση αυτή δαπανώνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

   Ευτυχώς η κοινωνία αντιδρά πια γιατί εισπράττει αυτή την ανυπαρξία της Δημοτικής Αρχής σε όλους τους τομείς της Δραστηριότητάς της.

                                                                   
  Χρήστος Δ. Παγώνης  

             

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ