Συνταγή: Βραστό, ποσέ και τηγανητό -Τα μυστικά του Πάνου Ιωαννίδη για τέλειο αυγό

Τελικά πόσο εύκολο είναι να βράσει κανείς ένα αυγό; Αν κριτής για το αποτέλεσμα είναι κάποιος σεφ του MasterChef, μάλλον δεν είναι και ό, τι πιο εύκολο.

Η δοκιμασία της Τετάρτης στο MasterChef 4, εκείνη που έκρινε και την πρώτη αποχώρηση για φέτος, έμοιαζε μάλλον απλή για επαγγελματίες μάγειρες. Τρεις παίκτες κλήθηκαν να ετοιμάσουν αυγά με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.
Το κλασικό βραστό αυγό, αυγό ποσέ (δηλαδή ψημένο σπασμένο σε νερό), τηγανιτό αυγό και τέλος ομελέτα. Η απόδοση δύο εκ των τριών παικτών, που δεν κατάφεραν να επιτύχουν καμία από τις τέσσερις παρασκευές δείχνει πως για να είναι το αποτέλεσμα εστιατορικό, χρειάζεται προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια.
Τα μυστικά για το ψήσιμο των αυγών από τον Πάνο Ιωαννίδη 

Μια μέρα μετά την πρώτη δοκιμασία αποχώρησης στο MasterChef, ο Πάνος Ιωαννίδης ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο YouTube, τις τεχνικές για να φτιάξει κανείς σωστά ένα βραστό αυγό, το κόλπο για να ετοιμάσει ένα αυγό ποσέ, αλλά και τρεις τρόπους να τηγανίσει υποδειγματικά ένα αυγό.

Σε ό, τι αφορά το ποσέ αυγό, εκείνο που έχει σημασία είναι να βράσει καλά το νερό, χωρίς να κοχλάζει και να δημιουργήσουμε μια δίνη πριν σπάσουμε σε αυτό το αυγό, περιστρέφοντας το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ένα κουτάλι. Όπως θα δείτε, ο Πάνος Ιωαννίδης βγάζει πάντα το αυγό με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντας το παραπανίσιο νερό σε απορροφητικό χαρτί, πριν ακουμπήσει το ποσέ από την κουτάλα στο πιάτο.

Οι χρόνοι του βραστού αυγού και άλλα τρικ
Όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα βραστό αυγό, εκείνο που πρέπει να τηρήσουμε είναι ο χρόνος. Ο Πάνος Ιωαννίδης δίνει 3’ λεπτά για ένα μελάτο αυγό και αυξάνει ανά τρία λεπτά, ως τα 12’, για αυγά με πιο σφιχτό κρόκο.

Οι χρόνοι βρασμού των αυγών θα μας δώσουν και διαφορετικό αποτέλεσμα στον κρόκο / Φωτογραφία: YouTube /PanosIoannidis
Ένα ακόμη έξυπνο τρικ, όταν καθαρίζουμε σφιχτά βραστά αυγά είναι να τα βυθίζουμε σε κρύο νερό. Χτυπάμε σε σκληρή επιφάνεια το αυγό, να σπάσει το τσόφλι και το κυλάμε με την παλάμη μας ώστε να ραγίσει παντού. Βυθίζουμε το αυγό στο νερό και το καθαρίζουμε μέσα σε αυτό.

Τρεις τρόποι να τηγανίσουμε αυγό

Τέλος, ο Πάνος Ιωαννίδης δίνει τρεις τρόπους να τηγανίσει κανείς ένα αυγό. Όπως λέει, «αν θέλουμε το τηγανητό αυγό να είναι πιο τραγανό, επιλέγουμε να το τηγανίσουμε σε λάδι» που έχει ήδη ζεσταθεί καλά, πριν το ρίξουμε σε αυτό. Αντίθετα, για μεταξένια υφή στο ασπράδι, επιλέγουμε τηγάνισμα σε κρύο λάδι. Ρίχνουμε δηλαδή το αυγό στο τηγάνι και στη συνέχεια ανάβουμε τη φωτιά.

Τηγανίζοντας το αυγό σε κουπάτ του δίνουμε σχήμα για αν μπει σε λαχταριστά μπέργκερ και παρασκευές / Φωτογραφία: Shutterstock
Επιπλέον, ο Πάνος Ιωαννίδης προτείνει το τηγάνισμα σε κουπάτ. «Τηγανίζοντας το αυγό μέσα σε κουπάτ, μπορούμε να του δώσουμε σχήμα» αναφέρει ο κριτής του MasterChef και τονίζει πως με αυτό τον τρόπο μπορούμε πιο εύκολα να βάλουμε την παρασκευή σε μια άλλη συνταγή, όπως για παράδειγμα ένα ζουμερό μπέργκερ.

Βίντεο: Τα μυστικά του Πάνου Ιωαννίδη για τέλειο αυγό
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε συγκεντρωμένα όλα τα μυστικά του Πάνου Ιωαννίδη για τρεις διαφορετικές τεχνικές ψησίματος του αυγού.

 

iefimerida