Τάρτης: Πυροβολισμός κατά 16χρονου Ρομά – Παραμένει η ένταση
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τάρτης: Πυροβολισμός κατά 16χρονου Ρομά – Παραμένει η ένταση

Άρθρο του δικηγόρου Θανάση Τάρτη για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά.
Το αιματηρό συμβάν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ξημερώματα Δευτέρας, με θύμα τον 16χρονο Κώστα που χαροπαλεύει στο Ιπποκράτειο, προκάλεσε οργή για την αστυνομική βία. Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά αμαυρώνουν την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η ελλιπής αστυνόμευση στη χώρα μας και όχι η κατάχρηση της εξουσίας από την αστυνομία.

Τέτοιες τραγικές καταστάσεις επαναφέρουν φαντάσματα από το παρελθόν και καλό θα ήταν να μείνουν οριστικά στο παρελθόν.

Τη στιγμή που ο λαός δοκιμάζεται από την φτώχεια και οδηγείται στην ανεργία – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τομέα της δημόσιας τάξης – μιλάμε συνέχεια για την Αστυνομία, το ανεκπαίδευτο προσωπικό της και για χίλια δυο πράγματα. Ναι, η εκπαίδευση χρειάζεται συνεχή προσπάθεια, καθώς και οι ψυχοτεχνικές διαδικασίες να γίνουν πολύ πιο εκτεταμένες και ουσιαστικές για τους άνδρες και τις γυναίκες της ελληνικής αστυνομίας.

Και όπως μας θύμισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός μας (ΠΑΣΟΚ) Δημήτρης Μάντζος, «όταν ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να δημιουργηθεί μια επιτροπή με επικεφαλής μάλιστα τον Καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο για την αστυνομική βία. Είχε κατατεθεί ένα ολόκληρο πόρισμα στον τότε υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη. Έκτοτε αυτό το πόρισμα μπήκε σε ένα συρτάρι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και δεν είχαμε καμία νέα εξέλιξη».

Όλοι μας όμως, ο καθένας από τη θέση του και τις ευθύνες που του αναλογούν, θα πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, τις Συνταγματικές ελευθερίες και τη δημοκρατία σε αυτό το τόπο, που με πολλούς αγώνες έχει εδραιωθεί.

Όλα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε τον τραυματισμό της Δημοκρατίας, όμως, δεν μπορούμε.

Το τι έγινε και δεν έγινε στα Διαβατά, θα το εξετάσει η δικαιοσύνη και αν οι Ρομά βιώνουν διακρίσεις και αποκλεισμό είναι γιατί η κοινωνική τους ένταξη που δεν ήρθε ποτέ.

Στο επίκεντρο των ευθυνών για τις συνθήκες περιθωρίου στις οποίες διαβιούν οι Ρομά είναι η έλλειψη συνεννόησης και βούλησης δήμων και περιφερειών. Καταρχάς, γιατί ενεργούν με μεμονωμένες και αποσπασματικές πολιτικές, χωρίς βούληση και χωρίς, πολλές φορές, τη συμμετοχή των ίδιων των Ρομά.

Οι αρμοδιότητές τους είναι να ξέρουν πως είναι οι πολίτες τους. Ειδικά αν υπάρχουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα πρέπει να τις καταγράψουν, να τις χαρτογραφήσουν και να εφαρμόσουν ένα βιώσιμο σχέδιο.

Εδώ έχουμε δημάρχους διαχρονικά που δεν στέλνουν ένα φορτηγό για τα σκουπίδια τους.

Η ευαλωτότητα των Ρομά είναι πολλαπλή. Υπάρχει ακραία φτώχεια, αστεγία, ανεργία, αγραμματοσύνη. Υπάρχει πείνα. Τέσσερις στους πέντε Ρομά ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Μόνο το 2% φοιτά στην τεχνική και ανώτατη εκπαίδευση.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει ότι οι Ρομά στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 175 χιλιάδες άτομα. Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από άλλα ειδικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο πεδίο και στους πραγματικά δικαιούχους. Αυτά όμως είναι μία άλλη συζήτηση…

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr