Θανάσης Τάρτης: «Συγκίνηση και υπερηφάνεια για την επέτειο της Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού»
ΑΠΟΨΕΙΣ

Θανάσης Τάρτης: «Συγκίνηση και υπερηφάνεια για την επέτειο της Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού»

Θανάσης Τάρτης: Για την Ημέρα της Νίκης των Λαών κατά του Ναζισμού και του Φασισμού -Συγκίνηση και υπερηφάνεια για την επέτειο της Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού»

του Θανάση Τάρτη

Κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι πρόγονοί μας έγραψαν με τις θυσίες τους «ολόχρυσες» σελίδες δόξας και τιμής. Τον ελληνικό λαό μας γεμίζει συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια η επέτειος των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Στις 9 Μαΐου του 1945 οι Σύμμαχοι με τη μεγάλη νίκη τους κατά του ναζισμού έβαλαν τέλος στο φονικότερο πόλεμο της ανθρώπινης ιστορίας.

Σήμερα, 78 χρόνια μετά τιμούμε τη θυσία των ηρώων που αγωνίστηκαν για την Ειρήνη!

Στην πιο δύσκολη καμπή της τραγικής εκείνης περιόδου, όταν η Ευρώπη αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη είχαν “βυθιστεί” στην αγωνία και την απογοήτευση από τις πρόσκαιρες νίκες του Άξονα, η Ελλάδα αντιστάθηκε χωρίς κανένα δισταγμό απέναντι στις στρατιές του φασισμού και του ναζισμού, υπενθυμίζοντας σε όλους τους λαούς το χρέος για αγώνα υπέρ της Ελευθερίας, του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας.

Το άκαμπτο και αδούλωτο ελεύθερο φρόνημα των Ελλήνων συνέχισε τους απελευθερωτικούς αγώνες, ακόμα και κατά την περίοδο της κατοχής, γράφοντας σε όλη την ελληνική επικράτεια το Έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Δεν ξεχνάμε τη ναζιστική βία, τα απάνθρωπα Ολοκαυτώματα και τον αφανισμό τόσων πληθυσμών. Διώξεις των εβραϊκών κοινοτήτων, διώξεις των κομμουνιστών, μαζική εξόντωση των Ρομά… Στην Ελλάδα μας τόσα «Μαρτυρικά χωριά».

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον ναζισμό, σε όσους μαρτύρησαν στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Παλεύουμε για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου προτάσσοντας τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του Σεβασμού στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

Διαφυλάσσουμε τη ιστορική μας μνήμη και φροντίζουμε η ιστορική αλήθεια της επετείου αυτής να παραμείνει αναλλοίωτη.

Τιμούμε την ημέρα αυτή. Δεν ξεχνάμε!

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr