Βόρεια Εύβοια: Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές – Ο κόσμος μεταναστεύει
Εγκαίνια για μια παιδική χαρά και δύο σχολικά γήπεδα στον Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Αννας στη Βόρεια ΕύβοιαΣε μέρα γιορτής εξελίχθηκαν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων μιας παιδικής χαράς και δύο σχολικών γηπέδων στον Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Αννας στη Βόρεια Εύβοια. Οι 21 μαθητές του νηπιαγωγείου Κηρίνθου και 62 μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της Αγίας Αννας δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για τις νέες εγκαταστάσεις – μια δωρεά της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί», με την υποστήριξη της εταιρείας efood, η οποία, μέσω του προγράμματος Fire Relief, είχε συγκεντρώσει 90.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους. H τοπική κοινωνία πέρασε έναν δύσκολο χειμώνα και τώρα, καθώς το πρώτο «μούδιασμα» υποχωρεί, όλοι αναζητούν ένα plan B. Η καθημερινή επαφή με το μαύρο τοπίο, η βίαιη ανατροπή των συνθηκών εργασίας, οι αστοχίες στην καταβολή των αποζημιώσεων έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ψυχολογία των πυρόπληκτων κατοίκων.
«Εχουν αυξηθεί τα αιτήματα για ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική», αναφέρει στην «Κ» η κ. Σταυρούλα Μεγαρίτη, κοινωνική λειτουργός στον Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Αννας. «Εχουμε πλέον περισσότερους δικαιούχους επιδομάτων στέγασης και εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως και ανθρώπους που χρειάζονται άμεσα οικονομική ενίσχυση, ακόμα και αν αυτό δεν προκύπτει από τα έγγραφά τους». Η Ενωση «Μαζί για το Παιδί» αφουγκράστηκε τις ανάγκες και σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των πληγέντων δήμων και την «Επιτροπή Αγώνα Επιβίωσης και Αναγέννησης Β. Εύβοιας» από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022 ανέλαβαν τα λειτουργικά έξοδα δεκαπέντε οικογενειών με 54 μέλη (εξασφάλιση επιδομάτων σίτισης και θέρμανσης, κάλυψη αναγκών σε οικιακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κόστους εξωσχολικών δραστηριοτήτων και ενοικίων για παιδιά και φοιτητές αντίστοιχα).
«Και πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά η περιοχή μας δεν ήταν πλούσια, αν και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, δεδομένου του φυσικού της κάλλους», επισημαίνει η ίδια. «Η απουσία ενός σύγχρονου οδικού δικτύου καταδίκαζε τη Βόρεια Εύβοια». Τώρα δεν είναι λίγοι όσοι φλερτάρουν με την ιδέα της μετανάστευσης στο εξωτερικό. «Ο καθένας σκέφτεται να πάει όπου έχει γνωστούς», λέει στην «Κ» η κ. Ιωάννα Κωνσταντινίδη από την «Επιτροπή Αγώνα». «Η ψυχολογία είναι κακή – πολλοί άνθρωποι τριγυρνούν χωρίς δουλειά σε ένα σεληνιακό τοπίο». Οι καθυστερήσεις των αποζημιώσεων ήταν σημαντικές. «Οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, των οποίων κάηκαν οι εγκαταστάσεις, δόθηκαν πριν από ένα μήνα», αναφέρει ενδεικτικά, «αν εμείς μέσω δωρεών δεν είχαμε αποκαταστήσει 25 μαντριά έως τον Νοέμβριο, θα είχαν περάσει τα ζωντανά όλο τον χειμώνα έξω;».
Η φωτιά είχε πλήξει, εκτός των άλλων, και το Γυμνάσιο και Λύκειο της περιοχής. «Δώσαμε αγώνα δρόμου και χάρη στην άμεση ανταπόκριση πλήθους φορέων καταφέραμε να κάνουμε τον αγιασμό τον Σεπτέμβρη», περιγράφει η διευθύντρια του σχολείου, Ολυμπία Φορτωτήρα, που δεν κρύβει τον προβληματισμό της για μια πιθανή συγχώνευση του σχολείου. «Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής αυτό θα σημάνει το τέλος της εκπαίδευσης των παιδιών της περιοχής», τονίζει, «αν και οι γονείς απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, οι επιδόσεις των μαθητών μας ήταν πάντοτε υψηλές». Πολλοί πρώην μαθητές, πτυχιούχοι του ΕΜΠ, εργάζονται τώρα στο εξωτερικό. «Αυτοί οι νέοι μηχανικοί, που έχουν τεχνογνωσία αλλά και προσωπικό ενδιαφέρον για τον τόπο, πρέπει να αξιοποιηθούν από την Επιτροπή Αποκατάστασης του κ. Μπένου».
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr