ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξερά σύκα-Οφέλη και ιατρικές ιδιότητες

Ξερά σύκα-Οφέλη και ιατρικές ιδιότητες
Σήμερα καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής δεν είναι μόνο μια επιλογή αλλά ένας τρόπος ζωής. Ενώ υπάρχει μια πληθώρα κύριων γευμάτων που είναι αλμυρά αλλά θρεπτικά, η πρόκληση προκύπτει όταν πρόκειται για επιλογές συνειδητής επιδόρπιο. Με μια μεγάλη ποικιλία θερμιδικών πυκνών γλυκών σνακ που είναι άμεσα […]

Σήμερα καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής δεν είναι μόνο μια επιλογή αλλά ένας τρόπος ζωής. Ενώ υπάρχει μια πληθώρα κύριων γευμάτων που είναι αλμυρά αλλά θρεπτικά, η πρόκληση προκύπτει όταν πρόκειται για επιλογές συνειδητής επιδόρπιο. Με μια μεγάλη ποικιλία θερμιδικών πυκνών γλυκών σνακ που είναι άμεσα διαθέσιμα, είναι συχνά δύσκολο να επιλέξετε μια υγιέστερη εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, αν ψάχνετε για ένα γέμισμα, εύκολη στη συσκευασία σνακ που είναι θρεπτικά και είναι διαθέσιμη όλη τη διάρκεια του έτους, στη συνέχεια, τα ξερά σύκα είναι η επιλογή να κάνει. Από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα, όταν οι αθλητές τους κατανάλωναν πριν από την εξάσκηση, στην Εποχή της Κατοχής, όταν τα μικρά παιδιά τους κατανάλωναν για να ικανοποιήσουν την πείνα τους, τα ξηρά σύκα αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας εδώ και χρόνια.

Ενώ τα φρέσκα σύκα είναι αυτά καθαρά θρεπτικά, τα ξηρά σύκα δημιουργήθηκαν λόγω της ανάγκης να τα αποθηκεύσετε για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Τα πρώτα ξηρά σύκα βρέθηκαν σε μια ανασκαφή μινωικής βίλας στο χωριό Στέρνες Χανίων που χρονολογείται από το 1340-1190 π.Χ. Στην αρχαιότητα και κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής, τα ξηρά σύκα ήταν μια χειμερινή περιποίηση για τους επισκέπτες. τοποθετήθηκαν σε μεταλλικό δίσκο πάνω από τη φωτιά για να μαλακώσουν και στη συνέχεια να σερβιριστούν με καρύδια.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 5.500 τόνοι ξηρών σύκων που παράγονται στην Ελλάδα σε αγρούς που εκτείνονται σε έκταση 21.000 στρεμμάτων. Η κύρια παραγωγή πραγματοποιείται στους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται για τη διακεκριμένη ποιότητα των ξηρών σύκων Kymi.

ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Καθώς τα αποξηραμένα σύκα λιωθούν χωρίς χημικά πρόσθετα, είναι ένα ορεκτικό αλλά υγιεινό σνακ. Πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνη Α, έχουν υψηλή θρεπτική αξία και σημαντική πηγή ενέργειας λόγω της περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες.

Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια τέτοια ισχυρή πηγή ασβεστίου που καλύπτουν το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η τακτική κατανάλωση βοηθά στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών και των δοντιών, προστατεύοντας από την οστεοπόρωση. Επιπλέον, το ασβέστιο και το μαγνήσιο βοηθούν στην ορθή καρδιαγγειακή λειτουργία και ρυθμίζουν τη συστολή και τη χαλάρωση των μυών.

Μια καλή πηγή καλίου, τα ξηρά σύκα βοηθούν να διατηρηθεί η αρτηριακή πίεση σε σταθερά και κανονικά επίπεδα, ενώ ενισχύουν την υγεία των αρθρώσεων και προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, η κατανάλωση ξηρής σύστασης προάγει την υγεία του παχέος εντέρου, βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και της δυσφορίας της αιμορροΐδας. Το Fiber δημιουργεί επίσης ένα στιγμιαίο αίσθημα κορεσμού, το οποίο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Τα αποξηραμένα σύκα είναι γνωστό ότι είναι τα αποξηραμένα φρούτα με τη χαμηλότερη θερμογόνο δύναμη (60 θερμίδες ανά μερίδα), οπότε η αποθεματοποίηση τους μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς την κατεύθυνση ενός πιο υγιεινού σνακ.

Τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να καταναλωθούν απλά ή να ενσωματωθούν σε καθημερινή διατροφή σε σπιτικά μπισκότα, συνταγές σε μπαρ με δημητριακά, σαλάτες ή ακόμα και γλυκές και ξινές σάλτσες που συνοδεύουν ψημένο κρέας. Καθώς τα ξηρά σύκα έχουν γλυκιά γεύση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό γλυκαντικό και να αντικαταστήσουν μια ορισμένη ποσότητα ζάχαρης σε τηγανίτες, πουτίγκες ή ακόμα και αναζωογονητικά ποτά.

Για να απολαύσετε τα ξηρά σύκα στο έπακρο, μπορείτε ακόμη και να κάνετε ένα γρήγορο επιδόρπιο με λίγα μόνο συστατικά. Κάντε ένα μείγμα από καρύδια, σουσάμι και καφετιά ζάχαρη, χρησιμοποιήστε μια κουταλιά για να ανοίξετε το σύκο και να τα προσθέσετε. Είναι ιδανικά για να απολαύσετε με λίγο καπνιστό τυρί και ζεστό κρασί.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να εφαρμόζουν το ρητό “είστε αυτό που τρώτε”, υπάρχει αυξημένη επίγνωση των διατροφικών προϊόντων που είναι θρεπτικά και ωφέλιμα για την υγεία μας.

Οι ξηροί καρποί και τα σύκα, οι οποίοι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, έχουν εξελιχθεί σε δημοτικότητα μεταξύ των καταναλωτών που αναζητούν γρήγορα, υγιή και γεμιστά επιδόρπια και μεταξύ των ερευνητών που αναλύουν τη θρεπτική τους αξία.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής, αξιολογήθηκε η αντιοξειδωτική δράση των ξηρών σύκων, καταλήγοντας ότι «τα ξηρά σύκα είναι μια βολική και ανώτερη πηγή ορισμένων θρεπτικών συστατικών … τα αποξηραμένα φρούτα πρέπει να αποτελούν μεγαλύτερο μέρος της δίαιτας καθώς είναι πυκνά σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά φαινόλης, και κυρίως σε φυτικές ίνες. “

Healthy Foods

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr