ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξηρόν Όρος: Το υψηλότερο βουνό στην Βόρεια Εύβοια [εικόνες]

Ξηρόν Όρος: Το υψηλότερο βουνό στην Βόρεια Εύβοια [εικόνες]

Το Ξηρόν Όρος, φτάνοντας τα 990 μέτρα σε υψόμετρο, είναι το υψηλότερο βουνό στην Βόρεια Εύβοια. Γειτνιάζεται από την πεδιάδα των Κεχριών στα νότια· την πεδιάδα της Ιστιαίας στα βορειοδυτικά· και το Τελέθριον Όρος στα δυτικά.Δύο σημαντικοί ποταμοί της Βορείας Ευβοίας πηγάζουν από το Ξηρόν Όρος: Το Ρέμα της Σηπιάς που εκβάλλει στον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, λίγα χλ δυτικά της Λίμνης· και ο Νηλέας Ποταμός που, αφού συμβάλλει με τον Κηρέα, χύνονται από κοινού στο Αιγαίο, στο σημείο που βρίσκεται η παραλία Μαντουδίου.Οι πλαγιές του όρους είναι καλυμμένες από πυκνά δάση κωνοφόρων και δρυών· ενώ τα ανώτερα στρώματα από γυμνά ασβεστολιθικά πετρώματα. Η κορυφή του βουνού είναι σχετικά διάπλατη και διαθέτει ένα ξύλινο κιόσκι.Η θέα από την κορυφή είναι μοναδική. Η Δίρφυς, το Ξηροβούνι, ο Πυξαριάς, Το Κανδύλι και τα λοιπά βουνά της κεντρικής Ευβοίας διακρίνονται προς νότον. Η Σκύρος, οι Σποράδες, ο Άθως και το αχανές Αιγαίο προς ανατολάς. Ο Παγασητικός Κόλπος, ο Βόλος, ο Κίσσαβος και ο Όλυμπος προς βορράν. Και οι άγριες κορυφογραμμές των βουνών της Στερεάς Ελλάδας προς δυσμάς………………………………………………………………………………..Ανάβαση στην Κορυφή του Ξηρού Όρους

Η κορυφή του Ξηρού Όρους προσεγγίζεται συνήθως μέσω του σηματοδοτημένου μονοπατίου που ξεκινάει από τους Καταρράκτες του Δρυμώνα: το σημείο 38.8725/23.2940 στον επαρχιακό δρόμο που συγκοινωνεί τα χωριά Δρυμώνα και Κερασιά. Η συνολική διάρκεια πορείας διαρκεί περί τις δύο ώρες.

Το πρώτο τμήμα του μονοπατίου ανηφορίζει την πλαγιά μέσα από πανέμορφο δάσος κωνοφόρων. Στο σημείο 38.8688/23.2958 συναντάει χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε προς δυσμάς (αριστερά) για 300 περίπου μέτρα. Αφήνουμε πάλι τον δρόμο στο σημείο 38.8701/23.2979, και συνεχίζουμε στο μονοπάτι μέχρι που μας βγάζει σε πλάτωμα με χώρο για πικνίκ και παιδική χαρά στο σημείο 38.8707/23.2992. Από εκεί το μονοπάτι φεύγει γραμμή πάνω στην πλαγιά με κατεύθυνση νοτιοανατολική μέχρι την κορυφή.

Πηγή-Εικόνες: Χρήστος Σπούλδος

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΜΠΑΡΟΥΤΟΞΥΛΟ
ΤΣΩΚΟΣ