ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σήμερα η τελετή έναρξης

Μια διαφορετική τελετή λόγω κορονοϊού
Ολυμπιακοί Αγώνες: Σήμερα η τελετή έναρξης

Ανάβει σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα στο Νέο εθνικό Στάδιο του Τόκιο.

Σηματοδοτώντας (14:00 ώρα Ελλάδας) την τελετή Έναρξης των «Αγώνων της Πανδημίας», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, των «Αγώνων της ανασυγκρότησης», όπως τους χαρακτήρισαν οι Ιάπωνες στις 8/9/2013 όταν εξασφάλισαν την διοργάνωσή τους, των «Αγώνων της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης», όπως έχει πει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Στο στάδιο θα βρίσκεται ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο, όπως και η Τζιλ Μπαίντεν, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, επικεφαλής της διπλωματικής αμερικάνικής αντιπροσωπείας στο Τόκιο.

Δεν θα είναι όμως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σε μία τελετή Έναρξης, που μόλις χθες οι διοργανωτές απέλυσαν και το νέο διευθυντή της, λόγω σχολίων που είχε κάνει κατά το παρελθόν για το Ολοκαύτωμα.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Τελετών Έναρξης και Λήξης, Χιρόσι Σασάκι, παραιτήθηκε μετά από υποτιμητικό σχόλιό του σε μία γυναίκα.

Όμως δεν θα λείπουν μόνο αυτοί. Δεν θα υπάρχουν επίσης γέλια, φωνές, χειροκροτήματα. Όπως αυτά που, για παράδειγμα, καλωσόρισαν την Ομάδα Προσφύγων στο ντεμπούτο της στο Maracana του Ρίο , πριν από πέντε χρόνια.

Τότε αυτοί οι «άστεγοι» αθλητές, που συχνά δραπετεύουν από πολέμους, έκαναν… παρέλαση ως προτελευταία αποστολή. Μπήκαν στη σκηνή λίγο πριν από την οικοδέσποινα Βραζιλία.
Αυτή τη φορά στο Τόκιο, θα το κάνουν δευτερόλεπτα αμέσως μετά την Ελλάδα, που και αυτή τη φορά θα εμφανιστεί πρώτη, έχοντας σημαιοφόρους τους Ολυμπιονίκες Αννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια.

Όμως οι πρόσφυγες, όπως και οι υπόλοιποι δεν θα νιώσουν το χειροκρότημα, αλλά θα βιώσουν το κενό και τη σιωπή των άδειων εξεδρών.

Ετσι η πρόκληση της εναρκτήριας τελετής… διπλασιάζεται: θα πρέπει να κατακτήσει περισσότερα από όσα έκανε πάντα, αντισταθμίζοντας την έλλειψη κοινού.

Ένα είδος αδύνατης αποστολής που επικεντρώθηκε στο σύνθημα «Ενωμένοι από το συναίσθημα», το σημείο αναφοράς κάτω από το οποίο θα πραγματοποιηθεί μια παράσταση που θα συνδυάζει την «Ιαπωνικότητα» και το άνοιγμα στον κόσμο.

Αλλά οι συνέπειες της πανδημίας δεν θα αδειάσουν μόνο τις εξέδρες. Ακόμη και η ίδια η παρέλαση θα μειωθεί, επειδή οι αντιπροσωπείες θα φτάσουν στην σκηνή με λιγότερο αριθμό ατόμων, ειδικά όσο αφορά τους συνοδούς. Η εμφάνιση θα γίνει με βάση τα ονόματα των χωρών στην ιαπωνική γλώσσα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ