Φιλιππίνες: «Βρυχάται» το ηφαίστειο Ταάλ – Εκκενώνεται τεράστια περιοχή

Την άμεση και «πλήρη εκκένωση» μιας περιοχής όπου ζουν περίπου 500.000 άνθρωποι ζήτησαν οι αρχές των Φιλιππίνων, μετά το νέο ξύπνημα του ηφαιστείου Ταάλ, το οποίο τις τελευταίες ώρες «πετάει» στάχτη μέχρι και 14 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης.

Οι αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει για «επικίνδυνης έκρηξη εντός ωρών ή ημερών», ενώ πιθανό θεωρείται επίσης «ηφαιστειακό τσουνάμι», το οποίο ενδέχεται να προκληθεί από τα μεγάλα κομμάτια μάζας στο νερό.

Το ηφαίστειο Ταάλ βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Μανίλα και, παρότι ένα από τα μικρότερα της χώρας, αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ηφαίστεια των Φιλιππίνων.

Στα τελευταία 450 χρόνια μάλιστα έχουν σημειωθεί 34 εκρήξεις.

Ματαίωση πτήσεων

Οι αρχές έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού από το 3 στο 4, με ανώτατο βαθμό κινδύνου το 5. Μετά τον καπνό, ο οποίος συνοδευόταν από δυνατούς ήχους και δονήσεις, οι αρχές ανέστειλαν επίσης τις πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλας.

Τη Δευτέρα, περισσότεροι από 16.400 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζητήσουν καταφύγιο στα κέντρα εκκένωσης που εγκατέστησαν οι αρχές. Ο συνολικός αριθμός ωστόσο είναι πιθανότατα μεγαλύτερος, καθώς πολλοί άνθρωποι επέλεξαν να μετεγκατασταθούν σε σπίτια συγγενών. cnn