Γρίπη των πτηνών: Εμφανίστηκε κρούσμα του ιού σε άνθρωπο στην Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Γρίπη των πτηνών: Εμφανίστηκε κρούσμα του ιού σε άνθρωπο στην Ισπανία

Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο εντοπίστηκε σε περιοχή της Ισπανίας

Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο εντοπίστηκε σε περιοχή της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος σε πτηνοτροφείο στην Ισπανία προσβλήθηκε από την γρίπη των πτηνών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και παρέμεινε ασυμπτωματικός μέχρι που διαγνώστηκε αρνητικός μετά από διαγνωστικό έλεγχο εχθές Δευτέρα 3/10 σύμφωνα με το ισπανικό υπουργειο Υγείας.

Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο είναι σπάνια, ενώ στην Ολλανδία έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα της εξαιρετικά θανατηφόρου αυτής μορφής του ιού.

«Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2022, το Εθνικό Κέντρο Μικροβιολογίας επιβεβαίωσε ένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών Α (H5N1) σε έναν ασυμπτωματικό άνδρα, ο οποίος έχει ήδη διαγνωσθεί αρνητικός με τεστ», διευκρινίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ο προσβληθείς εργάζεται σε πτηνοτροφείο της Γουαδαλαχάρα, στην κεντρική Ισπανία, όπου κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε πουλερικά στις 17 Σεπτεμβρίου. Τέθηκε σε απομόνωση στο σπίτι του έως ότου διαγνώσθηκε αρνητικός στις 28 Σεπτεμβρίου.

Η μόνη του στενή επαφή ήταν αρνητική, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο υπογράμμισε ότι «η μετάδοση από πτηνά στον άνθρωπο θεωρείται σπάνιο φαινόμενο και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικά πιο σπάνια».

Στην Ισπανία «79 εστίες εντοπίστηκαν σε άγρια πτηνά και 36 σε πτηνοτροφεία», σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 4/10 ότι θα προχωρήσει στον σφαγιασμό περίπου 102.000 πουλερικών σε αγρόκτημα στη βόρεια πόλη Κιλ-Βίντεβεερ μετά τον εντοπισμό εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους της γρίπης των πτηνών.

Δεκαπέντε κρούσματα της εξαιρετικά θανατηφόρου αυτής μορφής της γρίπης των πτηνών καταγράφηκαν στην Ολλανδία τον περασμένο μήνα, έπειτα από δεκάδες κρούσματα που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα φέτος.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει επίσης επανεμφάνιση κρουσμάτων αφού βίωσε το χειρότερο κύμα της γρίπης των πτηνών νωρίτερα φέτος.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr