Η Βενετία πνίγηκε-Η στάθμη του νερού έφτασε στα 187 εκ. [ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟ]

A shopkeeper looks out of his shop at a flooded St. Mark's Square on the occasion of a high tide, in Venice, Italy, Tuesday, Nov. 12, 2019. The high tide reached a peak of 127cm (4.1ft) at 10:35am while an even higher level of 140cm(4.6ft) was predicted for later Tuesday evening. (Andrea Merola/ANSA via AP)

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη πλημμυρίδα της τελευταίας πεντηκονταετίας βρίσκεται η Βενετία με τη στάθμη των υδάτων να φθάνει λίγο πριν τα μεσάνυχτα το 1,87 μ. -λίγο χαμηλότερη από τη χειρότερη πλημμύρα που έζησε η πόλη των Δόγηδων το 1996 όταν το νερό είχε φθάσει τα 194 εκ..

«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά μεγάλη πλημμυρίδα. Όλοι έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν αυτή την καταστροφή» προειδοποίησε μέσω Twitter o δήμαρχος της Βενετίας, που είχε πλημμυρίσει και πάλι τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Λουίτζι Μπρουνάρο ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απέδωσε στην κλιματική αλλαγή τις πλημμύρες, «μια πληγή που θα αφήσει πίσω της μόνιμη ουλή». Ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ένας 78χρονος άνδρας πέθανε από ηλεκτροπληξία καθώς τα νερά πλημμύρισαν το σπίτι του.

«Υδάτινος κόσμος» η πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία
Η ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου «βούλιαξε» με ντόπιους και τουρίστες να περιφέρονται με σωσίβιες λέμβους, όπως φαίνεται και σε πλάνα που κάνουν το γύρο του κόσμου.

Τα νερά εισχώρησαν και στον καθεδρικό -ορόσημο της Βενετίας προκαλώντας ζημιές. «Προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο μπορούμε τη ζημιά», είπε ο επιβλέπων πολιτικός μηχανικός της βασιλικής Πιερπάολο Καμποστρίνι.

Λόγω της πλημμυρίδας έκλεισαν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν νέες βροχοπτώσεις όχι μόνον στη Βενετία, αλλά σε ολόκληρη την Ιταλία.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης στη λιμνοθάλασσα η Βενετία πλήττεται συχνά από πλημμύρες, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Οι Αρχές της πόλης θέλουν εδώ και χρόνια να εγκαταστήσουν ένα σύστημα προστασίας καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί ολοένα και συχνότερα πλημμύρες. Αλλά από το 2003 το πρότζεκτ κατασκευής 78 πλωτών τειχών καθυστερεί λόγω υπέρβασης των προβλεπόμενων εξόδων και σκανδάλων.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr