ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ – Τι σχεδιάζει για το νησί της Σκύρου

Ανοιχτό και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας αμερικανικής βάσης σε νησί.
ΗΠΑ: Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ – Τι σχεδιάζει για το νησί της Σκύρου

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σημαντικής επιστολής που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης και διεύρυνσης της παρουσίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών».

Αυτό τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας για την αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, σε συνέντευξη την οποίαν παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ -αποκαλύπτοντας μέρος των αμερικανικών βλέψεων στην επικράτειά μας, η οποία διερωτάται κανείς εάν πλέον θ’ αποτελεί μόνον ελληνικό προμαχώνα ή και ορμητήριο των ΗΠΑ- και προσέθεσε:

«Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο, δεν έχουμε κάποια λειτουργική απαίτηση εκεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον».

  • Πάιατ: Μένω έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ δηλώνει έκπληκτος από τη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί κριτική στο πεδίο της επ’ αόριστον διάρκειας της Συμφωνίας που θ’ ακολουθήσει μετά το πέρας της πενταετίας.

«Μένω έκπληκτος, διότι έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα είναι Δημοκρατία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι Δημοκρατία. Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του κόμματος, κ. Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση.

Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη Συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, είπε χαρακτηριστικά».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ