Μήνυμα Ερντογάν στον Μητσοτάκη: «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε»
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα Ερντογάν στον Μητσοτάκη: «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε»

Λιγότερο από ένα 24ωρο έμεινε πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα, και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε πως προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στη βάση της αρχής «win-win».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο κ. Ερντογάν απευθύνθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό ως εξής: «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε».

Και συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας: «Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με την πιθανή παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο για επίτευξη συμφωνίας, σχολίασε: «Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Στις απαντήσεις που έδωσε στην «Καθημερινή», ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην περίφημη φράση του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», υποστηρίζοντας πως αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας». Επίσης, υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητα της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί υλικά και πνευματικά, και οι εικονογραφίες δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα

11:00 – Άφιξη Ερντογάν στο «Ελ. Βενιζέλος»

Θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης.

11:30 – Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Ερντογάν

Μια 45λεπτη συνάντηση με την ΠτΔ θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

11:30 – Διμερείς υπουργικές συναντήσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν – Σακελλαροπούλου, δέκα Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με επτά Τούρκους ομολόγους τους, για όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν. Ξεχωριστή συνάντηση θα έχουν οι δύο υπουργοί Άμυνας.

11:30 Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ στη ΛΑΕΔ

Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), στη Ρηγίλλης.

12:15 Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, Γεραπετρίτη – Φιντάν και Μπούρα – Κιλίτς στο Μαξίμου

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μαξίμου θα βρίσκονται, εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, η κ. Μαρία Μπούρα και ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, όπως και στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη.

13:00 Δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες μετά τις δηλώσεις δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μαξίμου, παρουσία όλων των υπουργών από ΥΠΕΞ και ΛΑΕΔ.

13:30 Συνεδρίαση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας

Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα. Θα έχει ακολουθήσει γεύμα των δύο ηγετών και των κυβερνητικών στελεχών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr