ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: «Δείξαμε μεγάλη υπομονή με την Ελλάδα», απειλές από τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Κλιμακώνει η Άγκυρα τις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, καθώς σήμερα υπήρξε νέα «εμπρηστική» τοποθέτηση από Τούρκο αξιωματούχο.
Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: «Δείξαμε μεγάλη υπομονή με την Ελλάδα», απειλές από τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμάτσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πορτογαλία, εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας.

Ο κ. Καϊμάτσι έκανε λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά στο Κυπριακό, οι οποίες κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης «σε ομηρία».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», ισχυρίστηκε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Επίθεση από Τσελίκ

Είχαν προηγηθεί προκλητικές δηλώσεις από τον Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν (AKP). «Τώρα, εσείς μπορείτε ακόμα να μιλάτε για ειρήνη και διπλωματία, όταν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, ακριβώς κάτω από τη μύτη μας; Αποκλείεται», είπε ο Τσελίκ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά αντιβαίνοντας στις Συμφωνίες της Λοζάνης και του Παρισιού» και πρόσθεσε ότι όταν η Τουρκία θέτει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη, «όλοι τους, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον επιθετικό υπουργό Εξωτερικών, προσπαθούν να εκφράσουν ότι η στάση της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική».

Και συνέχισε ο εκπρόσωπος του AKP: «Τι είναι λοιπόν η επιθετικότητα; Ας το πούμε εδώ. Εάν εξοπλίσετε τα νησιά που θα έπρεπε να είναι άοπλα, θα πρέπει να αφοπλιστούν. Με τον ίδιο τρόπο, εάν δηλώνετε συνεχώς ότι έχετε εναέριο χώρο πέρα από τα χωρικά σας ύδατα, και εάν το δείχνετε ως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, παρόλο που η Τουρκία πετά σε διεθνή εναέριο χώρο σε αυτό το πλαίσιο, θα δημιουργήσει μια προσέγγιση που είναι απολύτως παράνομη και βασισμένη σε ψέματα. Αν παραπονιέστε δεξιά και αριστερά, τότε δεν θα δούμε εδώ μια ειρηνική και καλοπροαίρετη προσέγγιση».

«Η Ελλάδα αλλάζει το καθεστώς των νησιών»

Ο Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς των νησιών είναι «ξεκάθαρο» και ότι αυτά τα νησιά «θα είναι αφοπλισμένα». Επιμένει ότι η Ελλάδα «αλλάζει» το καθεστώς των νησιών από τη στιγμή που τα «εξοπλίζει». «Η αλλαγή του καθεστώτος των νησιών σημαίνει επίσης άνοιγμα της συζήτησης για το καθεστώς της κατάστασης κυριαρχίας στη συνθήκη που καθιερώνει το σημερινό καθεστώς του νησιού, που είναι αφοπλισμός», ανέφερε.

Σχετικά με την επίσκεψη του Μητσοτάκη «στο νησί στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού», ο Τσελίκ είπε: «Δεν έχει νόημα, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά (το κάνει) για να αντιμετωπίσει την αναταραχή στην εσωτερική πολιτική και κάποιες επικρίσεις στο εσωτερικό. Αλλά κάνει κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο και θα το αναφέρω στο ΝΑΤΟ για να διασφαλίσω ότι οι σύμμαχοί μας θα πάρουν θέση εναντίον της Τουρκίας».

 

Τέλος, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που θα πέσει στην παγίδα τέτοιου παραλογισμού και ασυνέπειας».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ