
Πήρε τον νόμο στα χέρια του: Δείτε πως τιμωρεί όσους παραβιάζουν το όριο ταχύτητας
Μια πρωτότυπη μέθοδο «τιμωρίας» σκέφτηκε ο πρωταγωνιστής ενός βίντεο που έγινε viral στο Instagram, επιχειρώντας να αποτρέψει φαινόμενα υπερβολικής ταχύτητας σε δρόμο σχολικής ζώνης.Τα όρια ταχύτητας αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για την ασφαλή μετακίνηση. Στην Ελλάδα, ο νέος ΚΟΚ προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις, αφού για υπέρβαση έως 20 χλμ./ώρα το πρόστιμο φτάνει τα 150 ευρώ, για υπέρβαση άνω των 30 χλμ./ώρα ανέρχεται σε 350 ευρώ και συνοδεύεται από αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες, ενώ σε πιο ακραίες περιπτώσεις, όπως ταχύτητες άνω των 150 χλμ./ώρα σε αυτοκινητόδρομο, προβλέπεται και πάλι πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα. Για ταχύτητες άνω των 200 χλμ./ώρα, το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 2.000 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος για έναν ολόκληρο χρόνο.
View this post on Instagram
Τα πρόστιμα θεωρούνται ιδιαίτερα αυστηρά και συγκρίνονται με εκείνα άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα η Δανία, όπου οι κυρώσεις για υπέρβαση των ορίων ταχύτητας προσαρμόζονται με βάση τον μηνιαίο μισθό του παραβάτη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά υψηλά ποσά.
Παρά τα αυστηρά πρόστιμα, η έλλειψη συστηματικής αστυνόμευσης σε ορισμένες περιοχές δίνει περιθώρια σε οδηγούς να αγνοούν τα όρια ταχύτητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωταγωνιστής του βίντεο αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, υιοθετώντας μια μάλλον παράδοξη τακτική.
Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισε να μετρήσει την ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων μπροστά από το σχολείο με ένα ραντάρ χειρός, και όταν εντόπιζε οδηγούς που ξεπερνούσαν το όριο των 20 χλμ./ώρα, εκτόξευε ένα… αυγό στο αυτοκίνητό τους.
Το βίντεο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού πολύ γρήγορα έγινε viral και «πετάχτηκε» στις αρχικές σελίδες πολλών χρηστών. Πολλοί βρήκαν χιουμοριστική την πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι ίσως έτσι κάποιοι οδηγοί συνειδητοποιήσουν την επικινδυνότητα της συμπεριφοράς τους, ειδικά σε δρόμους κοντά σε σχολεία.
Άλλοι όμως κατηγόρησαν τον πρωταγωνιστή του βίντεο, τονίζοντας πως η σήμανση που επέβαλε το όριο των 20 χλμ./ώρα αφορούσε μόνο ώρες παρουσίας μαθητών. Εφόσον δεν υπήρχαν παιδιά στο σημείο, αρκετοί υποστήριξαν ότι η ενέργεια ήταν υπερβολική, προσχηματική και έγινε περισσότερο για εντυπωσιασμό παρά για την προάσπιση της οδικής ασφάλειας.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr