ΔΙΕΘΝΗ

Σπάνιο θέαμα: Γιγάντια μέδουσα έκανε την εμφάνισή της στις ακτές της Ουαλίας

Σπάνιο θέαμα: Γιγάντια μέδουσα έκανε την εμφάνισή της στις ακτές της Ουαλίας

Μια εντυπωσιακά μεγάλη μέδουσα-λιονταρόχαιτη εντόπισε ένας 21χρονος δύτης στα ανοικτά των ακτών της Ουαλίας, δηλώνοντας πως δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που αντίκριζε.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του evima.gr στην Google

Ο Iestyn Morgan, από το Pembrokeshire, υπολόγισε ότι το συνολικό μήκος της μέδουσας έφτανε περίπου τα 10 έως 15 μέτρα, παρομοιάζοντάς την σε μέγεθος με λεωφορείο.

Ο 21χρονος ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος και καταγράφει υποβρύχια πλάνα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδιώκοντας να ενημερώνει το κοινό για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες. Όπως ανέφερε, ήταν η πρώτη φορά που συναντούσε μια τέτοια μέδουσα στα νερά της Ουαλίας.

Η στιγμή που αντίκρισε τα πλοκάμια

Ο Morgan κολυμπούσε κοντά στην παραλία Trefin, στο Pembrokeshire, όταν παρατήρησε μέσα στο νερό τα πλοκάμια της μέδουσας.

Όπως περιέγραψε, αρχικά είδε τρία, στη συνέχεια έγιναν δέκα και αργότερα περίπου 20, καθώς συνέχιζαν να εμφανίζονται.

View this post on Instagram

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Το μέγεθός τους ήταν τέτοιο, ώστε τα πλοκάμια έφταναν πέρα από το οπτικό του πεδίο.

Αρχικά ο 21χρονος θεώρησε ότι επρόκειτο για μέδουσα-πυξίδα, ένα είδος που συναντάται στα βρετανικά νερά. Σύντομα, όμως, αντιλήφθηκε ότι το ζώο που είχε μπροστά του ήταν πολύ μεγαλύτερο.

«Πρέπει να είχε το μήκος ενός λεωφορείου ή ενός μικρού τρένου. Δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο μεγάλη ήταν», ανέφερε.

Πλοκάμια που μπορεί να φτάσουν τα 36,5 μέτρα

Η μέδουσα-λιονταρόχαιτη έχει πάρει την ονομασία της από τα μακριά πλοκάμια της, τα οποία θυμίζουν χαίτη λιονταριού.

Σύμφωνα με τη Wildlife Trusts, το σώμα της μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 3 μέτρα. Τα πλοκάμια της, που χρησιμοποιούνται για την παγίδευση της λείας της, μπορούν να ξεπεράσουν τα 30 μέτρα και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσουν περίπου τα 36,5 μέτρα.

Το χαρακτηριστικό αυτό την κατατάσσει μεταξύ των μακρύτερων ζώων στον πλανήτη.

Επώδυνο αλλά όχι επικίνδυνο το τσίμπημα

Η θαλάσσια βιολόγος Dr Cathy Lucas, από το Πανεπιστήμιο του Southampton, ανέφερε ότι το βίντεο του Morgan δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο το εντυπωσιακό μήκος της μέδουσας.

Όπως εξήγησε, τα πλοκάμια της είναι τόσο λεπτά και μακριά, ώστε μπορεί να μην είναι εύκολα ορατά. Κατά τη διάρκεια ερευνητικών αποστολών στη Σκωτία, όπως ανέφερε, δύτες έχουν βρει κομμάτια από πλοκάμια πάνω τους, ακόμη και όταν δεν υπήρχε κάποια μέδουσα ορατή στην περιοχή.

Μάλιστα, τα αποκομμένα πλοκάμια εξακολουθούν να μπορούν να προκαλέσουν τσίμπημα.

Η Dr Lucas χαρακτήρισε το τσίμπημα επώδυνο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θεωρείται επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Η ίδια συνιστά να μην αγγίζουμε τις μέδουσες. Σε περίπτωση που ένα τμήμα πλοκαμιού έρθει σε επαφή με το δέρμα, θα πρέπει να απομακρύνεται με ένα ξυλαράκι και στη συνέχεια η περιοχή να πλένεται με ζεστό νερό.

Περιστασιακές εμφανίσεις στις ουαλικές ακτές

Οι μέδουσες-λιονταρόχαιτες συναντώνται συχνότερα στα ψυχρότερα νερά γύρω από τη Σκωτία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Dr Lucas, καταγράφονται περιστασιακά και στις ακτές της Ουαλίας στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, με βάση τις καταγραφές πολιτών.

Ο κύριος βιότοπός τους στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει, πάντως, στα νερά της Σκωτίας.

Από την πλευρά του, ο Morgan θεωρεί ότι η παρουσία τους στα ουαλικά νερά είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να είμαστε «ευγνώμονες», επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για «μεγάλα τρομακτικά τέρατα», όπως μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι.

Όπως σημείωσε, το βασικό πρόβλημα είναι κάποιος να κολυμπήσει πάνω σε μια τέτοια μέδουσα, καθώς το τσίμπημά της μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο.

Καταγράφει περισσότερες μέδουσες στα ουαλικά νερά

Ο 21χρονος ανέφερε ακόμη ότι, μέσα από τις υποβρύχιες καταγραφές του, παρατηρεί «όλο και περισσότερες» μέδουσες να εμφανίζονται στα νερά της Ουαλίας.

Παράλληλα, έχει παρατηρήσει μια ευρύτερη τάση, καθώς είδη που προτιμούν θερμότερα νερά φαίνεται να εμφανίζονται σε μεγαλύτερη αφθονία.

Όπως είπε, δεν διαθέτει αρκετά καλοκαίρια παρατηρήσεων ώστε να μπορεί να κάνει ασφαλή σύγκριση. Ωστόσο, πριν από λίγες εβδομάδες τοποθέτησε μια κάμερα στο νερό και κατέγραψε ένα triggerfish, είδος ψαριού που είναι χαρακτηριστικό της Μεσογείου.

Ο Morgan χαρακτήρισε τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου «πολύ ανταποδοτική», καθώς στόχος του είναι να κάνει τα υδάτινα οικοσυστήματα πιο προσιτά στο κοινό.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι προσέχει ώστε η παρουσία του στο νερό και η καταγραφή των εικόνων να μην προκαλούν βλάβη στα ζώα.

«Δεν θέλω να το μετατρέψω σε κάτι όπου θα βγαίνω για να κυνηγάω τα ζώα ή κάτι τέτοιο. Απλώς μπαίνω στο νερό, τραβάω βίντεο και κολυμπάω», ανέφερε.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr