Αυτή η περιοχή της Εύβοιας «έσπασε» τα ρεκόρ θερμοκρασιών το 2023
Ειδησεις ευβοια

Αυτή η περιοχή της Εύβοιας «έσπασε» τα ρεκόρ θερμοκρασιών το 2023

Ανυπόφορος ήταν ο καύσωνας που έπληξε περιοχές της Εύβοιας κατά τη θερινή περίοδο.
Το τρίτο κύμα καύσωνα έφερε ακραίες θερμοκρασίες το καλοκαίρι στην Εύβοια με περιοχές να ξεπερνούν ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Ρεκόρ όλων των εποχών (όσο υπάρχουν μετρήσεις) για την περιοχή της Κύμης οι 43 βαθμοί την Τετάρτη 26 Ιουλίου. Αντίστοιχα τους 45,5 βαθμούς έφτασε το θερμόμετρο στο Βαθύ Αυλίδας αποτελώντας ρεκόρ, ενώ λίγο κάτω από το 45 τερμάτισε σε Χαλκίδα (ΔΕΥΑΧ), Ψαχνά και Ιστιαία.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, ικανή ωστόσο, για να ανεβάσει τον υδράργυρο στα επίπεδα των 40-42 βαθμών Κελσίου από την Κυριακή έως την Τρίτη ξανά στην Εύβοια, προβλέπει η ΕΜΥ στο μακροπρόθεσμο δελτίο της.

Ρεκόρ βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Meteo συγκέντρωσε τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών για το 2023, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και άλλα αξιοσημείωτα μετεωρολογικά στοιχεία του έτους.

Τα αξιοσημείωτα αριθμητικά μεγέθη:

  • 46,4 βαθμοί Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία του έτους στο Γύθειο, στις 23 Ιουλίου 2023 (καύσωνας Κλέων).
  • -14,8 βαθμοί Κελσίου, η χαμηλότερη θερμοκρασία του έτους (εκτός χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) στη Βωβούσα Ιωαννίνων, στις 8 Φεβρουαρίου 2023 (κακοκαιρία Βαρβάρα)
 • -23,9 βαθμοί Κελσίου στη δολίνη Βαθυστάλου Παρνασσού στις 12 Φεβρουαρίου 2023.
 • 760 χιλιοστά το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής του έτους (αλλά και η μεγαλύτερη ημερήσια τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας) στη Ζαγορά Πηλίου (κακοκαιρία Δανιήλ).
 • 3210 χιλιοστά ετήσιο ύψος βροχής στα Θεοδώριανα Άρτας.
 • 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των τριών περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας, και Τρικάλων) κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Δανιήλ. Ο όγκος αυτός του νερού είναι προσεγγιστικά το νερό που καταναλώνει το σύνολο της Αττικής σε 14 χρόνια.
 • 1.740.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων μέσα στην αντιπυρική περίοδο του 2023, η δεύτερη υψηλότερη έκταση από το 2000 (οι καμένες εκτάσεις το 2007 ήταν 2.710.000 στρέμματα).
 • 34 καιρικά γεγονότα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σημειώθηκαν μέσα στο 2023, αριθμός μεγαλύτερος του μέσου όρου της περιόδου 2000-2023 .
 • 25 ανθρώπινες απώλειες μέσα στο 2023, αριθμός μεγαλύτερος του μέσου όρου της περιόδου 2000-2023.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες μέγιστες και οι 10 μικρότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) για το 2023.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 10 μεγαλύτερα και τα 10 μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης για το 2023.

Πέραν των παραπάνω αριθμών, οι δώδεκα μήνες  του έτους είχαν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Το κύριο καιρικό χαρακτηριστικό του Φεβρουαρίου ήταν η κακοκαιρία ΒΑΡΒΑΡΑ με ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της  στην πόλη της Αθήνας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr