
Αγία Παρασκευή: Το πιο σημαντικό μνημείο στη Χαλκίδα ζωντανεύει ξανά
Σε φάση ολοκλήρωσης το έργο αποκατάστασης του κορυφαίου μεσαιωνικού ναού – Ένα στολίδι της Φραγκοκρατίας ξαναβρίσκει τη θέση του στον ζωντανό πολιτισμό της ΧαλκίδαςΈνα από τα σημαντικότερα μνημεία της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα, ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα, ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του στους πιστούς και στους επισκέπτες της πόλης. Το έργο αποκατάστασης που βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, έρχεται να αποδώσει στην τοπική κοινωνία ένα μοναδικό δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, έπειτα από πολυετείς και απαιτητικές εργασίες.
Κατά την πρόσφατη προγραμματισμένη επίσκεψη στο εργοτάξιο, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος του έργου και η ποιότητα των παρεμβάσεων σε ένα τόσο ευαίσθητο μνημείο.
Έργο-σταθμός για την πόλη και τον πολιτισμό
Το έργο «Αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας» συνολικού προϋπολογισμού 4,7 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και περιλαμβάνει:
-
Ανασκαφές στους περιβόλους με διατήρηση των ευρημάτων.
-
Ενίσχυση θεμελίωσης και τοιχοποιίας για την αντιμετώπιση στατικών προβλημάτων.
-
Συντήρηση της ιστορικής στέγης και του γυναικωνίτη με το ξύλινο πάτωμα και στηθαίο.
-
Αποκατάσταση του λαξευτού μαρμάρινου τέμπλου και του ξυλόγλυπτου εσωτερικού εξοπλισμού.
-
Ανάδειξη ανασκαφικών ευρημάτων και εγκατάσταση νέου σύγχρονου συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
Ένα μνημείο με παρελθόν και μέλλον
Η Αγία Παρασκευή αποτελεί το σπουδαιότερο σωζόμενο μεσαιωνικό ναό της Χαλκίδας και έναν από τους πλέον εμβληματικούς ναούς της περιόδου της Φραγκοκρατίας στη χώρα. Η αναστήλωση του ναού δεν είναι απλώς μια τεχνική παρέμβαση: είναι μια πράξη ιστορικής ευθύνης και πολιτιστικής επανένταξης, που θωρακίζει την ταυτότητα της πόλης και ανοίγει νέους δρόμους για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό.
Το μνημείο, που για χρόνια έμεινε σιωπηλό λόγω των αναγκαίων επεμβάσεων, επιστρέφει εντός των επόμενων μηνών δυναμικά στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας, των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Τα παραπάνω, σημείωσε σε πρόσφατη ανάρτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr