Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος στην Εύβοια: Τα θαύματα και η μεγάλη γιορτή
Ειδησεις ευβοια

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος στην Εύβοια: Τα θαύματα και η μεγάλη γιορτή

Ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος στην Εύβοια είναι ένας από τους νέους λαοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας.

Ο ναός βρίσκεται στο Προκόπι και είναι αφιερωμένος στον ομώνυμο άγιο ενώ καθημερινά μεγάλος αριθμός προσκυνητών επισκέπτεται το ιερό λείψανο του αγίου.

Το προσκύνημα του Οσίου Ιωάννη λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της Μητρόπολης Χαλκίδας και διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. To αδιαλώβητο και μυροβόλο λείψανο του αγίου, το οποίο έφεραν στην Εύβοια οι Προκοπιείς πρόσφυγες, μετά την μικρασιατική περιπέτεια, βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού.

Διατηρεί ξενώνα, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1977 και εγκαινιάστηκε το 1989 από τον τότε Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο Βεργή. Είναι δυναμικότητας 160 κλινών και περιλαμβάνει ακόμα αίθουσες διαλέξεων, μουσείο κ.ά. Στις αίθουσες του φιλοξενούνται Ιερατικά Συνέδρια, Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Ποιος ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Ήταν Ρώσσος στην καταγωγή και είχε γεννηθεί στη Ν. Ρωσία, τη σημερινή Ουκρανία, στα 1690 από ευσεβή οικογένεια. Κατατάχτηκε στον ρωσικό στρατό να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, όταν η πατρίδα του βρισκόταν σε πόλεμο με την Τουρκία (1711-1718).

Ο Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τον Άγιο στο Προκόπι και εκεί προσπάθησε, όπως συνηθιζόταν τότε, να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει. Ο Άγιος αντιστάθηκε σθεναρά σε όλες τις προσπάθειες του Τούρκου και τέλος ο Τούρκος άφησε ήσυχο τον Άγιο να διατηρήσει την πίστη του.

Οι συνθήκες διαβίωσης του Αγίου ήταν πολύ σκληρές. Κοιμόταν στο στάβλο του αφεντικού του, μαζί με τα ζώα, των οποίων τη φροντίδα του είχε αναθέσει. Έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και ήταν αναγκασμένος να περπατά χωρίς υποδήματα. Σε αυτόν τον στάβλο, ο Άγιος προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Το αφεντικό του πλούτισε και έγινε από τους ισχυρότερους άντρες της περιοχής. Όταν κάποια στιγμή ο Τούρκος αξιωματικός επισκέφτηκε τη Μέκκα για προσκύνημα, ο Άγιος Ιωάννης με θαυμαστό τρόπο έστειλε από το Προκόπι στην Μέκκα ένα πιάτο με ρύζι για το αφεντικό του. Στην αρχή δεν τον πίστεψαν, αλλά όταν ο Τούρκος γύρισε από την Μέκκα φέρνοντας το πιάτο μαζί του πείστηκαν και το θαύμα αυτό έγινε γνωστό σε όλους όσοι κατοικούσαν στην περιοχή.

Συγκλονιστικά θαύματα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου

Ο Άγιος Ιωάννης ενταφιάστηκε σαν Χριστιανός αλλά τρία χρόνια μετά την ταφή του εμφανίστηκε στα όνειρα πιστών της περιοχής και ζήτησε να γίνει εκταφή του σκηνώματος του. Όταν έγινε η εκταφή, οι πιστοί είδαν ότι το σώμα του ήταν ακέραιο. Το σκήνωμα του τοποθετήθηκε στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας στην οποία προσευχόταν κάθε μέρα ο Άγιος. Μερικά χρόνια μετά από την τοποθέτηση των οστών, οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό Προκόπι και την εκκλησία, αλλά το σκήνωμα του Αγίου δεν έπαθε τίποτα. Οι πιστοί το μετέφεραν σε άλλο χωριό, αλλά αυτό γυρνούσε κάθε βράδυ στο Προκόπι και σταμάτησε μόνο μετά από πολλές αγρυπνίες.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών ιδρύθηκε το χωριό Προκόπι στην Εύβοια από τους Μικρασιάτες και αποφασίστηκε να φέρουν το σκήνωμα του Αγίου στο χωριό τους. Το πλοίο το οποίο μετέφερε το σκήνωμα έπαθε στην πορεία μία βλάβη την οποία δεν μπορούσε να εντοπίσει και αν επισκευάσει κανείς, ωστόσο η βλάβη επισκευάστηκε με θαυματουργό τρόπο όταν οι ναύτες έβγαλαν το σκήνωμα του Αγίου από το αμπάρι και το περιέφεραν στο κατάστρωμα.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί καρκινοπαθείς έχουν παραδεχτεί ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος τους θεράπευσε από την ασθένεια τους, κάποιοι από αυτούς μάλιστα το έχουν κάνει αυτό επώνυμα, πράγμα που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στα λεγόμενα τους.

Εορτασμός του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι

Όπως κάθε χρόνο, στις 27 Μαΐου πανηγυρίζει ο Ναός του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στο (Νέο) Προκόπι.
Το πρόγραμμα του εορτασμού
Παραμονή της γιορτής, Παρασκευή 26 Μαΐου,
7 το απόγευμα: Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.
10 το βράδυ: Αγρυπνία (Εσπερινός – Παράκληση – Λειτουργία).
Ανήμερα της γιορτής, Σάββατο 27 Μαΐου,
6:45 το πρωί: Όρθρος και (στις 7:15) Αρχιερατική Χοροστασία, στη συνέχεια (στις 8:30) Αρχιερατικό Συλλείτουργο καθώς και (στις 9:30) Εσπερινός της Γονυκλισίας.
Μετά τη Λειτουργία, στις 10:45 το πρωί, θα ακολουθήσει η λιτανεία του «αδιαλώβητου και μυροβόλου» Σκηνώματος του Οσίου, με τους πιστούς να ακολουθούν την πομπή.
Στις ακολουθίες του διημέρου θα λάβουν μέρος οι Μητροπολίτες Καρυστίας & Σκύρου Σεραφείμ, Ειρηνουπόλεως Νίκανδρος,, Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος, οι Επίσκοποι Φαναρίου Αγαθάγγελος και Ωρεών (& Αρχιγραμματέας της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας) Φιλόθεος καθώς και ο οικείος Μητροπολίτης Χαλκίδας – Ιστιαίας & Βορ. Σποράδων, Χρυσόστομος
Οι ακολουθίες θα μεταδοθούν απ’ ευθείας από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και θα είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Τηλεόρασης (https://orthodoxtv.gr), της Μητρόπολης Χαλκίδας (http://www.imchalkidos.gr) και του Προσκυνήματος του Οσίου (https://oir.gr).
Επίσης, θα μεταδοθούν και από τους Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος (89.5 fm) και της Μητρόπολης Χαλκίδας (97,7 fm).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr