Άγιος Νικόλαος: Σε ποια περιοχή της Εύβοιας βρέθηκε «θαμμένη» στο χιόνι η εικόνα του
Ειδησεις ευβοια

Άγιος Νικόλαος: Σε ποια περιοχή της Εύβοιας βρέθηκε «θαμμένη» στο χιόνι η εικόνα του

Μεγάλη γιορτή σήμερα για χωριό της Εύβοιας που γιορτάζει με δόξα και τιμή τον πολιούχο άγιό του

Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου γιορτάζει σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το Αυλωνάρι στην Εύβοια σήμερα γιορτάζει με λαμπρότητα τον Πολιούχο Άγιο της περιοχής, η εικόνα του οποίου βρέθηκε στο χωριό θαμμένη στο χιόνι.

Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός, είναι από τους πλέον αγαπητούς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Πολλοί είναι οι ναοί σε ολόκληρη την επικράτεια που έχουν ανεγερθεί προς τιμήν του ενώ πλήθος πιστών σπεύδει σε εκείνον για να ζητήσει την μεσιτεία του προς τον Κύριο.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας γύρω στα 250 μ.Χ. από ευσεβείς και πλούσιους γονείς, οι οποίοι τον ανέθρεψαν “εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου”. Βρέφος ακόμη απέδειξε ότι είχε τη χάρη του Θεού. Με θαυμαστό τρόπο στάθηκε όρθιος την ώρα του λουτρού, χωρίς καμία βοήθεια. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή θήλαζε μόνο μια φορά την ημέρα και μάλιστα μετά τη δύση του ηλίου.

Όπως αναφέρει η σελίδα Avlonari, such a lovely place στο Facebook, πολύ νωρίς ο Κύριος κάλεσε κοντά του τους δύο γονείς του και ο ίδιος, έχοντας πάντοτε οδηγό τη ρήση του Ευαγγελίου “δότε Ελεημοσύνην”, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αφωσιώθηκε ολοκληρωτικά στη Λατρεία του Υψίστου.

Μάλιστα γνωστή είναι η ενέργειά του να βοηθήσει τρεις αδελφές με χρηματικό ποσό, προκειμένου να μην αναγκαστούν να παρασυρθούν στην ατίμωση λόγω φτώχειας.

Ο Άγιος Νικόλαος θέλησε να ταξιδέψει και μέχρι τους Αγίους Τόπους, ωστόσο καθώς βρισκόταν στο πλοίο έπιασε μεγάλη κακοκαιρία με σφοδρούς ανέμους και μεγάλη τρικυμία, με τους επιβάτες και το πλήρωμα να έχουν αναστατωθεί πολύ και να περιμένουν το τέλος….

Εκείνος όμως δεν έχασε την πίστη του, προσευχήθηκε με μεγάλη θέρμη και το θαύμα έγινε.

Οι άνεμοι ξαφνικά σταμάτησαν και η θάλασσα ηρέμησε, μα ένας ναύτης που βρισκόταν στο κατάρτι δεν κατάφερε να κρατηθεί, γλίστρησε και έπεσε νεκρός. Κι όμως, χάρη στις προσευχές του Αγίου, ο άνδρας αναστήθηκε και σηκώθηκε σαν να είχε μόλις ξυπνήσει από πολύ βαθύ ύπνο.

Αφού προσκύνησε στους Αγίους Τόπους, ο Άγιος Νικόλαος επέστρεψε στα Πάταρα όπου ζούσε και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας εξελέγη Αρχιεπίσκοπος.

Ο Άγιος έτρεφε μεγάλη αγάπη και αλληλεγγύη προς τους φτωχούς και αδύναμους και ίδρυσε στην Αρχιεπισκοπή φτωχοκομείο, νοσοκομείο, ξενώνα μα και πολλά ακόμη φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Κατά την περίοδο των διωγμών του Διοκλητιανού εκείνος εμψύχωνε το ποίμνιο και ιδιαιτέρως τους νέους. Η κίνησή του αυτή έφερε την σύλληψή του που είχε ως αποτέλεσμα να φυλακιστεί και να βασανιστεί. Υπέμεινε τα βασανιστήριά του ταπεινά και αφού κατέπαυσαν οι διγωμοί από τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο ανέλαβε και πάλι το ποιμαντικό το έργο στα Μύρα.

Το 325 μ.Χ. ο Άγιος Νικόλαος έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, και καταπολέμησε με θάρρος και τόλμη τις κακοδοξίες του Αρείου. Υπερασπίστηκε με σθένος την Ορθοδοξία και αναδείχθηκε “κανών πίστεως” και διδάσκαλος του Ευαγγελίου. Για την ενίσχυση του εμφανίστηκε ο ίδιος ο Χριστός και του έδωσε ευαγγέλιο και η Μητέρα Παναγία, που του χάρισε ωμοφόριο. Όταν επέστρεψε από τη Σύνοδο, συνέχισε το ποιμαντικό του έργο μέχρι τα βαθιά γεράματα, οπότε και παρέδωσε το πνεύμα του στον Πανάγαθο Θεό το 330 μ.Χ.

Ο Κύριος τον τίμησε ιδιαίτερα για την ενάρετη χριστιανική ζωή του, που τη διέκρινε η βαθιά πίστη στον Παντοδύναμο Θεό και η ανεκτίμητη αγάπη του για τον άνθρωπο. Τον ανέδειξε ποταμό ιαμάτων και πηγή θαυμάτων. Θαυματουργούσε όταν ζούσε αλλά και μετά την κοίμηση του τα θαύματα του είναι αναρίθμητα. Το έτος 1087, λόγω ταραχών, έγινε η μετακομιδή των ιερών λειψάνων του από τα Μυρά στο Μπάρι της Ιταλίας. Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας έτρεχε τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, αρκετοί μάλιστα λιποθυμούσαν απο την ευωδία του.

Με εξαιρετική λαμπρότητα και δόξα τιμάται από τους Ρώσσους. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο μεγάλος προστάτης των ναυτικών. Στο τιμόνι, στην πλώρη κάθε πλοίου είναι η εικόνα του. Αμέτρητοι είναι οι Ιεροί Ναοί στα λιμάνια, στα νησιά και στα ακρωτήρια, που φέρουν το όνομα του, τάματα των ναυτικών σε δύσκολες στιγμές, που τον επικαλούνται: Άϊ-Νικόλα, βοήθα με!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου και την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του στις 20 Μαΐου, αλλά και κάθε Πέμπτη ψάλλονται στον Άγιο Νικόλαο ωραιότατοι ύμνοι, διότι η Πέμπτη ημέρα της εβδομάδας είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στους δώδεκα αποστόλους και στον Άγιο Νικόλαο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr