Χαλκίδα: Άνοιξε τις πόρτες του ο Φάρος «Κακή Κεφαλή» για το κοινό
Ειδησεις ευβοια

Χαλκίδα: Άνοιξε τις πόρτες του ο Φάρος «Κακή Κεφαλή» για το κοινό

Στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας

Στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας ο Φάρος Χαλκίδας «Κακή Κεφαλή» άνοιξε τις πόρτες του και δέχτηκε τους επισκέπτες που θέλησαν να γνωρίσουν την ιστορία του Φάρου Χαλκίδας.

Που βρίσκεται ο Φάρος «Κακή Κεφαλή»

Ο φάρος Κακή Κεφαλή με Αριθμό Ελληνικού Φαροδείκτη (ΑΕΦ) 5630, βρίσκεται στο ΒΑ όριο της ομώνυμης άκρας στον Ευβοϊκό κόλπο, εντός του οικιστικού ιστού της πόλης της Χαλκίδας. Έχει φωτοβολία 12 ν.μ., λευκό αναλάμπων χαρακτηριστικό και εστιακό ύψος 21 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Άρχισε να λειτουργεί το 1886 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σταθερό ερυθρό και φωτοβολία 15 ν.μ. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και αργότερα την ασετιλίνη. Το 1975 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός, ενώ το 1980 αυτοματοποιήθηκε πλήρως και επιτηρείται από έναν φαροφύλακα.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό πέτρινο κτίσμα Φάρου, αποτελούμεvο από το ορθογωνικής κάτοψης ισόγειο κτίσμα-φαρόσπιτο, με ενσωματωμένο τον τετράγωνο πύργο του φάρου ύψους 8,5μ, που απολήγει σε τετράγωνο εξώστη με τον πολυγωνικό μεταλλικό κλωβό του φανού. Είναι κτισμένος από εμφανή ακανόνιστη λιθοδομή και στεγάζεται με δώμα. Οι όψεις του εivαι διαμορφωμένες με κεντρικό άξονα συμμετρίας που τονίζεται από τον κεντρικά τοποθετημένο πύργο του Φάρου. Η πρόσβαση στον πύργο γίνεται με κυκλική σκάλα από λαξευτές ολόσωμες βαθμίδες στηριζόμενες σε κεντρικό άξονα.

Οι γωνίες του φαρόσπιτου και του πύργου, τα πλαίσια των ανοιγμάτων διαμορφώνονται με εμφανείς λαξευτούς λίθους, καθώς επίσης και η στέψη κτηρίου και πύργου, στηριζόμενη σε λαξευτά μικρά φουρούσια. Το φαρόσπιτο αποτελείται από δύο δωμάτια, κουζίνα και τουαλέτα, όπου διαμένει ο φαροφύλακας.

Δίπλα στον Φάρο, στον περιβάλλοντα χώρο του, έχει κτιστεί βοηθητικό μεταγενέστερο κτίσμα αποτελούμενο από καθιστικό με κουζίνα και υπνοδωμάτιο με κεντρικό μπάνιο. Το κτίριο αυτό χρησιμοποιείται ως παραθεριστικό οίκημα.

Σε μικρή απόσταση από τον Φάρο υπάρχει μικρή παλιά αποθήκη. Ο περιφραγμένος αύλειος χώρος του είναι κατάφυτος από πεύκα και ιδιαίτερα επιμελημένος. Στην ευρύτερη Ζώνη Ασφαλείας του Φάρου έχει διαμορφωθεί χώρος πράσινου και παιδική χαρά.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr