Χαλκίδα: Οι επίδοξοι τρομοκράτες μπορεί να χτυπούσαν το εβραϊκό νεκροταφείο
Ειδησεις ευβοια

Χαλκίδα: Οι επίδοξοι τρομοκράτες μπορεί να χτυπούσαν το εβραϊκό νεκροταφείο

Αστυνομικές πηγές εξήγησαν στο evima.gr πώς όταν υπάρχει τέτοια κινητοποίηση, όλοι οι στόχοι ενδιαφέροντος καταγράφονται και αυξάνεται το επίπεδο ασφαλείας σε αυτούς.

Στόχους της εβραϊκής κοινότητας είχε στόχο να πλήξει το κύκλωμα τρομοκρατίας που εξαρθρώθηκε, με το εβραϊκό νεκροταφείο της Χαλκίδας να αποτελεί μια τέτοια περίπτωση.

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε την Τρίτη την εξάρθρωση ενός κυκλώματος τρομοκρατίας, και τη σύλληψη δύο μελών του.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο συλληφθέντες  27 και 29 ετών υπηκοότητας Πακιστάν, είχαν βάλει εδώ και μήνες μπροστά το σχέδιο τους που θα προκαλούσε μαζικό αιματοκύλισμα στη συναγωγή ενώ βρίσκονταν στην τελική φάση για να το πραγματοποιήσουν.

Είχαν ολοκληρώσει την κατόπευση του χώρου και είχαν σχεδιάσει την επίθεση σε συνεννόηση με τον «εγκέφαλο- καθοδηγητή» του δικτύου ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δρούσε στην Τεχεράνη.

Το μόνο που έμενε ήταν να στρατολογήσουν και άλλους κυρίως ομοεθνείς τους ώστε να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Στόχος του κυκλώματος ήταν να προκαλέσει μακελειό σε εβραϊκό εστιατόριο της Αθήνας.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται πως βρίσκονταν παράνομα χωρίς νόμιμα έγγραφα στην Ελλάδα τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Εργάζονταν κυρίως στην επαρχία -σε Ζάκυνθο και Σπάρτη- σε αγροτικές εργασίες.

Κατά τη διαμονή τους στην Αθήνα έμεναν σε δωμάτιο που είχαν νοικιάσει στην Ομόνοια ενώ η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου εκτός από το χτύπημα στο  εβραϊκό εστιατόριο – συναγωγή στου Ψυρρή, σχεδίαζαν και δολοφονίες, για τις οποίες θα ελάμβαναν αμοιβή.

Σε βάρος ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και υποκίνηση για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες ενώ από έρευνα που έγινε, οι Αρχές κατάσχεσαν κινητά τηλέφωνα, usb και άλλα αντικείμενα τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Φαίνεται πως οι εν λόγω τρομοκράτες λάμβαναν εντολές από το Ιράν, έχοντας θέσει ως στόχο σημεία που να σχετίζονται με το Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα.

Ένας τέτοιος στόχος θα μπορούσε, κάλλιστα, να είναι και το εβραϊκό νεκροταφείο της Χαλκίδας.

Αστυνομικές πηγές εξήγησαν στο evima.gr πώς όταν υπάρχει τέτοια κινητοποίηση, όλοι οι στόχοι ενδιαφέροντος καταγράφονται και αυξάνεται το επίπεδο ασφαλείας σε αυτούς.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η υπόθεση τρομοκρατίας είχε προχωρήσει με άκρα μυστικότητα από τις ελληνικές Αρχές, σε συνεργασία με την Ισραηλινή Μοσάντ, είναι εξαιρετικά πιθανό στο εβραϊκό νεκροταφείο της Χαλκίδας να υπήρχε αυξημένη ασφάλεια αλλά να μην το είχε αντιληφθεί κανένας περίοικος ή περαστικός.

Άλλωστε, η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ από τον περασμένο Νοέμβριο είχε εντοπίσει τους δύο του κυκλώματος και τους παρακολουθούσε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Τόσο στη Ζάκυνθο και τη Σπάρτη όπου εμφανίζονταν ως εργάτες γης, όσο και στην Αθήνα στο διαμέρισμα της Ομόνοιας.

Συνεπώς είναι εύλογο άνδρες της υπηρεσίας πληροφοριών και της ΕΛΑΣ να έχουν ένα επιπλέον «μάτι» στο εβραϊκό νεκροταφείο της Χαλκίδας, ως πιθανό στόχο των επίδοξων τρομοκρατών, αλλά και σε άλλα αντίστοιχα σημεία ενδιαφέροντος ανά την επικράτεια.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr