Χιόνια στην Εύβοια: Χάρτες δείχνουν πού θα χιονίσει σήμερα
Ειδησεις ευβοια

Χιόνια στην Εύβοια: Χάρτες δείχνουν πού θα χιονίσει σήμερα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία στην Εύβοια.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης χαρακτηρίζει τον επερχόμενο χιονιά «εξπρές», ο οποίος θα κάνει πέρασμα και από την Εύβοια.

Ο χιονιάς έρχεται από το Αιγαίο ενώ το κρύο που κατεβαίνει από τη βορειοανατολική Ευρώπη, θα προκαλέσει το λεγόμενο «ξερόκρυο». Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, αυτό συμβαίνει όταν οι πολικές αέριες μάζες δεν πάρουν από κάπου υγρασία και τότε μένουν ξηρές.

Η επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα στην Εύβοια.

«Το ξερόκρυο λοιπόν θα αφορά τη δυτική και βόρεια χώρα, εκεί όπου η Πίνδος θα λειτουργήσει σαν φράχτης και θα εμποδίσει τις συννεφιές με τα χιόνια να κινηθούν και προς αυτές τις περιοχές.

Ανατολικότερα όμως με την επίδραση και της θάλασσας του Αιγαίου το κρύο θα συνοδεύεται και από χιόνι ή χιονόνερο αναλόγως και το υψόμετρο μιας και ο κρύος αέρας θα εμπλουτίζεται με υδρατμούς δίνοντας αυτα τα υδατώδη κατακρημνίσματα», αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Δευτέρα-Τρίτη η επιδείνωση του καιρού

Ολο φαινόμενο θα φτάσει στη μέγιστη εντασή του το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη και από Τετάρτη (31/01) θα αρχίσουμε να μιλάμε για περιορισμό του φαινομένου και εξασθένιση.

Μιλώντας για τις περιοχές με χιόνια και χιονόνερο, ο μετεωρολόγος οριοθετεί δύο περιοχές:

  • Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια θα συναντάμε δυνατούς βορειοανατολικούς ανέμους κοντά στα 7 με 8 μποφόρ, τσουχτερό κρύο και χιονόνερο ή χιόνι.
  • Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο δυτικά αλλά και βορειότερα της Χαλκιδικής αναμένουμε ξερόκρυο με ισχυρό παγετό τη νύχτα και το πρωί αλλά και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Κάποιες χιονοπτώσεις ίσως δούμε προς τη Θράκη. Τοπικά δε ίσως παρατηρηθεί και το φαινόμενο του ολικού παγετού και αυτό αφορά κυρίως την βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.

Χιόνια στην Εύβοια

Χιόνια περιμένουμε και στο νομό Εύβοιας  στη γύρω ορεινή ημιορεινή ζώνη αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 – 400 περίπου μέτρα.

«Πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις ίσως παρατηρηθούν γενικότερα στο νομό ιδιαίτερα τις βραδινές και πρωινές ώρες όπου θα γενικεύεται η ψυχρή μεταφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα συνοδεύονται και από χιονόστρωση» ενώ ακολουθούν χάρτες που περιγράφουν το όλο φαινόμενο των χιονοπτώσεων όπου αναφέρονται και τα υψόμετρα χιονόπτωσης σε μέτρα για την Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr