Χριστούγεννα στην Εύβοια χωρίς Κουμιώτικο μπακλαβά δεν…λέει! Δοκιμάστε τη συνταγή της Τούλας
ΑΠΟΨΕΙΣ

Χριστούγεννα στην Εύβοια χωρίς Κουμιώτικο μπακλαβά δεν…λέει! Δοκιμάστε τη συνταγή της Τούλας

Η κυρία Τούλα που χρόνια ετοιμάζει τον παραδοσιακό μπακλαβά της Κύμης για το οικογενειακό ζαχαροπλαστείο Βασιλείου στην Κύμη δίνει αποκλειστικά τη συνταγή για τους αναγνώστες του evima.gr

Ο Κουμιώτικος μπακλαβάς (από την Κύμη Ευβοίας) είναι πλέον διάσημος για τα 1000 φύλλα του και τη φίνα γέμιση από αμύγδαλα.

Η κυρία Τούλα που χρόνια ετοιμάζει τον παραδοσιακό μπακλαβά της Κύμης για το οικογενειακό ζαχαροπλαστείο Βασιλείου στην Κύμη δίνει αποκλειστικά τη συνταγή για τους αναγνώστες του evima.gr

Παραδοσιακός μπακλαβάς Κύμης

Υλικά

Υλικά
Μερίδες: (για στρογγυλό βαθύ ταψί 36-38 εκ.)
* 60 έτοιμα φύλλα για μπακλαβά
* 2 κιλά αμύγδαλα λευκά, περασμένα στον μύλο, ώστε να ψιλοαλεστούν.
* 1 κιλό βούτυρο αγελάδος
Σιρόπι
* 1 κιλό ζάχαρη
* 3 ποτήρια νερό
* 1 ποτήρι κρασιού χυμός λεμονιού

Διαδικασία

* Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε 10 φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο.

* Απλώνουμε στο 10ο φύλλο, το βουτυρώνουμε και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το αμύγδαλο.

* Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, φύλλο– βούτυρο–γέμιση, μέχρι να μας μείνουν 10 τελευταία φύλλα.

* Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 10 φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο.

* Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.

* Πιέζουμε την επιφάνεια με τα χέρια μας ώστε να μην υπάρχουν κενά στα φύλλα και στη γέμιση του μπακλαβά και κόβουμε προσεκτικά τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά.

* Zεσταίνουμε ξανά το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να κάψει και περιχύνουμε τον μπακλαβά.

* Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια.

* Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει.

* Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. (Αν ρίξουμε στο νύχι μας μία σταγόνα από το σιρόπι, θα πρέπει να σταθεί και να μην πέσει.) * Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά και, όπως είναι ζεστός, τον περιχύνουμε ομοιόμορφα με το καυτό σιρόπι.

* Αφήνουμε περίπου 10 ώρες (1 βράδυ) να το απορροφήσει.

Δεν είναι τυχαίο πως εδώ μιλάμε για μια ιστορία ετών, άπειρα αχνιστά ταψάκια, δεκάδες συνταγές που έχουν φανατικό κοινό και σύγχρονες δημιουργίες patisserie για κάθε περίσταση.

Στον Βασιλείου δημιουργήσει μια φήμη την οποία υπηρετούν πιστά μέχρι σήμερα.

Μια φήμη που αφορά την υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών (αξία αδιαπραγμάτευτη), τις παραδοσιακές συνταγές, καθεμιά από τις οποίες έχει το δικό της μυστικό.

Η περίφημη γαλατόπιτα –που αποτελεί κορυφαία επιλογή των απανταχού γλυκατζήδων και όχι μόνο– προσφέρεται κάθε μέρα ολόφρεσκη, φτιαγμένη με χειροποίητο φύλλο. Η εμπειρία που σου προσφέρουν είναι αξέχαστη και απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, μπακλαβά Κουμιώτικο, μοναδική καρυδόπιτα και ότι άλλο κατεβάσει ο νούς σας. Μια ιστορία γλυκών απολαύσεων που θα βρεις μπροστά στο λιμάνι της Κύμης.

Αρτοποιείο Βασιλείου Παραλία Κύμης Τηλ. 2222300501

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr