Δύο νέα έργα θα ξεκινούν το 2024 σε δήμο της Εύβοιας
Ειδησεις ευβοια

Δύο νέα έργα θα ξεκινούν το 2024 σε δήμο της Εύβοιας

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024.

Κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2024 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Φλεβάρη ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου της Λαϊκής Συσπείρωσης, καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα για τις ελλείψεις του σε βασικά έργα για τις λαϊκές ανάγκες αναδεικνύοντας αναγκαία έργα που πρέπει να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου. Ακόμα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αιτίες που δε χρηματοδοτούνται τέτοια έργα.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Δ. Παρασκευά:

«Ουσιαστικά μόλις δύο νέα έργα περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για το 2024, αυτά που αφορούν το δίκτυο ύδρευσης της Καρύστου και τη διαχείριση αστικών λυμάτων οικισμών. Τα υπόλοιπα έργα είναι είτε συνεχιζόμενα σε διάφορες φάσεις είτε τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις μέσω των ανταποδοτικών των ΑΠΕ στα χωριά.

Θα επισημάνουμε για άλλη μία φορά τις αιτίες που πραγματοποιούνται μόνο αυτά τα έργα:

– η σχεδόν ανύπαρκτη κρατική χρηματοδότηση για έργα υποδομών

– η ανύπαρκτη υποδομή του δήμου για την εκτέλεση μικρών τεχνικών έργων καθώς δεν θ διαθέτει ούτε προσωπικό ούτε μέσα για αυτά.

Επιπλέων, τα έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ έχουν ως προϋπόθεση να υπηρετούν τις κατευθύνσεις της για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για αυτό δεν είναι επιλέξιμα έργα που έχουν να κάνουν με την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, με την ανέγερση και συντήρηση των σχολικών μονάδων κλπ. Μάλιστα, στη λογική κόστους-οφέλους, η ΕΕ δε χρηματοδοτεί την αντιπλημμυρική προστασία ενός οικισμού γιατί θωρείται μη αποδοτική, αλλά αντίθετα χρηματοδοτεί την προστασία βιομηχανικών μονάδων και μεγαλοξενοδόχων.

Έτσι, για άλλη μια φορά δεν περιλαμβάνονται αναγκαία έργα όπως:

·         Η εκπόνηση μελέτης για τη διαχείριση των υδάτων ανά δημοτική ενότητα, παρότι είναι δέσμευση του δημάρχου εδώ και 6 χρόνια.

·         Η μελέτη και στη συνέχεια υλοποίηση του περιφερειακού του Μαρμαρίου, έργο αναγκαίο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

·         Η κατασκευή του νέου κοιμητήριου Καρύστου,

·         Η διαπλάτυνση του δρόμου και η κατασκευή πεζοδρομίου στην είσοδο της Καρύστου από το πολύγωνο μέχρι το γήπεδο για την ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών.

·         Ο σχεδιασμός ελεύθερων χώρων, πάρκων και παιδικών χαρών στην επέκταση του σχεδίου πόλης της Καρύστου που κινδυνεύει να μετατραπεί σε τσιμεντούπλη.

·         Η ανακατασκευή της παιδικής χαράς και του πάρκου στον Αγ. Νικόλαο Καρύστου και της παιδικής χαράς στην παραλία Μαρμαρίου που είναι εγκαταλειμμένες.

·         Η μελέτη και κατασκευή πολιτιστικού κέντρου στο Μαρμάρι για τη στέγαση του χορευτικού τμήματος (και του θεατρικού?), των υποδομών για το καρναβάλι που να παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκδηλώσεων καθώς δεν υπάρχει τέτοιος χώρος.

·         Ακόμη και τα ποσά που προβλέπονται για έργα στα χωριά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν και ενώ στο ταμείο του δήμου συσσωρεύονται σημαντικά ποσά από τα ανταποδοτικά των ΑΠΕ. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ενταχθούν σχέδιο για την ανακαίνιση των αγροτικών ιατρείων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας τους και τον εξοπλισμό τους, έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, αγροτικοί δρόμοι, τεχνικά έργα για δρόμους με προβλήματα.

·         Τέλος, δεν υπάρχει κανένα έργο αναστήλωσης των δεκάδων μνημείων της περιοχής μας που ρημάζουν, όπως το Μπούρτζι, το Castello Rosso, το Άρμενο, η Φιλάγρα, ο Ι.Ν. των Ταξιαρχών στα Καλύβια που μπάζει νερά καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί επισκευή σε ολόκληρη της σκεπή του, του Βυζαντινού ναού του Αγ. Δημητρίου.

Σε αυτή τη βάση καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα για τις στοχεύσεις και τις ελλείψεις του».

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δημήτρης Παρασκευάς

Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr