
Εδώ καλείτε αν δείτε φωτιά σήμερα στην Εύβοια
Όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για την ΕύβοιαΣε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στην Εύβοια, καθώς για σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουλίου, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς κρίνεται πολύ υψηλός (κατηγορίας 4) σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ο Δήμος Χαλκιδέων έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό του, με συνεργεία και προσωπικό να περιπολούν σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες πρόληψης.
Για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη ή εντοπισμό φωτιάς, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα στα παρακάτω τηλέφωνα, ανά Δημοτική Ενότητα:
Δημοτική Κοινότητα Χαλκίδας
-
Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας: 6944648054
-
Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας: 6946332710
Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων
-
Αντιδήμαρχος: 6985895580
-
Πρόεδρος Βασιλικού: 6951229030
-
Πρόεδρος Αγίου Νικολάου: 6944723628
-
Πρόεδρος Ν. Λαμψάκου: 6951926343
-
Πρόεδρος Φύλλων: 6982882800
-
Πρόεδρος Μύτικα: 6945594803
-
Πρόεδρος Αφρατίου: 6978902955
Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης
-
Αντιδήμαρχος: 6974940914
-
Πρόεδρος: 6937455979
Δημοτική Ενότητα Αυλίδας
-
Αντιδήμαρχος: 6972895100
-
Πρόεδρος Βαθέος: 6972018512
-
Πρόεδρος Καλοχωρίου – Παντειχίου: 6936663878
-
Πρόεδρος Παραλίας Αυλίδας: 6977708242
-
Πρόεδρος Φάρου: 6947610479
Δημοτική Ενότητα Ανθηδόνας
-
Αντιδήμαρχος: 6936556356
-
Πρόεδρος Δροσιάς: 6972422880
-
Πρόεδρος Ανθηδόνας: 6976877616
Δ.Ε.Υ.Α.Χ.
-
Πρόεδρος: 6936821537
Οδηγίες πρόληψης για όλους
-
Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά
-
Απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο
-
Αποφύγετε εργασίες που προκαλούν σπινθήρες (τροχοί, οξυγονοκολλήσεις κ.λπ.)
-
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα ή σκουπίδια στα δάση
-
Απαγορεύεται το άναμμα ψησταριών σε περιοχές με ξερή βλάστηση
-
Μην κυκλοφορείτε σε αλσύλλια και δασικές περιοχές
Μόλις αντιληφθείτε καπνό ή φωτιά
Καλέστε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και την έκταση της εστίας.
Η συμμετοχή όλων μας είναι κρίσιμη για την αποτροπή καταστροφικών πυρκαγιών στην Εύβοια.
Έκτακτα μέτρα στην Εύβοια για τη ζέστη και τους ισχυρούς ανέμους σήμερα
Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε την Τρίτη 08/07/2025 και ισχύει για την Τετάρτη 09/07/2025 προβλέπεται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορίας 4)και ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορίας 3) σε περιοχές αρμοδιότητας των Δασαρχείων Ιστιαίας , Λίμνης , Χαλκίδας και Αλιβερίου.
Σε εφαρμογή της υπ. αριθμ. 115176/22-05-2025 (ΑΔΑ: ΨΑΘΕ7ΛΗ-ΛΙΣ) απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας θα ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ΝATURA καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν.998/1979 (Α΄289) για την αντιπυρική περίοδο 2025 στην Π.Ε Ευβοίας, αρμοδιότητας των Δασαρχείων Ιστιαίας, Λίμνης , Χαλκίδας και Αλιβερίου από τη 12η βραδινή της 08/07/2025 έως τη 12η βραδινή της 09/07/2025.
Οι χάρτες των περιοχών στις οποίες ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης διέλευσης παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Π.Στ.Ε. στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές, αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Της απαγόρευσης εξαιρούνται επίσης τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών, των Ο.Τ.Α, των Στρατιωτικών Υπηρεσιών, που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή τη Δασική Υπηρεσία ή τον οικείο Δήμο, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3235/τ.Β΄/23-06-2023, σε κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από τις αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της εν λόγω απόφασης και τη βεβαίωση του προστίμου, που είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία και η Δημοτική Αστυνομία.
Καλούμε τους ΟΤΑ Α΄ β., που θα ισχύσει το ανωτέρω μέτρο απαγόρευσης, σε συνεργασία με τους διοργανωτές υπαίθριων εκδηλώσεων κ.λπ., όπου ισχύει, να μεριμνήσουν για την ακύρωση ή αναβολή τους μέχρι νεωτέρας.
Οι κατά τόπου αρμόδιες Αρχές επιτήρησης του μέτρου της απαγόρευσης (Δασαρχείο, Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, Πυροσβεστικές Υπηρεσίες/Πυροσβεστικά Κλιμάκια, Στρατιωτικές Υπηρεσίες Ευβοίας) να μεριμνήσουν για την αυστηρή εφαρμογή του μέτρου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση τους, όπως προβλέπεται στην υπ. Αριθμ. 146/2020 (ΑΔΑ:ΨΦΗΞ7ΛΗ-ΛΦΓ) Απόφαση έγκρισης του Σχεδίου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών, με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Στ.Ε όπως αναθεωρήθηκε επικαιροποιήθηκε και ισχύει.
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ευβοίαςέχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, τους Δήμους και τις Εθελοντικές Οργανώσεις προκειμένου να λάβουν όλα τα μέτρα πολύ υψηλής ετοιμότητάς τους καθώς και για την πολύ αυξημένη ετοιμότητά τους στην περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, σύμφωνα με την 5η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2».
Οι Δήμοι της Π.Ε. Ευβοίας με ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορίας 4) να θέσουν τις Υπηρεσίες τους, το προσωπικό τους και τα μέσα που διαθέτουν σε πολύ υψηλή ετοιμότητα, να ενεργοποιήσουν τις ομάδες πυρασφάλειας των Τοπικών τους Κοινοτήτων και να λάβουν τα μέτρα σύμφωνα με το σχεδιασμό τους και τις αρμοδιότητές τους (επιφυλακή προσωπικού, ιδιωτικών μέσων (μηχανημάτων έργων, μεταφορικών μέσων κ.α.)) όπως ορίζονται στο υπ. αριθ. Α1309/18-04-2023 (ΑΔΑ: ΡΣΛΘ46ΝΠΙΘ-ΝΛ5) έγγραφο της ΓΓΠΠ με την 5η έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2», όπως επίσης και στο εγκεκριμένο επιμέρους σχέδιο τους.
Οι Δήμοι της ΠΕ Ευβοίας με Πολύ Υψηλό Κίνδυνο Πυρκαγιάς (κατηγορίας 4), επίσης να τεθούν σε πολύ αυξημένη ετοιμότητα για την περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών εντός των διοικητικών τους ορίων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια τους και να ενημερώσουν τις Εθελοντικές Οργανώσεις των περιοχών τους ώστε να ευρίσκονται σε πολύ αυξημένη ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν στο έργο και στις δράσεις των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.
Οι Δήμοι της Π.Ε. Ευβοίας με Υψηλό Κίνδυνο Πυρκαγιάς (κατηγορίας 3), να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα τους (ιδιωτικά και μισθωμένα υδροφόρα, χωματουργικά ΜΕ) σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και παρακαλούμε για την ετοιμότητά τους στην περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών εντός των διοικητικών τους ορίων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια τους.
Καλούμαι τους πολίτες να λάβουν τα παρακάτω μέτρα αυτοπροστασίας και να ακολουθήσουν πιστά τις βασικές οδηγίες, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση πυρκαγιάς και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που ενδεχομένως προκύψουν.
Πιο συγκεκριμένα:
A. ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ:
Β. ΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ Ή ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΔΑΣΟΣ:
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr