Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Σκύρο- Τα νεότερα για το έργο
Ειδησεις ευβοια

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Σκύρο- Τα νεότερα για το έργο

Η απόφαση για δημιουργία καταδυτικού πάρκου στη Σκύρο, έρχεται στο περιθώριο των εργών και των μελετών που δρομολογούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας

Έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 2.399.528 €, δρομολογούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, κατόπιν της έγκρισης του Τεχνικού Προγράμματός της για το έτος 2023 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, κατά την τελευταία για το τρέχον έτος τακτική συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, στη Λαμία.

Το πρώτο βήμα για την δημιουργία του Καταδυτικού Πάρκου Σκύρου έκανε Το Λ.Τ Σκύρου με την αναπτυξιακή απόφαση που έλαβε στην τελευταία συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο.

Μια απόφαση που στοχεύει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου με την εισαγωγή του καταδυτικού Τουρισμού, μιας ειδικής μορφής Τουρισμού που προσελκύει εγχώριο και παγκόσμιο κοινό που δεν γνωρίζει σύνορα και εποχές.

Το νομικό πλαίσιο των καταδυτικών πάρκων έχει θεσπιστεί από το 2005 και διαρκώς βελτιώνεται με την πλέον πρόσφατη τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλήφθηκε το 2020.

Το δεύτερο βήμα θα είναι η χρηματοδότηση της μελέτης για την οποία έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες και έχουν πραγματοποιηθεί επαφές.

Καταδυτικό πάρκο είναι μια χαρακτηρισμένη περιοχή στην οποία πραγματοποιούνται καθοδηγούμενες καταδύσεις αναψυχής και συναφείς υποβρύχιες δραστηριότητες όπως η υποβρύχια φωτογράφιση – κινηματογράφηση και η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Μπορούν να περιλαμβάνονται ναυάγια, να προστίθενται άλλα καθώς και ομοιώματα ναυαγίων.

Όλα αυτά κατακλύζονται από θαλάσσια ζωή και λειτουργούν ως τεχνητοί ύφαλοι αναπαραγωγής αλιευμάτων. Το καταδυτικό πάρκο Σκύρου μπορεί να αναπτυχθεί σε μια μικρή περιοχή έκτασης περίπου ½ τετραγωνικού μιλίου.

• Με την λειτουργία του Καταδυτικού Πάρκου προβάλλεται ο τόπος ως προορισμός θεματικού τουρισμού σε ένα επιπλέον κοινό, την καταδυτική κοινότητα, το υπάρχον τουριστικό προϊόν του νησιού εμπλουτίζεται και παρουσιάζονται ευκαιρίες συνέργειας μεταξύ των διαφόρων τουριστικών δραστηριοτήτων καθιστώντας τη Σκύρο ελκυστικότερο προορισμό.
• Οι καταδύσεις αναψυχής δεν περιορίζονται στην καλοκαιρινή τουριστική περίοδο αλλά λειτουργούν σχεδόν όλο τον χρόνο, με τον κύριο όγκο επισκεπτών –στους Μεσογειακούς καταδυτικούς προορισμούς να συρρέουν την περίοδο Μάιο Οκτώβριο.
• Οι περισσότεροι οργανωμένοι καταδυτικοί προορισμοί λειτουργούν σαν ένα άτυπο «δίκτυο» και υπάρχουν φορείς θεματικού τουρισμού οι οποίοι ενημερώνουν και προωθούν τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες.
• Οι καταδυτικές δραστηριότητες ανήκουν στις κατ’ εξοχή φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις και σε συνδυασμό με το φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα του τόπου προάγουν την βιώσιμη ανάπτυξη, σε αντίθεση με κάποιες μορφές μαζικού τουρισμού.

Ο καταδυτικός τουρισμός είναι μια από τις σημαντικότερες και ανερχόμενες μορφές τουρισμού παγκοσμίως και αφορά μια αγορά 2,5 δις ευρώ και αναμφισβήτητα η Σκύρος διαθέτει όλες τις προοπτικές να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς για κάτι τέτοιο ως νησί με πλούσια βιοποικιλότητα, μοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον και εν γένει θαλάσσιο τουρισμό.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr