Ερώτηση Χατζηγιαννάκη για την ασφαλή λειτουργία των Σχολικών Μονάδων
Ειδησεις ευβοια

Ερώτηση Χατζηγιαννάκη για την ασφαλή λειτουργία των Σχολικών Μονάδων

Ερώτηση 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς τους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών, Παιδείας, Υποδομών και Μεταφορών

Ερώτηση Χατζηγιαννάκη για την ασφαλή λειτουργία των Σχολικών Μονάδων

Με αφορμή το τραγικό γεγονός στο 9ο Δημοτικό Σχολείο των Σερρών, όπου έχασε τη ζωή του ένας μαθητής, 49 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έπειτα από πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη και του βουλευτή Σερρών, Ελευθέριου Αβραμάκη, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών, Παιδείας, Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα: «Για την ασφαλή λειτουργία των Σχολικών Μονάδων», προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια δυστυχήματα.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι «η ασφάλεια της υγείας και σωματικής ακεραιότητας της μαθητικής και της εκπαιδευτικής εν γένει κοινότητας πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο. Μετά την έκρηξη στο λεβητοστάσιο την ώρα διαλείμματος, στο πλαίσιο του ολοήμερου προγράμματος, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών και την τραγική απώλεια μαθητή, που συγκλονίζει το πανελλήνιο αλλά και τον τραυματισμό δύο συμμαθητών του, κρίνεται επιτακτική η διαμόρφωση όρων και διαδικασιών ώστε ποτέ ξανά να υπάρξει επανάληψη ανάλογων καταστάσεων».

Οι ερωτώντες βουλευτές προσθέτουν μάλιστα ότι «η κοινωνία, οι γονείς μαθητών, μέσω των συλλογικών οργάνων τους, αγωνιούν και τονίζουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων και ενδεικτικά αναφέρουμε την από τον Οκτώβριο του 2022 καταγγελία της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων για εργασίες βαψίματος της εξωτερικής πρόσοψης του σχολείου χωρίς να έχει χορηγηθεί από τις αρμόδιες αρχές η απαιτούμενη άδεια για εργασίες μικρής κλίμακας. Αντίστοιχα, με ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων κατήγγειλε τον περασμένο Δεκέμβριο τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί το 20ο Νηπιαγωγείο Αθηναίων, αλλά και την πρόθεση εργολάβου να πραγματοποιήσει οικοδομικές εργασίες την ώρα που στο χώρο βρίσκονται 30 νήπια».

Διαπιστώνοντας ότι, αν και γίνονται διαρκώς αναφορές και σε πανελλαδική κλίμακα, «μετά το ασύλληπτα τραγικό γεγονός στις Σέρρες δεν έχει προτεραιοποιηθεί με σαφήνεια όλο το απαιτούμενο πλαίσιο που θα διαμορφώνει την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών με την αναγκαία λήψη μέτρων ασφάλειας», οι βουλευτές αναφέρουν επίσης: «Είναι ενδεικτική δε, η στάση της κυβέρνησης στο μείζον αυτό ζήτημα, καθόσον στην υπ’ αρ. 1355/09-12-2022 Ερώτηση με θέμα “Θα ελεγχθούν στο σύνολό τους τα σχολεία του Νομού Σερρών ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία;”, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών Λ. Αβραμάκη και συνυπογράψαμε 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά το τραγικό γεγονός στις Σέρρες, ο παραιτηθείς Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και η Υπουργός Παιδείας δήλωσαν αναρμόδιοι ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών ουδέποτε απάντησε».

Οι υπουργοί ερωτώνται:

1. Σε ποιες ενέργειες έχετε ή πρόκειται να προβείτε (έκδοση σχετικών πλαισίων και πρωτοκόλλων, ενίσχυση με μέσα, με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες, πόρους κ.α.) ώστε να υλοποιούνται με ασφάλεια οι απαιτούμενες εργασίες για την σχολική στέγη; (ενδεικτικά για σύστημα θέρμανσης, οικοδομικές εργασίες που απαιτούν σκαλωσιές κ.α )

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε οι εργαζόμενοι στους Δήμους μέσα από τα κοινωφελή προγράμματα να μπορούν να εργάζονται και απογευματινές ώρες για τον συγκεκριμένο σκοπό;

3. Είναι στον σχεδιασμό σας η τεχνική, θεσμική και οικονομική ενίσχυση των Δήμων και σε συνέργεια με αρμόδιους φορές (πχ ΚΤΥΠ Α.Ε) ώστε να μπορούν με οργανωμένο τρόπο σημαντικές εργασίες να τις υλοποιούν το χρονικό διάστημα που οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές λόγω διακοπών (Χριστουγέννων, Πάσχα, θερινές διακοπές κτλ) ώστε να μηδενιστεί ο παραμικρός κίνδυνος τραυματισμού μέλους της εκπαιδευτικής κοινότητας;

Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Εσωτερικών
Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Για την ασφαλή λειτουργία των Σχολικών Μονάδων»

Η ασφάλεια της υγείας και σωματικής ακεραιότητας της μαθητικής και της εκπαιδευτικής εν γένει κοινότητας πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο. Μετά την έκρηξη στο λεβητοστάσιο την ώρα διαλείμματος, στο πλαίσιο του ολοήμερου προγράμματος, στο 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών και την τραγική απώλεια μαθητή, που συγκλονίζει το πανελλήνιο αλλά και τον τραυματισμό δύο συμμαθητών του, κρίνεται επιτακτική η διαμόρφωση όρων και διαδικασιών ώστε ποτέ ξανά να υπάρξει επανάληψη ανάλογων καταστάσεων.

Η κοινωνία, οι γονείς μαθητών, μέσω των συλλογικών οργάνων τους, αγωνιούν και τονίζουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων και ενδεικτικά αναφέρουμε την από τον Οκτώβριο του 2022 καταγγελία της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων για εργασίες βαψίματος της εξωτερικής πρόσοψης του σχολείου χωρίς να έχει χορηγηθεί από τις αρμόδιες αρχές η απαιτούμενη άδεια για εργασίες μικρής κλίμακας. Αντίστοιχα, με ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων κατήγγειλε τον περασμένο Δεκέμβριο τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί το 20ο Νηπιαγωγείο Αθηναίων, αλλά και την πρόθεση εργολάβου να πραγματοποιήσει οικοδομικές εργασίες την ώρα που στο χώρο βρίσκονται 30 νήπια.

Σε πανελλαδική κλίμακα γίνονται διαρκώς αναφορές για ανάλογα περιστατικά που αποκαλύπτουν ότι ακόμα και μετά το ασύλληπτα τραγικό γεγονός στις Σέρρες δεν έχει προτεραιοποιηθεί με σαφήνεια όλο το απαιτούμενο πλαίσιο που θα διαμορφώνει την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών με την αναγκαία λήψη μέτρων ασφάλειας.

Είναι ενδεικτική δε, η στάση της κυβέρνησης στο μείζον αυτό ζήτημα, καθόσον στην υπ’ αρ. 1355/09-12-2022 Ερώτηση με θέμα «Θα ελεγχθούν στο σύνολό τους τα σχολεία του Νομού Σερρών ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία;», που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών Λ. Αβραμάκη και συνυπογράψαμε 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά το τραγικό γεγονός στις Σέρρες, ο παραιτηθείς Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και η Υπουργός Παιδείας δήλωσαν αναρμόδιοι ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών ουδέποτε απάντησε.
Επειδή είναι αναγκαία η θέσπιση, θωράκιση και εφαρμογή σαφούς κανονιστικού πλαισίου για την υλοποίηση εργασιών συντήρησης και υποδομής στις σχολικές μονάδες.

Επειδή η αυτοδιοίκηση χρειάζεται τη συνδρομή των συναρμόδιων Υπουργείων για να ανταπεξέλθει στις αρμοδιότητές της για την υλοποίηση όλων των σχετικών παρεμβάσεων.

Επειδή πρέπει να διασφαλίζεται η ζωή και η ασφάλεια των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών, του διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Επειδή οι συνεχώς αυξανόμενες αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης πρέπει να συνοδεύονται με την ανάλογη ενίσχυση σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες έχουν ή πρόκειται να προβούν (έκδοση σχετικών πλαισίων και πρωτοκόλλων, ενίσχυση με μέσα, με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες, πόρους κ.α.) ώστε να υλοποιούνται με ασφάλεια οι απαιτούμενες εργασίες για την σχολική στέγη; (ενδεικτικά για σύστημα θέρμανσης, οικοδομικές εργασίες που απαιτούν σκαλωσιές κ.α. )
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε οι εργαζόμενοι στους Δήμους μέσα από τα κοινωφελή προγράμματα να μπορούν να εργάζονται και απογευματινές ώρες για τον συγκεκριμένο σκοπό;
3. Προτίθενται να εντάξουν στο σχεδιασμό τους τη τεχνική, θεσμική και οικονομική ενίσχυση των Δήμων και σε συνέργεια με αρμόδιους φορές (πχ ΚΤΥΠ Α.Ε) ώστε να μπορούν με οργανωμένο τρόπο σημαντικές εργασίες να τις υλοποιούν το χρονικό διάστημα που οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές λόγω διακοπών (Χριστουγέννων, Πάσχα, θερινές διακοπές κτλ.) ώστε να μηδενιστεί ο παραμικρός κίνδυνος τραυματισμού μέλους της εκπαιδευτικής κοινότητας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μωραΐτης Αθανάσιος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr