Εύβοια: Αυτά τα αρχαία θα τοποθετηθούν στο Μουσείο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι (pics)
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Αυτά τα αρχαία θα τοποθετηθούν στο Μουσείο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι (pics)

Εύβοια: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το αρχαιολογικό μουσείο στο Αλιβέρι

Αρχαιολογικό Μουσείο θα αποκτήσει το Αλιβέρι στο χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την δημιουργία του πολυπόθητου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλιβερίου καθώς έπεσαν ήδη τα πρώτα μπετά.

Το evima.gr βρέθηκε στο χώρο των εργασιών στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Κάραβο Αλιβερίου

Το έργο έχει προϋπολογισμό 850.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από την ΔΕΗ στα πλαίσια της συμφωνίας για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου και θα κατασκευαστεί στο χώρο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Αλιβερίου.

Αφορά στην προστασία και ανάδειξη πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων εντός της ιδιοκτησίας του ΑΗΣ Αλιβερίου οι οποίες θα παραμείνουν στον τόπο μας κάνοντας γνωστή την ιστορία του.

Το έργο περιλαμβάνει:

Μεταλλικό Στέγαστρο Προστασίας του Κυκλικού Λουτρού ελληνιστικής εποχής που βρίσκεται βορείως του αντλιοστασίου και σε επαφή με υφιστάμενο οριοθετημένο και διαμορφωμένο ρέμα.
Μικρό Κτίριο Φύλαξης, συντήρησης και εκθέσεως των κινητών αρχαιολογικών ευρημάτων που προήλθαν από τις ανασκαφές κατά την κατασκευή της νέας Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου του ΑΗΣ Αλιβερίου.
Να σημειώσουμε ότι οι πιέσεις της δημοτικής αρχής ήταν επίμονες και διαρκείς προς την ΔΕΗ προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία.

Το Τοπικό Τμήμα Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών με χαρά ανακοινώνει την έναρξη εργασιών για την δημιουργία του πολυπόθητου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλιβερίου.

Το Τοπικό Τμήμα Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών με χαρά ανακοινώνει την έναρξη εργασιών για την δημιουργία του πολυπόθητου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλιβερίου.

* Ήδη εκσκαφείς με την επίβλεψη επιτετραμμένης αρχαιολόγου, έχουν αρχίσει τις εργασίες για την θεμελίωση του Μουσείου στον ορισμένο χώρο του ΑΗΣ Αλιβερίου.
*Επιτέλους το όραμα του Τ. Τ. Αλιβερίου της ΕΕΣ και σύμπασας της κοινωνίας του τόπου μας, λαμβάνει σάρκα και οστά. *Πρόκειται για εκπλήρωση συμβατικής υποχρέωσης από το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της ΔΕΗ το έτος 2013 οπότε ολοκληρώθηκε η νέα μονάδα φυσικού αερίου.
*Το ΔΣ του ΤΤΑ της ΕΕΣ αισθάνεται ιδιαιτέρως υπερήφανο γιατί με επίμονες ενέργειες και παρεμβάσεις έπεισε τους αρμόδιους να ανασύρουν από γραφειοκρατικά συρτάρια την εγκεκριμένη μελέτη για την κατασκευή του Μουσείου που ανέλαβε η ΔΕΗ.
* Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες ώστε ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να γίνει πράξη: Τα πάμπολλα ξενιτεμένα μάρμαρα, αγγεία κ.τ.λ. , που βρίσκονται διάσπαρτα στα αρχαιολογικά μουσεία και τις αποθήκες Ερέτριας, Χαλκίδας, Αθήνας και αλλού, πρέπει να επιστρέψουν στη γη τους και να στεγαστούν εκεί που τους αξίζει.

* Σημειώνουμε επίσης τα εξής:
α)Την αναγκαιότητα κατασκευής Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αλιβέρι πρόβαλε για πρώτη φορά το ΤΤΑ της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών πολύ παλαιότερα, σε μεγάλη εκδήλωση στις 5-11-2005 όπου παρουσίασε το μνημειακό πλούτο της περιοχής Αλιβερίου.
β) Στο Συμβούλιο Διαβούλευσης του Δήμου στις 9-1-2020 ο πρόεδρος του ΤΤΑ της ΕΕΣ έκανε γνωστό στο σώμα, την ύπαρξη ώριμης μελέτης και την συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ για τη κατασκευή του μουσείου τονίζοντας ότι ψηλά πλέον στις προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η άμεση δημοπράτηση χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου από την ΔΕΗ.
γ) Συνοδοιπόρος του ΤΤΑ της ΕΕΣ στην πορεία για την κατασκευή του μουσείου ήταν και είναι ο τωρινός Δ/ντής του ΑΗΣ Αλιβερίου κ. Δημήτρης Κοτρογιάννης, ένθερμος υποστηρικτής της ανάδειξης του μνημειακού πλούτου στον χώρο του ΑΗΣ και συνεργάτης του ΤΤΑ στις πρόσφατες ξεναγήσεις

Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΝΗΣ

Ο Γραμματέας ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr