Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Αυτό είναι το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων – Πώς θα το φτιάξετε

Εύβοια: Αυτό είναι το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων – Πώς θα το φτιάξετε
Χριστούγεννα πλησιάζουν και έναν ακόμη μπακλαβά θα τον φτιάξουμε.
Μία υπέροχη συνταγή από την κυρία Μαρία Μοναχού,  δημοσιεύτηκε στην σελίδα AVLONARI,such a lovely place!
Μια συνταγή από γιαγιά σε κόρη, όπως όλες οι παραδόσεις και τα έθιμα μας που συνεχίζονται και αντέχουν στον χρόνο. Είναι η αγάπη που τα κρατάει και τα διατηρεί μέχρι σήμερα: η αγάπη για την οικογένεια, τα παιδιά, τους φίλους και ο τρόπος και η καλή διάθεση να τους γλυκάνουν για να πάει καλά η χρονιά με υγεία και καλοτυχία για όλους!
Πέραν των αγνών υλικών που απλόχερα προσφέρει ο τόπος μας, βασικά συστατικά για τον μοναδικό μπακλαβά Κύμης είναι: η συνεργασία (παραδοσιακά, για το άνοιγμα της ζύμης σε πολλά χειροποίητα φύλλα έπαιρναν μέρος δυο-τρεις γυναίκες μαζί), ο χρόνος (η ετοιμασία του μπακλαβά μπορούσε να πάρει και μία ολόκληρη μέρα), το κέφι και η χαρά (η ετοιμασία του μπακλαβά συνήθως αποτελούσε και μία κοινωνική δραστηριότητα), έναν χάρακα και ένα καλά τροχισμένο μαχαίρι.
ΥΛΙΚΑ:
1,5kg φύλλο
1,5kg αμυγδαλοκουλιά (την κόβουμε σε μύλο ή blender, αλλά προσοχή να μην γίνει σκόνη)
1 χούφτα ζάχαρη, την οποία ανακατεύουμε με την αμυγδαλοκουλιά
Για το σιρόπι:
1,5kg ζάχαρη, μετρημένη σε νεροπότηρα
Νερό όσα ποτήρια ζάχαρη +1,5 ποτήρι επιπλέον
2 βανίλιες
½ λεμόνι κομμένο
Για το ζεμάτισμα:
400gr φυτίνη
400ml ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
Μετράμε 7 φύλλα και τα κρατάμε στην άκρη όλα μαζί (δεν τα ξεχωρίζουμε μεταξύ τους) για το τέλος.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί διαμέτρου 42cm, στρώνουμε 7 φύλλα στον πάτο του, έτσι ώστε να εξέχουν παντού από το ταψί και τα πατάμε πολύ καλά με την παλάμη μας.
Πασπαλίζουμε με μία γεμάτη χούφτα αμυγδαλοκουλιά, έτσι ώστε να πάει παντού και διπλώνουμε τις γωνίες από το τελευταίο φύλλο προς τα μέσα.
Προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο και πασπαλίζουμε με μία γεμάτη χούφτα αμυγδαλοκουλιά, έτσι ώστε να πάει παντού και διπλώνονουμε τις γωνίες προς τα μέσα, πιέζοντας δυνατά με την παλάμη μας, έτσι ώστε να “κάτσει” το γλυκό και να έχουμε σφιχτό αποτέλεσμα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (φύλλο, αμυγδαλοκουλιά, γύρισμα γωνιών, καλό πάτημα) μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά μας.
Βάζουμε από πάνω τα 7 φύλλα που κρατήσαμε στην αρχή, κόβουμε ό,τι περισσεύει και πατάμε καλά όλη την επιφάνεια του γλυκού, έτσι ώστε να “κάτσει”.
Χαράζουμε επάνω στο γλυκό ίσες λωρίδες (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν χάρακα για τη διαδικασία αυτή) για να έχουμε ίσα κομμάτια και κόβουμε με το μαχαίρι μας κάθετα (για να μην πεταχτούν επάνω τα φύλλα) μέχρι να φτάσει στον πάτο του ταψιού, πιέζοντας ταυτόχρονα το γλυκό.
Μόλις έχουμε ολοκληρώσει το κόψιμο του γλυκού, εάν θέλουμε, κάνουμε μία μικρή χαρακιά στο κέντρο κάθε κομματιού και χώνουμε ½ αμυγδαλοκουλιά για ντεκόρ.
Βράζουμε τη φυτίνη με το ελαιόλαδο και ζεματίζουμε τον μπακλαβά, έτσι ώστε το γλυκό να πάρει ένα ροδαλό χρώμα.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις για περίπου 2 ώρες στους 180-200°C και περιμένουμε το γλυκό μας να ροδίσει.
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε το σιρόπι μέχρι το σημείο που θα έχει δέσει καλά. Περιχύνουμε το (κρύο) γλυκό με το (ζεστό) σιρόπι.
Καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr