ΑΠΟΨΕΙΣ

Εύβοια: Αυτό το όστρακο φέρνει ελπίδα και μαργαριτάρια στον Ευβοϊκό

Εύβοια: Αυτό το όστρακο φέρνει ελπίδα και μαργαριτάρια στον Ευβοϊκό
Το όστρακο Pinctada radiata μπορεί να ενισχύσει την τοπική αλιευτική οικονομία μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης των κελυφών του και την παραγωγή μαργαριταριών

Ο Πάφρας Δημήτρης, υποψήφιος διδάκτορας στη θαλάσσια βιολογία, πραγματοποιεί την ερευνητική του εργασία, με αντικείμενο μελέτης το μαργαριτοφόρο όστρακο Pinctada radiata.

Πρόκειται για ένα είδος με ιδιαίτερη οικολογική σημασία και παράλληλα σημαντικές οικονομικές προοπτικές.

Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος δεν ήταν τυχαία. Αντιθέτως, βασίστηκε σε έναν βαθύ επιστημονικό προβληματισμό και στην οξυδερκή κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη βιολογία, την οικολογία και τις δυνατότητες αξιοποίησης του είδους, με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων.

Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε στο evima.gr, ο Δημήτρης μίλησε με πάθος για την ερευνητική του πορεία, τις μέχρι τώρα επιτυχίες, καθώς και για τις προοπτικές που διανοίγονται μέσα από τη διατριβή του, τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τι είπε στο evima.gr και τη Ματίνα Ρέτσα ο Δημήτρης Πάφρας, υποψήφιος διδάκτορας στη θαλάσσια βιολογία

Γιατί αποφασίσατε να μελετήσετε το Pinctada radiata;

«Η απόφασή μου να μελετήσω το Pinctadaradiata βασίστηκε στην αναγνώριση της οικολογικής και οικονομικής του σημασίας», εξηγεί ο Δημήτρης. «Πρόκειται για ένα είδος που, εκτός από την αισθητική του αξία, μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό βιολογικό πόρο για τις παράκτιες κοινωνίες». Η έρευνά του, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διδακτορικού του στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, έχει ήδη καταφέρει να δημοσιεύσει δύο επιστημονικές μελέτες σε διεθνή περιοδικά, συμβάλλοντας στην επιστημονική κατανόηση του είδους.

Τι είναι το Pinctada radiata;


Το 
Pinctada radiata, γνωστό και ως «στρειδόχτενο», είναι ένα θαλάσσιο δίθυρο μαλάκιο με εντυπωσιακή αισθητική. Το κέλυφός του διαθέτει ποικιλόμορφους χρωματισμούς, από πρασινοχάλκινο έως ασημί, ενώ συχνά φέρει ακτινωτές γραμμώσεις που του προσδίδουν μοναδικότητα. Το είδος ευδοκιμεί σε ρηχά παράκτια ύδατα, συνήθως σε βάθη έως 15 μέτρων, αν και έχει καταγραφεί και σε μεγαλύτερα βάθη. «Η θερμοκρασία είναι καθοριστικός παράγοντας για τη βιολογική του δραστηριότητα, ιδιαίτερα για τον αναπαραγωγικό του κύκλο», επισημαίνει ο Δημήτρης.

Το Pinctada radiata κατάγεται από την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, αλλά η παρουσία του στη Μεσόγειο καταγράφηκε ήδη από τον 19ο αιώνα. «Το είδος εισήχθη στην Ελλάδα το 1963 για σκοπούς υδατοκαλλιέργειας, αλλά η προσπάθεια αυτή δεν ευδοκίμησε», αναφέρει ο Δημήτρης. «Παρόλα αυτά, το είδος εγκαταστάθηκε στις ελληνικές θάλασσες μέσω της λεσσεψιανής μετανάστευσης και συνεχίζει να επεκτείνεται σε άλλες περιοχές της Μεσογείου».

Το Pinctada radiata έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν αναδυόμενο βιολογικό πόρο για τις παράκτιες κοινωνίες.

Στον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, όπου επικεντρώνεται η έρευνά του, το είδος αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματικός πόρος για τους αλιείς.

Ο Δημήτρης επισημαίνει στο evima.gr και τη Ματίνα Ρέτσα,  ότι οι κύριες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα προέρχονται από ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως η υπεραλίευση, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. «Η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών και η οξίνιση των υδάτων έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα», αναφέρει. «Η ανάγκη για προστασία των ωκεάνιων οικοσυστημάτων απαιτεί μια διεθνή, ολιστική προσέγγιση».

Ο Δημήτρης είναι επίσης συγγραφέας οκτώ βιβλίων, μεταξύ των οποίων και του «Ο μαγικός κόσμος των ιππόκαμπων», ένα εκπαιδευτικό έργο που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων γενεών. «Πιστεύω ότι η περιβαλλοντική συνείδηση πρέπει να καλλιεργείται από τη μικρή ηλικία», λέει. «Οι επόμενες γενιές θα είναι αυτές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος».

Η συμμετοχή του Δημήτρη στη σειρά Blue Planet III του BBC αποτέλεσε μια ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο. «Η συνεργασία με διεθνείς επιστήμονες και η συμβολή μου στην παραγωγή αυτού του σημαντικού ντοκιμαντέρ ήταν μια μοναδική εμπειρία», αναφέρει. «Ελπίζω ότι αυτή η σειρά θα ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr